Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
WK XTerra in Maui annuleert zwemonderdeel, extra kansen voor Carabin en Lauryssen
Hayden Wilde wereldkampioen U19 in 2016 (foto: Xterra RR)
Multisports

WK XTerra in Maui annuleert zwemonderdeel, extra kansen voor Carabin en Lauryssen

Er wordt zondagavond Belgische tijd niet gezwommen in het WK Xterra in Maui. Zaterdag besliste de organisatie om het zwemonderdeel te annuleren. De stroming in het oceaanwater van de Honolua Bay is te sterk en te gevaarlijk, zeker in combinatie met de wisselende weersomstandigheden. Het WK staat dan ook een pak later op de agenda dan normaal. Dat het zwemmen vervangen wordt door een run van 3 km is goed nieuws voor de twee Belgische pro’s aan de start: Geert Lauryssen en Sebastian Carabin. Voor beiden is het zwemmen het minste onderdeel en vooral Carabin mag straks dromen van een topprestatie als sterke mountainbiker en loper. Hij won afgelopen zondag nog de Hel van Beringen. Met ook Hayden Wilde, de Nieuw-Zeelandse vriend van Hanne De Vet, aan de start, krijgt de wedstrijd een extra Belgische toets.

Pakt Flora Duffy 6de wereldtitel?

Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar Flora Duffy. Slaagt ze er in om na olympisch goud en de wereldtitel in hetzelfde jaar ook haar 6de(!) wereldtitel Xterra te pakken? Heel veel tegenstand voor de wereldtopper uit Bermuda is er niet. Zo staan onder andere Europees kampioene Sandra Mairhofer, de Britse Lesley Paterson en de Nieuw-Zeelandse Samantha Kingsford niet aan de start. En dat biedt dus extra kansen aan onder andere de Zwitserse Loanne Duvoisin en de Italiaanse Eleonora Peroncini.

Goed nieuws voor Carabin

Zondagavond Belgische tijd krijgen we sowieso een nieuwe wereldkampioen bij de mannen, want titelverdediger Bradley Weiss mag er niet bij zijn. Door de oprukken Omikronvariant van het corona-virus mocht de Zuid-Afrikaan niet afreizen naar Maui. Met Rom Akerson, Mauricio Mendez en de afscheidnemende Josiah Middaugh staan er een paar kleppers klaar om het tegen de Europeanen op te nemen. De Fransen hebben met Arthur Serrieres en Maxime Chané twee topfavorieten voor het goud, samen met de Spaanse Ruben Ruzafa. Maar wie weet kan een Belg voor de verrassing zorgen. Vooral Sebastien Carabin is in topvorm en nu het zwemmen geannuleerd is, moet hij niet zoals altijd in de achtervolging op de mountainbike, maar kan hij met de wereldtoppers beginnen fietsen.

Hayden Wilde ex-wereldkampioen Xterra

En dan is er nog Hayden Wilde, de bronzen medaille winnaar in de olympische triatlon in Tokio dit jaar. Hij keert nog eens terug naar zijn eerste liefde. In 2015 en 2016 werd hij wereldkampioen bij de U19 in het WK Xterra in Maui. In 2016 was het al een editie met een enorm ruw zwemnummer, met golven tot twee meter hoog. We zagen toen mensen tientallen meters teruggegooid worden door de golven. Dat het zwemmen nu geannuleerd is, wil duidelijk zeggen dat het echt onmogelijk is om te zwemmen.

De wedstrijd start om 19 u. Belgische tijd en is live te volgen via Xterramaui.com

https://www.instagram.com/p/CW8_43JBqU1/