Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Na 1495 hoogtemeters beslist eindsprint over winst in Grand Raid Berismenil
Mathias Cloostermans en Pieter Van Dyck winnen de eindsprint in de Grand Raid Berismenil (foto: 3athlon.be)
Multisports

Na 1495 hoogtemeters beslist eindsprint over winst in Grand Raid Berismenil

Cross-Triatleten Mathias Cloostermans en Pieter Van Dijck hebben zondag de Grand Raid van Berismenil gewonnen in een spannende eindspurt met de zaterdag jarige Kris Coddens en Kris Henderieckx, die wel de winst pakten in het eindeklassement van de Grand Raid XL over het hele weekend. Silke Bauman en Nele Paardekam waren duidelijk de snelste dames en Roeland De Rycker en Lies Van De Voorde pakten de winst bij de mixed duo’s.

Kajak, MTB, Trailrun en Run&Bike

De Grand Raid van Berismenil, dat is 3 km kajakken, 22 km mountainbiken, 8 km trailrun, 11 km mountainbiken en 4 km run&bike. In totaal slechts 45 kilometer, maar wel goed voor samen 1.495 hoogtemeters en voor de toppers een wedstrijd van net geen drie uur. Dat precies in die zware omstandigheden het aankomt op een eindspurt na de laatste 4 kilometer tactische steekspelletjes in de Run & Bike, het is geen alledaags zicht. In de slotmeters liepen Pieter Van Dijck en Mathias Cloostermans net iets sneller naar de finish dan de Kriskes. Maar die pakten dan weer de overwinning in de Grand Raid XL, met de dag voor de Grand Raid nog een Team Trail van 10 km en een mountainbike race van 20 km.

Coddens en Henderieckx lang aan de leiding

Kris Coddens en Kris Henderieckx feliciteren aan de aankomst winnaars Pieter Van Dyck en Mathias Cloostermans (foto: 3athlon.be)
Kris Coddens en Kris Henderieckx feliciteren aan de aankomst winnaars Pieter Van Dyck en Mathias Cloostermans (foto: 3athlon.be)

Coddens en Henderieckx klopten in die Grand Raid XL Tim Van Hemel, die samen met de Nederlandse triatleet Bart Cooymans op zaterdag zowel de trailrun als de mountainbike proef won. In de kajak-proef van 3 km schreven MTV’ers Ward Goethals en Bavo Sierens geschiedenis door als eersten de kajak weer op de kant te duwen aan de Barrage van Nisramont. Achter hen waren de verschillen niet zo groot, maar Van Hemel en Cooymans moesten wel stevig in de achtervolging.

Podium van de Grand Raid in Berismenil (foto: 3athlon.be)
Podium van de Grand Raid in Berismenil (foto: 3athlon.be)

Maar het leek zondag de dag te worden van Kris Coddens en Kris Henderieckx. Eenmaal zicht op de eindzege in de Grand Raid XL gingen ze ook vol voor de overwinning in de Grand Raid. Maar Cloostermans en Van Dijck beten zich vast in het spoor van de leiders. Na de 8 km trailrunnen was het verschil een minuut, halverweg het laatste mountainbiken nog een halve minuut en bij de start van de run & bike beperkten ze het gat tot 16 seconden.

Podium van de Grand Raid XL (foto: 3athlon.be)
Podium van de Grand Raid XL (foto: 3athlon.be)

Uiteindelijk stoven ze met vier richting finish. Een sprint is altijd mooi, een sprint met 4 tussen 2 duo’s is des te specalurairder. De KTT’ers pakten uiteindelijk de zege in 2u59’06 met 7 seconden voorsprong op Coddens en Henderieckx. Het brons ging naar een sterke Bart Van Looveren en Hannes De Bock, voor Van Hemel en Cooymans. Van Havermaet en Cardon werden knap vijfde na een mooie race.

Silke Baumer en Nele Paardekam winnen Grand Raid

het vrouwenpodium van de Grand Raid in Berismenil (foto: Sportevents)
het vrouwenpodium van de Grand Raid in Berismenil (foto: Sportevents)

Bij de vrouwen pakten Esmeralda Spek-Hovestad en Rolien Duiven de overwinning in de Grand Raid XL, maar in het dagklassement van de Grand Raid stond er geen maat op BRTC-triatletes Silke Baumer en Nele Paardekam. Met een voorsprong van meer dan twintig minuten werden zij de oververdiende winnaressen voor Ynak Samaey en Inge Asselman. De derde plaats ging naar het Nederlandse duo Moes-Wilbers. In de mixed-categorie was de winst voor De Rycker-Van De Voorde voor Daems-Ballardini en Striekwold-Van De Langenberg.

Op de korte afstand, met 3 km kajakken, 22 km mountainbiken, 6 km trailrun en 4 km run & bike haalde het franstalige duo Dumoulin-Meurens het van het eerste mix-duo Emma Van Der Stockt en Edwin Van Cleemput. De zege bij de vrouwen ging naar de SMO-dames Buijsse-De Craene.

Alle uitslagen en tussentijden Grand Raid Berismenil 2022