Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederlandse topduatleet wint eerste Belgische crossduatlon van 2022
Yennick Wolthuizen wint cross duatlon Zeebrugge (foto: 3athlon.be/Just Jean)
Multisports

Nederlandse topduatleet wint eerste Belgische crossduatlon van 2022

De Nederlandse duatleet Yennick Wolthuizen heeft de Icarus cross-duatlon op het strand van Zeebrugge gewonnen, de eerste Belgische wedstrijd van 2022. De viervoudige Nederlandse kampioen duatlon maakte het verschil in de 20 km mountainbiken over het strand. Thibaut De Smet, in 2021 winnaar van de Lotto Duatlon Series, pakte de tweede plaats. Lotte Claes was duidelijk de snelste bij de vrouwen.

Wolthuizen maakt verschil in mountainbiken

Thibaut De Smet (l) en Hans Van Den Buverie (r) flankeren Yennick Wolthuizen op het podium van de cross-duatlon van Zeebrugge (foto: 3athlon.be/Just Jean)

In de 4 km lopen, moesten de duatleten eerst over het strand met nadien een technische passage door de duinengordel van Zeebrugge. Dat parcours lag de Nederlander Mischa Hermans goed. In 2021 werd Hermans, die duatlon combineert met het langere werk op de piste in de atletiek, nog zesde op het WK duatlon bij de U23. Aan de wisselzone had Hermans 17 seconden voorsprong op een achtervolgend groepje met de drie broers De Smet: Thibault, Nicolas en Matteo. Yennick Wolthuizen volgde dan pas als elfde op 36 seconden.

De 20 km mountainbiken verliepen in twee rondjes van 10 km grotendeels op het strand van Zeebrugge, waar zondag ook de MTB Beachrace wordt gehouden. Daarin stond er geen maat op hardrijder Wolthuizen. De Nederlander pakte een voorsprong van meer dan twee minuten op een oprukkende Hans Van Den Buverie en Thibaut De Smet. In de afsluitende 4 km lopen kwam de zege van Wolthuizen niet meer in gevaar. Yennick won in 1u07’12 voor Thibaut De Smet, die op 1’20 tweede werd. Hans Van Den Buverie werd 15 seconden later derde. Nicolas De Smet werd vierde en Quinten Dewaele pakte de vijfde plaats.

Lotte Claes maakt favorietenrol waar

Lotte Claes op podium cross duatlon Bredenen JJ 3athlonbe
Lotte Claes op het podium van de cross-duatlon van Zeebrugge tussen Emelie Butseraen en Lisa Isebaert (foto: 3athlon.be/Just Jean)

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op topduatlete Lotte Claes. In het eerste lopen kreeg ze nog het gezelschap van Emelie Butseraen. Op de mountainbike was Lotte, sinds 2021 ook in het wielrennen op de weg actief, duidelijk de beste. Ze fietste ruim vier minuten weg van ButseraenLotte Claes pakte overtuigend haar eerste zege van 2022 in 1u21’20. Emelie Butseraen werd tweede in 1u27’22. Lisa Isebaert werd derde voor Bieke Trenson.

Uitslag cross-duatlon Bredene 2022