Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
België krijgt nieuwe triatlon op vroeger Formule 1 circuit in augustus 2022
Nieuwe triatlon op een bekend race circuit
Nieuws

België krijgt nieuwe triatlon op vroeger Formule 1 circuit in augustus 2022

Er komt een nieuwe Belgische triatlon in augustus, op het bekende autocircuit van Terlaemen in Zolder. Het wordt de allereerste echte circuit-triatlon in ons land nadat in 2004 en 2005 ook al de Marc Herremans georganiseerd werd met finish op het circuit van Zolder. Toen werd er een hele fietslus door Limburg gemaakt. Op 28 augustus vindt het fietsen en het lopen allebei plaats op het autocircuit zelf, in navolging van de succesvolle internationale Challenge triatlons in Daytona en Miami, die tegenwoordig onder het Clash-label vallen. Toen Triatlon Club Lummen kwam aankloppen met het idee, had Circuit Zolder er meteen oren naar. Er was al een link met de triatlonsport door de maandelijkse fietstrainingen op Terlamen in samenwerking met Triatlon Vlaanderen. De eerste Circuit TRIII gaat dit jaar in augustus door, voor volgende jaren wordt naar een andere datum gezocht.

Bjorn Claes van Triatlon Club Lummen is terecht trots op de organisatie van zijn club. “We speelden al langer met het idee om een triatlon te organiseren op het circuit. De mensen van Circuit Zolder waren ook meteen enthousiast,” legt Bjorn uit. “We bestaan met TCL ondertussen meer dan 30 jaar én olympiër Jelle Geens zette zijn eerste stappen bij onze club. Hij woont op een steenworp van het circuit, dus was het niet meer dan logisch dat wij vol voor een triatlon op het circuit zouden gaan. Dit jaar moeten we rekening houden met de volle agenda van Circuit Zolder. Daarom is het 28 augustus geworden, de enige datum die nog vrij was. Daarmee vallen we jammer genoeg samen met de 111 triatlon van Deinze en het triatlonweekend van KTT in Viersel. Voor de volgende jaren willen we met Circuit Zolder kijken naar een vaste datum eerder in de zomer wanneer het wat rustiger is op de kalender en die misschien ook wat beter past in het wedstrijdprogramma van Jelle.”

Kwart- en sprinttriatlons

Affiche van de Circuit TRIII in Zolder in augustus
Affiche van de Circuit TRIII triatlon op het race circuit in Zolder in augustus

Een triatlon op een auto-circuit biedt een aantal voordelen. De organisatie moet niet tientallen seingevers voorzien, het parcours is volledig verkeersvrij en voor de toeschouwers zijn de wedstrijden heel overzichtelijk. De Circuit TRIII zal bestaan uit 4 wedstrijden, met de kwarttriatlon als hoofdprogramma. Maar er is ook de sprinttriatlon, een sprinttriatlon voor trio’s en een sprinttriatlon voor bedrijven. Het zwemmen (500 meter voor de sprint, 1000 meter voor de kwarttriatlon) gebeurt in het Albertkanaal. “De triatleten moeten het jaagpad oversteken en lopen door een poort op het circuit naar de wisselzone. Die ligt voor zowel fietsen als lopen op het circuit. Het lopen en het fietsen gebeuren volledig op het circuit. Snelle fietstijden zijn gegarandeerd, op perfect asfalt. Het worden wel allemaal drafting triatlons, want op het korte parcours en met de vele fietsrondes is non-drafting niet te doen. En vergis je niet in de ‘zwaartegraad’ van het loopparcours. Dat is allesbehalve vlak,” aldus nog Bjorn Claes.

De inschrijvingen van de Circuit TRIII in Zolder zijn ondertussen open. Je kan je inschrijven via de applicatie van Triatlon Vlaanderen. Meer info over de wedstrijd vind je op de website van Triatlon Club Lummen.