Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zwemmen Ironman Zuid-Afrika ingekort, Stenn Goetstouwers pakt mooie 9de plaats
Daniella Bleymehl op kop in het fietsen in een natte Ironman Zuid-Afrika (foto; 3athlon.be)
Nieuws

Zwemmen Ironman Zuid-Afrika ingekort, Stenn Goetstouwers pakt mooie 9de plaats

Het waren zondag geen ideale triatlon-omstandigheden, want nadat de Challenge Salou omgevormd werd tot een duatlon, moest door het slechte weer ook in de Ironman Zuid-Afrika het zwemmen ingekort worden naar 700 meter in plaats van 3.800 meter. De Belgische triatleet pakte, een dag na het gala van zijn Athletes For Hope team van Marc Herremans, een heel mooie negende plaats in een sterk deelnemersveld. De winst ging naar Kyle Buckingham en Daniela Bleymehl.

In het zwemmen ging het bijzonder snel, onder impuls van Evert Scheltinga. Een kopgroep van 9 triatleten kwamen na 7’54 uit het water in Nelson Mandela Bay. De Belgische triatleet Stenn Goetstouwers volgde als 14de op 43 seconden van de leiders. In de 180 km fietsen vormde zich aanvankelijk een kopgroep van 12 atleten, met op 2’30 daarvan Stenn Goetstouwers als eerste achtervolger. Pas in de laatste 30 km konden Jesper Svensson en Joe Skipper afstand nemen van de grote kopgroep. Ze wisselden met 22 seconden voorsprong. Goetstouwers kwam als 12de in T2 op 12 minuten van de leiders.

Kyle Buckingham met klein verschil

In de 42 km lopen namen de Zuid-Afrikanen Kyle Buckingham en Matt Trautman de kopposities over. Buckingham kreeg uiteindelijk nog een lastige klant aan landgenoot Bradley Weiss. De voormalige Xterra-wereldkampioen liep naar de tweede plaats en sneuvelde op slechts 19 seconden na een spannende finale. Kyle Buckingham won de Ironman Zuid-Afrika in 7u16’31 voor Bradley Weiss (7u16’51) en Matt Trautman (7u17’37). Joe Skipper pakte de vierde plaats in 7u19’43. Stenn Goetstouwers hield zijn top-10 plaats vast. Hij finishte knap negende in 7u36’38.

Mama Daniela Bleymehl wint

Bij de vrouwen ging Daniela Bleymehl van start tot finish aan de leiding. De Duitse, in 2021 voor de tweede keer mama geworden, is net terug van ouderschapsverlof en bewees meteen dat ze conditioneel nog altijd sterk staat. Vooral in het fietsen blonk Daniela uit. Ze reed vier minuten weg van de achtervolgsters. Daniela Bleymehl hield haar koppositie in de marathon vast en won overtuigend in 8u22’35 met maar liefst 11 minuten voorsprong op haar landgenote Elena Illeditsch. De Zuid-Afrikaanse Magda Nieuwoudt werd derde in 8u37’46. Er deden geen Belgische vrouwen mee bij de pro’s.