Jolien Vermeylen stunt op spectaculaire indoor triatlon Lievin, Vincent Luis wint finale bij mannen
Belgische triatlete Jolien Vermeylen loopt aan kop in de finale van de Indoor Triatlon van Lievin (foto; 3athlon.be)

De Belgische triatlete Jolie Vermeylen stuntte zaterdag met een schitterende derde plaats in de spectaculaire indoor triatlon van Lievin, de eerste European Cup triatlon van het nieuwe seizoen. Tweevoudig wereldkampioen Vincent Luis maakte voor zijn thuispubliek de favorietenrol waar. In het midden van het tot de nok met 5.000 toeschouwers gevulde atletiekstadion met de typerende 200 meter piste stond een binnenbad met 6 banen waarin telkens twee triatleten zwommen. Die fietsten 3 km op de atletiekpiste en liepen vijf rondjes voor in totaal 1.000 meter. En onze Belgen lieten van zich spreken.

Jolien Vermeylen en Valerie Barthelemy gingen ook in de A-finale opnieuw aan de leiding in de 150 meter zwemmen. Net zoals in zowat alle races kwam ook bij de vrouwenfinale alles bij elkaar in het fietsen. In de absolute slotfase positioneerde Valerie Barthelemy zich nog helemaal vooraan om als eerste te kunnen wisselen. Maar de Belgian Hammer had geen al te beste wissel en zo was het Jolien Vermeylen die als eerste de atletiekpiste opliep.

De Belgische triatlete, die eerder ook haar halve finale al had gewonnen, had een superdag en wist tot 600 meter de oprukkende Duitse toppers Nina Eim en Lisa Tertsch achter zich te houden. Achter het kopgroepje van drie was een gat gevallen en dan werd al duidelijk dat er een verrassende medaille inzat voor Jolien. De Belgische kampioene kwarttriatlon liep de race van haar leven en pakte uiteindelijk een heel knappe derde plaats achter Eim en Tertsch. Nina Eim won in 10’35 met 2 seconden voorsprong op Lisa Tertsch en 3 seconden op onze landgenote, die 2022 wel heel sterk gestart is. Valerie Barthelemy werd twaalfde in 10’59.

Uitslag A-finale Europe Triathlon Lievin vrouwen 2022

Joris Basslé in top-10 bij de mannen

Joris Basslé was na een sterke halve finale de enige Belgische triatleet in de A-finale. Tuur Lemmens had nog alles gegeven in de derde halve finale, en dat had zijn gevolgen voor de B-finale waarbij hij één van de minst frisse mannen was. Hij kwam deze keer na 300 meter zwemmen als vierde in de wisselzone. Na een compact fietsnummer liep hij uiteindelijk naar de 10de plaats in de B-finale, goed voor een uiteindelijke 22ste plaats overall in zijn Europese seizoensopener.

In de A-finale ging Joris Basslé opnieuw goed mee vooraan in de wedstrijd tijdens het zwemmen, maar het was duidelijk dat het niveau erg dicht bij elkaar lag. Zo kregen we een groep van 12 in het fietsen waarbij Joris zich goed positioneerde en constant in de top-4 reed. Na de wissel probeerde hij met de snelste lopers mee te gaan, maar de snelheid van een Vincent Luis en collega’s lag nog een niveau hoger. Uiteindelijk mocht Basslé zeer tevreden zijn met een mooie tiende plaats in deze seizoensopener op 26 seconden van de winnaar. De winst ging na een snel loopnummer naar topfavoriet Vincent Luis. Die moest wel alles geven om in de spurt de Spanjaard Genis Grau en de Hongaar Csongor Lehmann achter zich te houden.