Hasse Fleerackers 5de, Belgische juniores sterk in Europe Triathlon Cup in Caorle
Nele Dequae komt op de fiets als eerste in de wisselzone in Caorle (foto: 3athlon.be)

Triatlete Hasse Fleerackers zette zaterdag de kers op de taart van de collectief sterke Belgische juniores in de finale van de Europe Triathlon Cup in het Italiaanse Caorle met een knappe vijfde plaats op een zucht van de medailles. Zowel bij de meisjes als bij de jongens lieten de Belgen zich opmerken, met vooral in het fietsen sterke prestaties om mee vooraan te geraken. Uiteindelijk leverde al het harde werk twee top-10 plaatsen op bij de meisjes en ook bij de jongens scoorde België twee keer een top-10 plaats. Helaas liep het bij de Belgische elite atleten later op de middag minder vlot…

Net zoals in de halve finales op vrijdag moesten de triatleten deze keer opnieuw 300 meter zwemmen, 9,8 km fietsen en 1,9 km lopen. De Belgische meisjes deden het behoorlijk en zaten na het zwemmen met zijn drie samen in het pak. Onder impuls van de Spaanse juniores kregen we een compacte kopgroep vooraan, maar onder andere een hard werkende Nele Dequae bracht de groep met ook Hasse Fleerackers en Eline Debecker terug. Nele kwam na het fietsen zelfs aan de leiding de wisselzone binnen.

In het lopen stond er geen maat op de Zweedse Tilda Mansson, die letterlijk een kop boven de rest van het veld uitstak. Mansson won in 27’33. Vlak achter haar won de Slovaakse Vrablova de spurt om de tweede plaats tegen de Spaanse Viejo. Hasse Fleerackers liep naar een heel mooie 5de plaats op 15 seconden van de winnares en slechts op 11 seconden van het brons. Nele Dequae knokte zich naar een verdiende 10de plaats op 32 seconden van de winnares. Eline Debecker werd 22ste.

Bij de jongens kregen we een mooie sprint om de 7de plaats tussen Raf De Dobbelaere en Balte Thijs. De Dobbelaere, onlangs ook al goed voor een schitterende bronze medaille in Melilla, haalde het net nipt van zijn Mechelse ploegmaat. De winst ging naar de ranke Italiaan Euan De Nigro, die met zijn lange benen een maat te groot leek voor de rest van het veld. De Spanjaarden Prieto en Gonzalez werden 2 en 3 op 4 seconden. Raf De Dobbelaere werd 7de op 18 seconden, met Balte Thijs op 8 in dezelfde tijd. Wout Ghielens, ook de hele tijd mee in de grote groep met Balte en Raf, greep net naast een top-10 plaats en werd 14de.

Uitslag finale juniores jongens Caorle 2022

Uitslag finale juniores meisjes Caorle 2022

Minder succes bij de elites

Bij de elite-atleten bleven de successen bij de Belgische triatleten eerder beperkt. Bij de vrouwen pakte Katrien Maes nog een 29ste plaats. Severine Bouchez kwam als 45ste binnen. Ook de Belgische mannen slaagden er niet in om zich bij de top-15 te plaatsen.