Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kenneth Vandendriessche stunt en wint Ironman Lanzarote
Kenneth Vandendriessche kwalificeerde zich voor Hawaii met winst in de Ironman Lanzarote (foto; Marianne Wens RR)
Nieuws

Kenneth Vandendriessche stunt en wint Ironman Lanzarote

De Belgische triatleet Kenneth Vandendriessche heeft zaterdagmiddag de Ironman Lanzarote gewonnen, één van de zwaarste volledige triatlons ter wereld. Voor Kenneth, die eerder dit seizoen al Europees kampioen Powerman duatlon werd en brons pakte op het WK Powerman, is het zijn allereerste Ironman overwinning uit zijn carriere. In de 30ste jubileumeditie van de Ironman Lanzarote zorgde Kenneth na Dirk Van Gossum, twee keer Bert Jammaer, Bart Aernouts en Frederik Van Lierde al voor de zesde Belgische overwinning op het Canarische eiland.

De Belgen leken er zaterdag wel een ploegenachtervolging van te gaan maken. Na 3,8 km zwemmen ging de Deen Matthias Petersen aan de leiding. Bart Aernouts, Victor Alexandre en Kenneth Vandendriessche kwamen met drie samen uit het water op 6’22 van de Deen. In het fietsen schoof het Belgische trio op naar voor, met halfweg Vandendriessche op 4, Aernouts op 7 en Alexandre op 9. Petersen kende geen verval en wisselde als eerste met een minuut voorsprong op de Duitser Philipp Bahlke en 5’43 op Kenneth Vandendriessche. Bart Aernouts en Victor Alexandre volgden als 6de en 7de op meer dan 10 minuten van de koploper.

6de Belgische zege in Ironman Lanzarote

In de marathon bleek al snel dat Kenneth Vandendriessche goeie benen had. Na 15 km had hij Bahlke al te pakken en het verschil met leider Petersen bedroeg halfweg minder dan 2 minuten. Zowel Bart Aernouts als Victor Alexandre hadden niet de loopbenen om mee te gaan in het zog van Vandendriessche. De ITZU-triatleet kwam op 10 km van het einde bij leider Petersen en die had geen antwoord op het hoge looptempo van de Belg. Met minder dan 9 km te gaan had hij al een gat geslagen van een minuut en vanaf dan lag de weg open naar zijn allereerste Ironman-overwinning. Kenneth Vandendriessche won de Ironman Lanzarote in 8u39’56. De Deen Mathias Petersen, die vorig jaar het op dat moment snelste Ironman-debuut ooit neerzette met 7u52 in de Ironman Kalmar (waar hij derde werd), pakte de tweede plaats op 2’49.

Kenneth Vandendriessche zet zo een mooie traditie voort in Lanzarote. In 2019 won Frederik Van Lierde als laatste Belg op het vulkanische eiland. Bart Aernouts pakte in 2017 de zege. In 2008 en 2009 slaagde Bert Jammaer er als één van de weinigen in om de Ironman Lanzarote twee keer op rij te winnen. En de eerste Belg die de Ironman Lanzarote op zijn naam schreef, was Dirk Van Gossum in 2000. Met zijn overwinning kwalificeert Kenneth zich ook rechtstreeks voor het WK Ironman in Kona, Hawaii in oktober.

Bart Aernouts nog net in top-10

Bart Aernouts werd uiteindelijk tiende op 29’18 van Vandendriessche en Victor Alexandre pakte de 13de plaats in 9u20’00. Bij de vrouwen werd het in de marathon nog spannend tussen de Britse Lydia Dant en de Nederlandse Els Visser. Dant had lange tijd een comfortabele voorsprong van 4 minuten en meer, maar Visser begon stukje bij beetje te zagen aan die achterstand. Ze kwam nog terug tot minder dan 2 minuten, maar Dant hield stand en pakte bij haar debuut op de Ironman meteen de overwinning in 9u37’26.

Els Visser werd op 1’44 tweede en de Italiaanse Betta Curridori, de partner van de vroegere Belgische toptriatleet Jim Thijs, werd knap derde, al was dat op ruim 25 minuten van Lydia Dant. Alexandra Tondeur, in 2016 nog tweede in de Ironman Lanzarote achter Tine Holst, had tot halfweg het fietsen een goeie dag, maar zakte nadien helaas terug. Ze gaf op in het tweede deel van de 180 km fietsen.

Van de Belgische age group prestaties brengen we later nog updates.