Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Eerste triatlonzege van Javier Gomez in 2022 staat in schaduw van overleden triatleet in 70.3 Ironman Pucon
Javier Gomez wint de 70.3 Ironman Pucon (foto: Ironman)
Nieuws

Eerste triatlonzege van Javier Gomez in 2022 staat in schaduw van overleden triatleet in 70.3 Ironman Pucon

De vreugde om de overwinning van de Spaanse triatleet Javier Gomez in de 70.3 Ironman van Pucon in Chili, de eerste long distance triatlon van het jaar, sloeg snel om in verdriet door het overlijden van een age group triatleet. De age group triatleet wiens naam om privacy redenen niet genoemd werd, kwam volgens de organisatie van de 70.3 Ironman Pucon in problemen tijdens het zwemonderdeel. De man werd opgemerkt door een andere triatleet die hem samen met de reddingsdiensten de eerste hulp toediende. De triatleet werd nog naar het ziekenhuis afgevoerd maar daar werd later zijn overlijden vastgesteld. De wedstrijd ging ondertussen door, zonder dat de triatleten van het droeve nieuws op de hoogte waren.

Javier Gomez schreef zich pas erg laat in voor de halve triatlon in Chili en was meteen de topfavoriet. De meervoudige wereldkampioen op de korte afstand maakte de laatste jaren al een paar keer de overstap naar het langere werk en lijkt nu definitief voor de long distance triatlons te kiezen. In Pucon kwam hij in een kopgroep van drie uit het water na 1900 meter zwemmen. Tijdens de 90 km fietsen bleef hij zich handhaven in een groepje van vijf triatleten. Op de halve marathon zette hij de concurrentie meteen op achterstand. Met een zwemnummer van 24’11, een fietsproef van 2u10’42 en een halve marathon van 1u10’04 liep hij naar zijn eerste overwinning van 2022. Met 3u50’54 was Javier Gomez 1’57 sneller dan de Argentijn Luciano Taccone. De Braziliaan Reinaldo Colucci werd derde op 7’17.

“We danken de triatleet die hem hielp verzorgen”

Maar dat alles stond uiteindelijk helemaal in de schaduw van het overlijden van de age group triatleet nadat die onwel werd tijdens het zwemmen. “Tijdens het zwemonderdeel van de 70.3 Ironman Pucón van vandaag kreeg een atleet medische hulp en werd hij naar een nabijgelegen ziekenhuis vervoerd waar hij verder werd behandeld. Dit was nadat onze reddingsdiensten waren gealarmeerd. Wij zijn bedroefd om het overlijden van de atleet aan te kondigen en betuigen onze innige deelneming aan de familie en vrienden van de atleet. Wij zullen hen blijven steunen en hun privacy respecteren terwijl zij deze moeilijke tijd doormaken. Wij danken de triatleet die hem hielp verzorgen, het beveiligingspersoneel van het evenement en de eerstehulpverleners die snel werkten om de atleet medische hulp te bieden,” aldus de organisatie in een officieel statement.