Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aernouts en De Keyser in top-10 in sterkbezette 70.3 Ironman Lanzarote, Bergere en Matthews winnen
Katrina Matthews wint de 70.3 Ironman Lanzarote (foto: BMC Pro Tri Team RR)
Nieuws

Aernouts en De Keyser in top-10 in sterkbezette 70.3 Ironman Lanzarote, Bergere en Matthews winnen

In de sterkbezette 70.3 Ironman in Lanzarote hebben de Belgische triatleten geen hoofdrol kunnen spelen, maar met Bart Aernouts en Christophe De Keyser kregen we toch twee Belgen in de top-10 en Sybren Baelde, Stenn Goetstouwers en Dries Matthys vielen daar net buiten. De winst ging naar Leo Bergere die een sterke Kyle Smith klopte. Bij de vrouwen rekende Katrina Matthews in het lopen af met Anne Haug en Jessica Learmonth. Opvallend: redelijk wat atleten kwamen niet aan de start door ziekte, anderen verschenen door ziekte vooraf niet in topvorm aan de startlijn.

Onder andere Alexandra Tondeur werd deze week getroffen door griep. “Ik lig al twee dagen met griep in bed met 39 graden koorts, dus onmogelijk om de start in Lanzarote te halen,” vertelde Alex. “Ik reken er wel op dat ik klaar geraak voor de Ironman Zuid-Afrika op 3 april,” aldus Tondeur. Ook de Waalse pro’s Thomas Vanhalst en Victor Alexandre moesten door ziekte afhaken. Jelle Geens kampte dan weer met een blessure. Hij brak zijn heiligbeen op training.

Twee Belgen in top-10

Vooraan werd het tempo hoog gehouden door de Nieuw-Zeelander Kyle Smith. Die was samen met Florian Angert en Leo Bergere de snelste zwemmer van een kopgroepje van drie die een halve minuut pakten op Belgische triatleten Christophe De Keyser en Pamphiel Pareyn die als vierde en vijfde de 1900 meter zwemmen afwerkten.

In het fietsen trok Smyth stevig door samen met Clement Mignon. De twee leiders pakten anderhalve minuut na de 90 km fietsen op Angert, Stein en Bergere. Christophe De Keyser en Bart Aernoyts, wiens chip niet werkte en dus de hele dag niet te tracken was, volgden op iets meer dan vier minuten. In het lopen was olympisch triatleet Leo Bergere uiteindelijk de snelste. De Franse triatleet won in 3u55’44 met 26″ voorsprong op Kyle Smith. Florian Angert werd op 1’52 derde. Bart Aernouts werd de beste Belg en pakte de negende plaats vlak voor Christophe De Keyser. Voor Aernouts was het, twee weken na zijn zevende plaats in Dubai, zijn tweede top-10 in het 70.3 Ironman circuit dit jaar.

Age group zege voor Lukas Bosmans

Sybren Baelde werd 12de, Stenn Goetstouwers 13de en Dries Matthys 17de. Pamphiel Pareyn pakte de 25ste plaats en Timothy Van Houtem, helemaal als laatste pro aan het fietsen begonnen, rukte nog op naar de 33ste plaats. Bij de age groupers schreef Lukas Bosmans de 70.3 Ironman op zijn naam na een indrukwekkend fiets- en loopnummer. Hij won de age group race in 4u14’59.

Matthews klopt Haug en Learmonth

https://www.instagram.com/p/CbSKqwpLdwI/

Bij de vrouwen leek Jessica Learmonth voor de verrassing te gaan zorgen. De Britse triatlete is specialiste op de olympische afstand en kwam dan ook als leidster uit het water, samen met Lindsey Buckingham. Wereldkampioene Ironman Anne Haug en Katrina Matthews van het Belgisch-internationale BMC Pro Triathlon Team, volgden samen op drie minuten.

Halfweg het fietsen dichtte Katrina Matthews het gat en ze liep in de slotfase nog bijna vier minuten uit op haar landgenote. Haug volgde dan al op 5’40. In de halve marathon stond Matthews haar leidersplaats niet meer af. De Britse won de 70.3 Ironman Lanzarote in 4u17’46 met 3’36 voorsprong op Anne Haug en 5’57 op Jessica Learmonth.