Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Avonturier Matthieu Bonne gaat 8 volledige triatlons op 8 Canarische eilanden doen… op 8 dagen
Matthieu Bonné, met links naast hem Luc Van Lierde, bij de voorstelling van de 8 Islands uitdaging (foto: Matthieu Bonné RR)
Multisports

Avonturier Matthieu Bonne gaat 8 volledige triatlons op 8 Canarische eilanden doen… op 8 dagen

30 km zwemmen, 1.440 km fietsen en 338 km lopen en dat allemaal op 8 dagen tijd, elke dag een volledige triatlon, elke dag op een ander Canarisch eiland, met als kers op de taart de offroad versie met 180 km op de mountainbike en een trailrun van 42 km op het onherbergzame La Graciosa eiland, waar geen verharde wegen zijn… Ziedaar de nieuwe uitdaging die triatleet, open water zwemmer, avonturier en Kamp Waes-deelnemer Matthieu Bonné aangaat van 5 tot en met 12 mei: 8 volledige triatlons op 8 Canarische eilanden op 8 dagen tijd!

Matthieu Bonné zit nooit om een stunt verlegen. Vlaanderen leerde hem kennen als een doorzetter in het populaire TV-programma Kamp Waes, maar toen had Bonné al heel wat sportieve prestaties op zijn palmares staan. Hij finishte in onder andere de Ironman Australia, zwom het kanaal over en deed de Marathon des Sables. Ondertussen zwom hij ook langs de Belgische kustlijn, maar na een tip van zijn trainer en Ironman-legende Luc Van Lierde vormde zich een nieuw idee, een nog zwaarder avontuur.

Onder begeleiding van Luc Van Lierde gaat Matthieu Bonné op de 8 Canarische eilanden elke dag een volledige triatlon doen. Dat betekent elke keer 3,8 km zwemmen in de oceaan, vervolgens 180 km fietsen en tot slot 42 km lopen. Matthieu gaat zijn triatlons telkens alleen afleggen en zal daarbij op plaatsen komen waar nauwelijks ooit mensen komen, zoals het eiland La Graciosa, waar geen verharde wegen zijn. Daar wordt op de laatste van de 8 dagen de 180 km fietsen dan ook vervangen door 180 km mountainbiken en ook de marathon is volledig offroad, wat het avontuur nog extra zwaar maakt.

Het parcours van Matthieu Bonné's 8 Islands challenge, van La Palma naar La Graciosa
Het parcours van Matthieu Bonné’s 8 Islands challenge, van La Palma naar La Graciosa

Matthieu wil de overtochten van eiland naar eiland zo ecologisch mogelijk doen. Een paar keer is hij genoodzaakt om per vliegtuig te reizen, maar voor de rest maken ze gebruik van een zeilboot. En dat heeft zijn gevolgen voor de tijdslimiet die Matthieu zichzelf oplegt. “Het wordt de zwaarste uitdaging van mijn leven. Ik mag er iedere dag maximaal dertien uur over doen, anders heb ik niet voldoende tijd om met de zeilboot op het volgende eiland te komen”, vertelt Matthieu.

“De tocht wordt een heuse beproeving. Zeker op La Graciosa, dat in 2018 officieel het achtste canarische eiland werd. Er zijn geen wegen aangelegd, waardoor ik het fiets- en looponderdeel off-road moet afleggen. Mijn koersfiets ruil ik dus in voor een mountainbike. Die 180 kilometer fietsen worden zeker hels. La Graciosa komt ook nog eens helemaal op het einde van het rijtje. Maar ik klaag zeker niet. Ik hou van de Canarische Eilanden en z’n natuurelementen. Zwemmen, fietsen en lopen zijn mijn passie,” aldus Matthieu Bonné, die in maart in Lanzarote begon aan een paar stevige trainingsblokken van 30 tot 40 uur per week.

https://www.instagram.com/p/Cch4K1ctk_B/

Matthieu Bonne kan je tijdens zijn Ironmans live volgen via een tracking systeem op de website www.matthieubonne.be. Daarop zal hij ook iedere dag in een blog beschrijven hoe de triatlon is verlopen