Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jackson Laundry verrast favorieten in spannende finale, Bart Aernouts 10de in 70.3 Ironman Oceanside
Podium van de 70.3 Ironman Oceanside 2022 met vlnr Lionel Sanders, Jackson Laundry en Rudy Von Berg
Nieuws

Jackson Laundry verrast favorieten in spannende finale, Bart Aernouts 10de in 70.3 Ironman Oceanside

Met de 70.3 Ironman triatlons in Dubai en Lanzarote zagen we al wat toppers in actie maar de 70.3 Ironman Oceanside van zaterdag markeerde toch het eerste echte topduel van het internationale triatlonseizoen, met hoofdrolspelers Alistair Brownlee, Rudy Von Berg, Ben Kanute, Lionel Sanders… én de Canadees Jackson Laundry. Onze landgenoot Bart Aernouts rukte van de 36ste naar de 10de plaats op maar helemaal mee voorin geraken, lukte hem deze keer niet. En dat had alles te maken met het heroïsche gevecht om de top-5 plaatsen. En zo spannend de mannenwedstrijd was, zo dominant kondigde olympische topper Taylor Knibb zich aan, onder andere tegen Daniela Ryf, die opnieuw niet mee deed voor de knikkers…

De 70.3 Ironman Oceanside maakte vanaf het zwemmen alle verwachtingen waar. We kregen onder impuls van Ben Kanute en Alistair Brownlee een kopgroep van tien triatleten die bijna gelijktijd in de wissel kwamen. Jackson Laundry sloot als 12de aan op 24 seconden. Lionel Sanders verloor net geen twee minuten. Voor Bart Aernouts werd het een 33ste plaats op iets meer dan 3 minuten.

Secondenspel in halve marathon

In de 90 km fietsen kregen we een kopgroep van vijf met Alistair Brownlee veel aan kop, Sam Appleton, die achteraf helemaal zou wegvallen, Jackson Laundry, Ben Kanute en de Belgisch-Amerikaanse Rudy Von Berg. De vijf wisselden met 2 minuten voorsprong op het duo Guilloux en Sanders. Bart Aernouts wisselde als 8ste op 3’51.

In het lopen bleef het lang spannend. Brownlee pakte de koppositie, maar Von Berg en Laundry bleven tot ver in de finale meestrijden op nauwelijks 15 seconden van de Brit. Kanute volgde iets verderop, terwijl Lionel Sanders meters goedmaakte. Brownlee moest er uiteindelijk aan geloven in de slotkilometers. De 28-jarige Canadese outsider Jackson Laundry, nog maar sinds 2017 prof-triatleet, maar wel al goed voor 3 70.3 Ironman zeges én vorig jaar verrassend vijfde in het WK 70.3 in St-George, pakte zijn grootste overwinning uit zijn nog jonge carriere.

Millimeterspurt voor 2de plaats

Jackson Laundry won de 70.3 Ironman Oceanside in 3u45’00. Slechts 33 seconden later kregen we een ultieme sprint voor de tweede plaats waarin Lionel Sanders het met een neuslengte haalde van Rudy Von Berg. Alistair Brownlee werd op 55 seconden vierde en Ben Kanute pakte op 1’32 de vijfde plaats. Bart Aernouts pakte uiteindelijk een tiende plaats in 3u52’56.

Taylor Knibb van start tot finish

Bij de vrouwen ging olympisch triatlete Taylor Knibb van start tot finish aan de leiding. Vorig jaar won ze bij haar debuut op de halve afstand meteen de 70.3 Ironman van Boulder. Op het WK 70.3 Ironman pakte ze een knappe bronzen medaille. Ook toen leek ze op weg naar een stunt na het zwemmen en het fietsen, maar moest ze nog wat leergeld betalen in de halve marathon. Deze keer deelde ze haar race perfect in. Andere kleppers als meervoudige wereldkampioene Daniela Ryf, Chelsea Sodaro, Paula Findlay en Skye Moench raakten nooit voorin in de wedstrijd.

Taylor Knibb stormde naar een oververdiende overwinning in 4u06’32. De verrassende Braziliaanse Luisa Baptista, vorig jaar nog 32ste op de olympische triatlon in Tokyo, werd op 2’13 knap tweede voor Holly Lawrence. Ashley Gentle werd vierde voor Jacky Hering. Daniela Ryf is niet aan haar beste seizoen tot dusver bezig. Ze deed opnieuw niet mee voor de overwinning en werd slechts 10de op meer dan een kwartier van Taylor Knibb. Op iets meer dan een maand van het eerste Ironman WK van het jaar in St-George misschien toch een veeg teken aan de wand?

Lucy Charles deed niet mee en kwam toch meer in beeld

Ironman kondigde eerder dit jaar de samenwerking aan met mediapartner Outside TV aan om een aantal races live op TV te brengen. Oceanside kreeg de primeur en we moeten zeggen: de triatleten werden mooi in beeld gebracht, met meerdere camera’s live op het parcours. Er werd zelfs regelmatig geswitcht tussen koplopers en achtervolgers. Je moest alleen een flink stuk doorzettingsvermogen hebben om je door de in sneltempo verschijnende commercials te bijten.

Lucy Charles deed in Oceanside niet mee, maar de Britse triatlete kwam in een wetsuit van de sponsor uiteindelijk meer in beeld dan winnares Taylor Knibb zelf. En het moment waarop Jackson Laundry voorbij leider Alistair Brownlee liep, werd zonder morren onderbroken voor alweer de zoveelste en dezelfde boodschap over Hoka. Soit, we mochten blij zijn dat er live beelden waren en de Amerikaanse commercial breaks zullen we er bij moeten nemen zeker?