Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kettingbreuk beslist over broederduel in cross duatlon Hofstade, Debbie domineert in zware omstandigheden
Nicolas De Smet wint de cross-duatlon van Hofstade (foto: Smetties Cycling Team)
Multisports

Kettingbreuk beslist over broederduel in cross duatlon Hofstade, Debbie domineert in zware omstandigheden

Debbie Sanders, duatlete en triatlete bij Driekant Lovendegem, heeft de cross-duatlon van Hofstade met overmacht gewonnen, ondanks de zware omstandigheden met veel regen en wind. Bij de mannen leek de cross-duatlon op het Sport Vlaanderen domein van Hofstade uit te draaien op een broederstrijd tussen Thibaut en Nicolas De Smet. Maar een kettingbreuk na de eerste mountainbikeronde haalde Thibaut uit wedstrijd, zodat Nicolas het helemaal alleen moest afmaken. Daar slaagde de jonge belofte van het Smetties Cycling Team knap in.

Ze zijn de laatste weken in goeie doen, de broers De Smet. Vorige week finishten ze met 3 in de top-10 in de Sandman Inferno in Westende, met winst voor Thibaut en de derde podiumplaats voor Nicolas. De jongere broer van Thibaut was de enige die zijn broer in Hofstade in de eerste 3 km lopen nog enigszins kon volgen. Thibaut wisselde na 10’20 als eerste, tien seconden nadien volgde Nicolas. Andere favorieten verloren een halve minuut tot driekwart minuut.

Nicolas kwam in de 24 km mountainbiken al snel bij zijn broer aansluiten, maar Thibaut kreeg af te rekenen met een gebroken ketting en dat was meteen einde verhaal voor de oudste van de drie sportieve broers. Nicolas zette alleen door en hoewel sterke fietsers als Loorin Bastiaens, Alexander Chamon, Sander Van Assche en Wouter Wuilmus probeerden om het gat te dichten, bleef de voorsprong van Nicolas hoog. Met ruim twee minuten voorsprong begon De Smet aan de laatste 3 km lopen. Hij hield de leidersplaats vast en won verdiend in 1u10’10. Loorin Bastiaens werd knap tweede op 2’39. Wouter Wuilmus vervolledigde het podium voor Glen Laurens, Sander Van Assche, Alexandre Chamon en Pieter Van Dyck.Jongste broer Mateo De Smet werd achtste.

Debbie Sanders met meer dan vijf minuten voorsprong

Bij de vrouwen domineerde Debbie Sanders de wedstrijd. In zware omstandigheden, met opnieuw veel regen en wind, liep ze ruim vijf minuten uit op de concurrentie. Na een sterk seizoen in 2021 start ze ook in 2022 met een knappe prestatie. Debbie won overduidelijk en verdiend de cross duatlon in 1u27’48. Op 4’50 pakte Lisa Isebaert de tweede plaats voor Julie Verlinden, Lotte Mariën en Thaïs Janssens.

Triatlonclub SP&O Mechelen zag overigens 201 atleten aan de start verschijnen nadat het hele weekend hard gewerkt werd om het parcours vrij te maken van door storm Eurnice omgewaaide bomen en ander puin. Het Sport Vlaanderen domein was overigens nog afgesloten voor het grote publiek. Alleen atleten en supporters werden toegelaten. Zij die de wind en de regen trotseerden zagen een mooie wedstrijd. In de jeugdwedstrijd ging de zege naar Mats Decoene en Laura Lernout. Bij de duo’s wonnen Sven Janssens en Bert Jammaer.

Uitslag Cross Duatlon Hofstade 2022