Tim Van Hemel Belgisch kampioen cross-duatlon na titanenstrijd, belofte verrast topfavoriete bij vrouwen
Kampioen Tim Van Hemel tussen Thibaut De Smet en Seppe Odeyn op het podium in Retie (foto: Smetties Cycling Team)
Multisports

Titelverdediger Tim Van Hemel is de nieuwe Belgische kampioen cross-triatlon na een indrukwekkende strijd tegen andere topfavorieten als Seppe Odeyn, Thibaut De Smet en Sebastien Carabin op het snelle parcours van Retie. De Kempenaar, die zo goed als voor eigen volk startte, maakte het verschil in het mountainbiken. Bij de vrouwen kregen we een verrassing van formaat met belofte Margot Van Pachtebeke die in de slotmeters 2 seconden sneller was dan topfavoriete Debbie Sanders.

Het BK cross-duatlon in Retie kondigde zich aan als een echte titanenstrijd en de topfavorieten maakten er ook een mooie gevecht van. In de eerste 4 km lopen lag het tempo al bijzonder hoog, met belofte Giani Vanden Broucke die na 12’08 als eerste wisselde. De Bruggeling had net geen 20 seconden voorsprong op Tim Van Hemel, Thibaut De Smet, Vince Van De Poel en Seppe Odeyn. Sebastien Carabin verloor daar al 25 seconden op het favorietengroepje.

Van Hemel klopt De Smet en Odeyn

In de 24 km mountainbiken was het snelle parcours een kolfje naar de hand van Van Hemel. De triatleet uit Balen, in 2018 nog Belgisch kampioen kwarttriatlon, hield er een hoog tempo op na. Seppe Odeyn moest de rol lossen en ook Thibaut De Smet, de nieuwe revelatie in de Belgische duatlons op de korte afstand, moest zijn meerdere erkennen in Van Hemel. Tim wisselde met 20 seconden voorsprong op De Smet. Odeyn volgde op een minuut. Carabin volgde als vierde op bijna twee minuten, met in zijn zog de jonge Nicolas De Smet en iets verderop een indrukwekkende Erno McCrae. De top-mountainbiker, in 2018 nog wereldkampioen bij de universitairen, rukte van de 48ste naar de 5de plaats op. In het lopen zou hij nog terugvallen naar de 14de plaats.

In de laatste 4 km lopen veranderde er vooraan niks meer. Tim Van Hemel consolideerde zijn voorsprong en liep voor het tweede jaar op rij naar de Belgische titel cross-duatlon in 1u22’21. Thibaut De Smet werd tweede in 1u23’10 en pakte het goud bij de beloften. Seppe Odeyn mocht net zoals vorig jaar mee op het podium met een derde plaats in 1u23’59. Sebastien Carabin werd vierde voor beloften Nicolas De Smet en Giani Vanden Broucke. Wouter Wuilmus pakte de 7de plaats voor Glen Laurens.

Belofte Margot Van Pachtenbeke verrassende kampioene

Bij de vrouwen kregen we een verrassing van formaat. Belofte Margot Vanpachtenbeke spurtte in de slotmeters voorbij topfavoriete Debbie Sanders na een sterke wedstrijd, al zag Debbie zich zelf niet als favoriete wegens de omschakeling van haar bergavonturen naar het nieuwe duatlonseizoen. De twee maakten er een rechtstreeks duel van en gunden elkaar weinig ruimte. Van Pachtenbeke kwam met 10 seconden voorsprong op Debbie Sanders in de wisselzone na 4 km lopen.

In de 24 km mountainbiken draaide Debbie de rollen zoals verwacht om, maar Margot bleef zich vastbijten in haar spoor en moest uiteindelijk slechts een 15 seconden toestaan bij de laatste wissel. Debbie Sanders bleef lang aan de leiding in het lopen tot in de slotmeters Margot Van Pachtenbeke met slechts twee seconden voorsprong de wedstrijd won. De jonge wielrenster uit Kortrijk werd zo de verrassende Belgische kampioene bij de vrouwen. Debbie Sanders werd tweede en het brons was voor Joyce Vanderbeken, voor Lotte Vandekerckhoven en Silke Baumer.