Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Challenge Salou wordt duatlon bij 4 graden, Verstuyft 8ste, Heemeryck geeft op
De belgische triatleet Pieter Heemeryck in actie tijdens de 90 km fietsen in de Challenge Salou triatlon (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Challenge Salou wordt duatlon bij 4 graden, Verstuyft 8ste, Heemeryck geeft op

De Challenge Salou halve triatlon werd zondagochtend omgevormd tot een duatlon door een onverwachte winterprik in het Oosten van Spanje. Bij een temperatuur van 4 graden zou het onverantwoord geweest zijn om de triatleten 1900 meter te laten zwemmen. En dus werd het een duatlon met 4 km lopen, 90 km fietsen en 21 km lopen. Pieter Heemeryck maakte deel uit van een grote kopgroep van zo’n 40 triatleten in het fietsen, maar in het lopen gaf de Domo-Scott triatleet op. Kristian Hogenhaug en Fenelle Langrdige waren de winnaars. Katrien Verstuyft werd achtste.

Het waren barre omstandigheden in Salou, waar net zoals vorig jaar het zwemmen niet kon doorgaan. Aan de start van de duatlon kregen we een uniek beeld te zien van triatleten met armstukken, handschoenen en andere middelen om zich proberen warm te houden. Een echte wedstrijd kregen we pas in het tweede loopgedeelte, maar toen had Pieter Heemeryck helaas opgegeven. Door het korte eerste loopnummer kregen we vooraan tijdens het fietsen een enorme kopgroep van een veertigtal triatleten. Pas in de slotfase slaagden Robert Kallin, Kristian Hogenhaug en Ruben Zepuntke er in om drie minuten weg te fietsen van de grote groep.

Hogenhaug wint verdiend

In de 21 km lopen kregen we een duel tussen Kristian Hogenhaug en Ruben Zepuntke. Het verschil bleef lang beperkt tot 15 seconden maar in het tweede deel van de halve marathon bleek de Deen van het Belgische BMC Pro Tri Team toch de snelste. Zepuntke crashte helemaal aan het slot en viel nog terug naar de vijfde plaats. Kristian Hogenhaug won de Challenge Salou in 3u24’07. De Spaanse korte afstand triatleet Roberto Sanchez, vorig jaar al verrassend winnaar van de Challenge Davos, kwam nog erg dichtbij en werd op 43 seconden tweede voor Emil Holm en Thomas Steger.

Langridge duidelijk de sterkste

Bij de vrouwen gingen Fenella Langridge, titelverdedigster Lisa Norden en de Nederlandse Els Visser in de aanval. Zij wisselden van het fietsen naar het lopen met een voorsprong van bijna vier minuten op Lucy Byram, India Lee en de Belgisch-Sardeense Betta Curridori. In het lopen nam eerst Lisa Norden het initiatief. Visser beet zich vast in haar hielen, maar Langridge ging er halfweg op en over en bouwde een voorsprong van 1 minuut uit op Norden en Visser, die samen bleven achtervolgen, maar stilaan de hete adem van India Lee in de nek voelden.

Vooraan stond er geen maat op Fenelle Langridge. De Britse triatlete was duidelijk de sterkste en pakte in 3u50’41 een verdiende overwinning. Els Visser bleef nog net uit de greep van India Lee. De Nederlandse werd knap tweede in Salou op 1’55 van Langridge. India Lee werd in 3u53’09 derde voor Betta Curridori die nog voorbij Lisa Norden stormde. De Belgische triatlete Katrien Verstuyft werd achtste. Ze raakte de hele wedstrijd nooit helemaal voorin en finishte op meer dan een kwartier van winnares Langridge in 4u06’19.

Uitslagen Challenge Salou 2022