Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Atleten en publiek onder indruk van avant-premiere ‘Vansteelant’ documentaire
Joerie Vansteelant (l) en Ruben Van Gucht (r) bij de inleiding bij de avant-premiere van de 'Vansteelant' in Torhout (foto: 3athlon.be/Filip Lanszweert)
Duathlon

Atleten en publiek onder indruk van avant-premiere ‘Vansteelant’ documentaire

Waar anders dan in het cultureel centrum van Torhout werd maandag 7 februari de avant-premiere gehouden van ‘Vansteelant’, de documentaire die Ruben Van Gucht met Zebra63 maakte over de broers Benny en Joerie Vansteelant. De beklijvende reportage van 46 minuten wordt op zaterdag 5 maart na de Strade Bianchi op Sporza uitgezonden. Maandag mochten een 150-tal genodigden alvast de avant-premiere meemaken. Heel wat duatleten van de gouden generatie van Benny waren aanwezig, maar ook toppers van de nieuwe generatie. Ze waren onder de indruk van een ingetogen portret van het gemis van een broer, een vriend, een zoon en een groot voorbeeld…

In de zaal weerklonk na afloop van de avant-premiere een gewijde stilte. Veel meer dan een documentaire met sportieve hoogtepunten is ‘Vansteelant’ het verhaal geworden van een groot gemis, met de getuigenis van Joerie Vansteelant als rode draad. Joerie schrijft een uitgebreide brief aan zijn broer waarin hij hem alles vertelt wat hij de laatste 15 jaar graag had willen zeggen tegen Unbeatable Benny, met veel emotie vertaald naar het scherm door voice-over Koen De Bouw. In september 2022 zal het 15 jaar geleden zijn dat Benny in het ziekenhuis overleed aan de gevolgen van een fataal ongeval met de fiets op training.

Op 5 maart na Strade Bianchi op TV

Inleiding op de ‘Vansteelant’ docu in Torhout met Hans Cleemput, Joerie Vansteelant, Ruben Van Gucht en Luc Langeraert (foto: 3athlon.be/Filip Lanszweert)

Het wereldkampioenschap duatlon van 2004 in Geel krijgt uiteraard een plaats in de docu. Het is één van de weinige uitgelichte momenten uit de sportieve carriere van Benny Vansteelant in de film. Ruben Van Gucht was destijds 17 jaar oud. “Maar ik herinner me nog die live reportage op de TV,” vertelt de Sporza-presentator bij de inleiding op het podium in Torhout. “De oorspronkelijke aanzet om deze documentaire over de broers Vansteelant te filmen kwam na mijn documentaire over Jean-Paul Praet en zijn roemruchte Nacht Van Vlaanderen in Torhout. Eerder dan een retrospectieve te maken over de carriere van Benny, hebben we met Joerie voor een heel persoonlijke aanpak gekozen,” aldus Ruben. En zo werd het een emotioneel portret van twee broers, twee concurrenten maar ook twee beste vrienden, waarbij Benny voor altijd het grote voorbeeld zal blijven voor Joerie.

De docu ‘Vansteelant’ is op zaterdag 5 maart op Sporza te bekijken na de aankomst van de wielerklassieker Strade Bianchi. Dat zal wellicht iets na 17 u. zijn. Op de website van Flandersimage vind je alvast meer info over ‘Vansteelant’.

Veel bekende gezichten

Op de receptie nadien zagen we veel bekende gezichten, met onder andere de familie Vansteelant zelf en mensen uit de entourage van Benny en Joerie, zoals Tim De Vilder en Marc Renier. Natuurlijk waren de generatiegenoten van Benny van de partij, maar ook andere atleten uit Torhout die in zijn voetsporen traden, zoals Kris Coddens, Joury Gokel en Kenneth Vandendriessche. Wereldkampioen long distance duatlon en dus opvolger van de Vansteelant-broers Seppe Odeyn was van de partij, en met hem nog wat mannen van de nieuwe duatlongeneratie. Vooral de jonge garde heeft Benny nauwelijks gekend, maar het was duidelijk dat zijn herinnering zeker zal blijven verder leven en dat er nog altijd heel veel respect is voor Unbeatable Benny.

3athlon.be fotograaf Filip Lanszweert maakte een mooie impressie van de avant-premiere:

« of 2 »