Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
HJC ADWATT 1.5, waar aerodynamica en comfort elkaar ontmoeten.
Bram Laevens met de HJC aero helm in de triatlon van Kortrijk (foto: Filip Lanszweert)
Extra

HJC ADWATT 1.5, waar aerodynamica en comfort elkaar ontmoeten.

We hadden het voorbije seizoen het voorrecht om de snelste helm ter wereld te testen. Misschien een scherpe uitspraak maar als het werelduurrecord al enige tijd stand houdt waarbij deze helm werd gedragen, dan mogen we met superlatieven spreken. Hoog tijd dus om deze winter de HJC Adwatt 1.5 aero-helm eens goed onder de loep te nemen.

Aerodynamisch en comfortabel

Zoals hierboven beschreven is het niemand minder dan Victor Campenaerts die mee zijn ervaringen deelde om deze helm te ontwikkelen. Zo moesten we toch even wennen toen we de eerste keer deze helm op ons hoofd plaatsten. Aangezien we uit gewoonte de helm wat naar voor schuiven zodat er niet te veel ruimte zit tussen helm en fietsbril, voelde dit bij deze helm heel oncomfortabel. Eenmaal het vizier erin geklikt en opnieuw geprobeerd viel alles in zijn plooi. De helm wordt iets hoger op het hoofd gedragen waardoor hij zeer comfortabel aanvoelt. Daar hebben aerodynamica en comfort elkaar gevonden. De helm is makkelijk persoonlijk af te regelen met een draaiwieltje achterin de helm.

Het vizier zelf komt zeer laag waardoor de helm een druppelvorm krijgt en snelheid uitstraalt. Perfect om de luchtweerstand te reduceren. Hij nodigt uit om het hoofd in de juiste rechte positie te houden. Wat comfort betreft voor triatleten moet je het hoofd wel eventjes kantelen om van een losse drinkbus te kunnen drinken door het lage vizier. Zo snel mogelijk terug in de aero positie is dus de boodschap.

Laag gewicht , goede ventilatie

Wat ook opvalt bij deze helm is het zeer lage gewicht. 340 gram met vizier inbegrepen. Als we eventjes door het internet scrollen vinden we niet meteen een helm die lichter is dan deze helm! En dat is zeker voelbaar! 

Last but not least, ventilatie. Voor triatleten niet onbelangrijk. We droegen deze helm bij temperaturen boven de 30 graden en hij doet het uitstekend. Het blijft natuurlijk een tijdrithelm met een beperkt aantal gaten maar hier is duidelijk sterk over nagedacht! Bij de productomschrijving spreken de makers over ‘de venturatiedynamiek’ die door drukverschillen koele lucht afvoert van de frontale inlaten naar de achterste ventilatieopeningen. De luchtstroom en dus ook afkoeling is duidelijk voelbaar en draagt echt bij aan het comfort. De helm lijkt een gesloten geheel maar het gevoel zegt net het tegenovergestelde.

Bij dit staaltje vakmanschap wordt een harde case meegeleverd die de helm beschermt tijdens het reizen. Heel terecht want het is een pareltje!

Conclusie

HJC Adwatt 1.5 Black aero helm (foto: HJC RR)

Met een adviesprijs van €299 kunnen we deze helm catalogeren onder de duurdere modellen maar gelukkig is deze ADWATT 1.5 zijn prijs zeker waard. Heel wat knowhow werd gebruikt bij de ontwikkeling van deze helm en dat is volgens ons zeker merkbaar.