Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Turnhout krijgt voor het eerst in 30 jaar weer een non-drafting triatlon
Het Taxantria Team bij de jachthaven aan de Nieuwe Kaai waar in september de kwarttriatlon van Turnhout een duatlon wordt (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Turnhout krijgt voor het eerst in 30 jaar weer een non-drafting triatlon

Het Belgisch triatlonlandschap wordt dit jaar uitgebreid met een nieuwe stadstriatlon, want op 25 september keert de non-drafting kwarttriatlon voor het eerst terug naar Turnhout, de hoofdstad van de Kempen. Volgens Thomas Peeters van de in 2020 opgerichte Turnhoutse triatlonclub Taxantria is het van 1993 geleden dat de laatste kwarttriatlon van Turnhout doorging. Toen was non-drafting nog absoluut nauw verbonden aan de triatlonsport.

De wedstrijd komt aan de Nieuwe Kaai, het gemoderniseerde, hippe stadskwartier aan de jachthaven. Er wordt overigens gezwommen in de kom van de jachthaven en in het kanaal Dessel-Schoten. Het fietsparcours gaat dan weer richting Merksplas. Dat het een non-drafting kwarttriatlon zou worden, was voor Taxantria wellicht geen moeilijke keuze. Het fietsparcours met zijn lange rechte stukken en het vals plat richting Merksplas leent zich voor hoge wattages. De hardrijders zullen in hun nopjes zijn, al zullen de zes passages (elke fietsronde 3 keer) over de lange brug over het kanaal ongetwijfeld te voelen zijn in de beenspieren. De 10 km lopen gaat ook over drie ronden, langs het jaagpad, met finish aan het Boothuis aan de Nieuwe Kaai.

“We willen van deze non-drafting kwarttriatlon een echte klassieker maken,” vertelt Thomas Peeters van Taxantria. “De bedoeling is om deze wedstrijd jaarlijks hier in het centrum van Turnhout te organiseren. Daarvoor hebben we de steun van de Stad Turnhout en Sport Vlaanderen en ook van HB Accountants en Kia Turnhout. Ook zij geloven in deze wedstrijd en in de toekomst ervan. Stiekem hopen we hier over een jaar of vijf een Belgisch kampioenschap te mogen houden, maar om het ook voor de plaatselijke triatleten en beginners interessant te maken, houden we naast de kwart-triatlon ook een recreatieve triatlon met 400 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. We kunnen telkens 400 triatleten ontvangen en gaan hen een mooie beleving bezorgen,” aldus Thomas Peeters.

De inschrijvingen voor de triatlon van Turnhout zijn ondertussen geopend. Meer informatie vind je op de website van Taxantria.