Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Para-triatleten kloppen bekende paralympiër op BK halve marathon in Gentbrugge
Para-triatleet Ward D'hulster aan de leiding in het BK halve marathon in Gentbrugge voor Bart Vandermoere (foto: Jurgen Dhoop RR)
Multisports

Para-triatleten kloppen bekende paralympiër op BK halve marathon in Gentbrugge

Para-triatleet Ward D’hulster heeft zondag het BK halve marathon wheelen in Gentbrugge op zijn naam geschreven. Ward maakte er aanvankelijk een tweestrijd van met collega para-triatleet Bart Vandermoere, maar in de slotfase bleek Midlon-triatleet Ward D’hulster de snelste. En opvallend: de twee West-Vlaamse para-triatleten klopten niemand minder dan de bekendste paralympiër van ons land. Peter Genyn werd onder andere door een lekke band derde op ruime achterstand van de triatleten, toch ook knap voor een atleet die zich normaal op de sprintnummers toelegt. Fysiek is hij door een tetrapleeg overigens ook niet te vergelijken met de para-triatleten. En wij waren vooral onder de indruk van de 6de plaats van Ultrakid Johannes Balbaert.

De twee para-triatleten Ward en Bart, die zich allebei toeleggen op het lange werk, begonnen snel aan hun halve marathon. Na 5 km wheelen passeerden ze in 16’30. Tot km 13 kon Vandermoere goed mee in het spoor van zijn West-Vlaamse collega, maar dan moest hij de Midlon-atleet laten gaan. Ward D’hulster won de halve marathon in een knappe 1u09’34. Bart Vandermoere pakte een mooie tweede plaats in 1u10’42 op 1’08 van Ward.

Paralympisch kampioen 3de, Ultrakid Johannes 6de

Drievoudig paralympisch kampioen Peter Genyn, bekend van de 100, 200 en 400 meter sprint, waagde zich ook aan de langere afstand. Hij had geen verhaal tegen de twee para-triatleten en kreeg ook nog een af te rekenen met een lekke band. Toen was het verschil met Ward en Bart al gemaakt, maar Peter wheelde toch naar een sterke derde plaats.

Nog indrukwekkender was de prestatie van Ultrakid Johannes Balbaert. In 2020 deed hij nog samen met Nico De Neef de Ultraman Challenge in Israël, een loodzware dubbele triatlon over meerdere dagen. Deze keer vervolledige hij helemaal in zijn eentje het BK halve marathon. Johannes kwam als zesde binnen bij de mannen in 1u35’41, een bijzondere prestatie voor de jonge atleet!

Initiatief van Triple Challenge

De wedstrijd voor wheelers was een initiatief van Triple Challenge, waarvoor Wannes Wylin in december 2021 meedeed in de Hel van Kasterlee. Deze keer duwde Wannes samen met nog enkele buddylopers de looprolstoel van enkele genieters van start naar finish. Ook Hannelore Vens rolde vlot met haar handbike over de streep en dit samen met nog tal van andere G-sporters.

Er stond overigens nog een para-triatleet aan de start van de halve marathon. Jan-Willem Verhaegen mag, omdat zijn driewieler niet in een categorie van World Triathlon valt, niet deelnemen aan het EK Powerman in Alsdorf. Als alternatief koos hij voor de halve marathon van Gent die hij aflegde aan een gemiddelde van 4’06 per km.

Uitslag BK halve marathon Gentbrugge wheelers 2022