Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts: “Niet hetzelfde als Kona, maar het is en blijft een WK”
Bart Aernouts is klaar voor het WK Ironman in St-George (foto: Just Jean)
Nieuws

Bart Aernouts: “Niet hetzelfde als Kona, maar het is en blijft een WK”

Van de twee Belgische proftriatleten die zaterdag 7 mei aan de start komen in het WK Ironman St-George is Bart Aernouts degene met de meeste ervaring. Hij werd in 2018 vice-wereldkampioen en dook toen zelfs onder de acht uur na een heel straffe wedstrijd op de fiets en in het lopen. Een tijd onder de acht uur verwacht Bart niet meteen, daarvoor is het parcours in St-George wellicht te lastig. En dat het WK niet in Kona is maar in Utah deert Bart niet te hard, het is en blijft een WK en hij weet perfect hoe zich daarvoor op te laden. “Mijn ambitie is om in de top-12 te finishen. Uitgezonderd 1 DNF is mijn slechtste resultaat in Kona een 11de plaats geweest. En top-12 zou normaal voldoende moeten zijn voor een slot voor Kona in oktober,” vertelt Bart.

Bart Aernouts is al een tijdje in de buurt van St-George, maar bleef bewust weg van de drukte van de wedstrijdomgeving. “Ik heb samen met mijn trainingsmaatje Kjel De Hertog en met David McNamee een tijdje op hoogte hier verbleven, op een paar kilometer van St-George,” legt Bart uit. “Ik wil de drukte wat vermijden, al is de sfeer hier heel anders dan in Kona. Daar palmt het Ironman-circus zowat de hele stad in. St-George is een wat grotere stad en er hangt hier ook niet dezelfde sfeer als op en rond Alii Drive.”

“Marathon wordt voor iedereen lastig”

https://www.instagram.com/p/CdEGq01K4bh/

Dat het WK niet in Hawaii is, deert Bart niet zo. “Het is absoluut niet hetzelfde als Kona, maar het is en blijft een WK waar we ons als proftriatleten kunnen tonen. Het enige jammere is dat wie wereldkampioen is dat maar een goeie vijf maanden is. Op zich vind het ook wel spijtig dat het deelnemersveld wat uitgedund is, maar er blijven genoeg sterke atleten over. Ik denk dat er vooral heel hard gefietst zal worden. Het wordt zaak van mijn wedstrijd goed in te delen.”

Voor Bart wordt het wellicht zaak om zo snel mogelijk op te schuiven op de fiets, en dat na een zwemnummer in koud water. Bovendien moeten ze starten om 6u15 plaatselijke tijd. “Het wordt effectief een hele korte nacht. We moeten van de wisselzone nog een shuttlebus nemen naar de zwemstart, die een halfuur verderop ligt. De temperatuur zal op zich niet zo’n rol spelen. Het water is ongeveer 14 graden en ik heb al in koudere omstandigheden gezwommen,” vertelt Bart. “Voor de rest ligt het parcours mij absoluut wel. Vooral het lopen kan erg lastig worden. Ik denk dat iedereen het na twee-derde van de marathon moeilijk gaat krijgen. Verwacht hier geen looptijden onder de 2u40.”

“Top-12 en slot voor Kona”

Het is net zijn ervaring die Bart kan helpen. Hij weet als geen ander hoe het is om een wereldkampioenschap Ironman te doen. “Ik ben er ook klaar voor en voel me goed, maar het is heel moeilijk inschatten hoe het met de concurrentie is. Ik verwacht veel van de Noren (op het moment van het interview wist Bart nog niet dat Iden forfait zou geven – redactie), maar ook van bijvoorbeeld Kristian Hogenhaug en Daniel Baekkegard, ook sterke fietsers.” Wij zouden zelfs durven inzetten op Chris Leiferman, een verrassende keuze volgens Bart. “Daar had ik inderdaad nog niet aan gedacht, maar er gaan ongetwijfeld nog verrassingen zijn. Er zijn een aantal jongens voor wie het de eerste keer het WK Ironman is en die we de afgelopen tijd ook niet aan het werk gezien hebben. Het zal sowieso spannend worden.”

Over zijn eigen ambitie is Bart duidelijk. “Ik hoop op een plaats in de top-12. Uitgezonderd 1 DNF is mijn slechtste resultaat in Kona een 11de plaats geweest. En top-12 zou normaal voldoende moeten zijn voor een slot voor Kona in oktober. Er liggen 8 kwalificatieslots te rapen en er zijn al een aantal triatleten sowieso geplaatst voor Hawaii. Dus zou top-12 zeker moeten volstaan,” aldus Bart.

Op het WK Ironman in St-George starten de mannen, met daarbij Bart Aernouts en Pieter Heemeryck, zaterdag om 6u15 plaatselijke tijd. Bij ons is het dan 14u15. De vrouwen starten vijf minuten later en de para-triatleten tien minuten later. Vanaf 6u45 gaat ook de eerste startwave bij de age groupers te water. Door het tijdsverschil van 8 uur met St-George, betekent dit dat de eerste triatleten aan de finish verwacht worden tegen 22 u.