Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Open strijd op BK Jeugd met spectaculaire races in Izegem, alle kampioenen en medailles op een rijtje
Het volledige podium van het BK Jeugdtriatlon in Izegem 2022 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Open strijd op BK Jeugd met spectaculaire races in Izegem, alle kampioenen en medailles op een rijtje

Het Belgisch kampioenschap triatlon bij de jeugd heeft spectaculaire races opgeleverd in Izegem, waarbij telkens op het scherpst van de snee gevochten werd om de titels. Vooral bij de Jeugd A en de Juniores werd het een open strijd, want door het ontbreken van de 5 juniores die dit weekend in Olsztyn op het Europees kampioenschap actief zijn, zagen nog meer triatleten hun kans schoon om mee te spelen voor de titels. De hoogtepunten: Stan Jammaer die in de voetsporen van ex-Ironmanprof Bert trad, Marit De Meulenaere die als eerstejaars Jeugd B haar derde titel op rij pakte, de battle tussen Pep Delvaux en Emiel Torfs bij de juniores en de millimeterspurt tussen junioreskampioene Rhune Vansteenkiste en Jeugd A kampioene Mit Wittemans. Wij zetten alle kampioenen en medaille-winnaars op een rijtje:

Stan Jammaer in de voetsporen van Bert

Stan Jammaer pakt zijn eerste Belgische titel bij de Jeugd C in Izegem (foto: 3athlon.be)
Stan Jammaer pakt zijn eerste Belgische titel bij de Jeugd C in Izegem (foto: 3athlon.be)

Stan Jammaer stapte in de voetsporen van papa Bert Jammaer, die in zijn triatloncarriere ook heel wat nationale titels pakte in de jeugdreeksen. Stan maakte deel uit van een kopgroepje van drie jongens die zouden strijden voor de medailles. Met zijn twee mochten ze spurten voor het goud en Stan Jammaer was net een fractie sneller dan Theotime Chauveheid.

BK Triatlon Jeugd C jongens:

 1. Stan Jammaer (SP&O)
 2. Theotime Chauveheid (TRIGT)
 3. Matteo Timmermans (TBT)

Dubbel voor TRIGT

Violette Chauveheid als kampioene bij de meisjes Jeugd C in Izegem (foto: 3athlon.be)
Violette Chauveheid als kampioene bij de meisjes Jeugd C in Izegem (foto: 3athlon.be)

Bij de meisjes gingen thuisatletes Amber en Amy Verfaillie aan de leiding in het zwemmen, maar Violette Chaueveheid en Clara Robert zetten de TRIGT-trein op de rails. Onder elkaar maakten ze uit wie de titel zou pakken en Violette was duidelijk de snelste loopster.

BK Triatlon Jeugd C meisjes:

 1. Violette Chauveheid (TRIGT)
 2. Clara Robert (TRIGT)
 3. Manon Sagaert (NLT)

Indrukwekkende solo van Anton Befayt

Anton Befayt was duidelijk de sterkste op het BK Jeugd B in Izegem (foto; 3athlon.be)
Anton Befayt was duidelijk de sterkste op het BK Jeugd B in Izegem (foto; 3athlon.be)

Anton Befayt koos voluit voor de aanval bij de Jeugd B en dat leverde hem een verdiende Belgische driekleur op na een indrukwekkende solo. Thibaut Debecker was in de spurt om het zilver net iets sneller dan thuisatleet Runar de Meulenaere.

BK Triatlon Jeugd B jongens:

 1. Anton Befayt (TTB)
 2. Thibaut Debecker (TBT)
 3. Runar de Meulenaere (ITC)

Derde titel op rij voor Marit de Meulenaere

Marit Demeulenaere met haar derde titel op rij, nu als eerstekaars Jeugd B in Izegem (foto: 3athlon.be)
Marit de Meulenaere met haar derde titel op rij, nu als eerstekaars Jeugd B in Izegem (foto: 3athlon.be)

Marit de Meulenaere genoot zichtbaar van de aanmoedigingen van het thuispubliek en dat gaf haar vleugels. Als eerstejaars atlete was ze Laura Lernout en Amelie Pierlot te snel af en pakte zo haar derde nationale titel op rij, nadat ze de vorige twee jaren ook al goud behaalde bij de Jeugd C.

BK Triatlon Jeugd B meisjes:

 1. Marit de Meulenaere (ITC)
 2. Laura Lernout (Lentriac)
 3. Amelie Pierlot (TRIGT)

Emiel Torfs tegen Pep Delvaux

Emiel Torfs klopte neef Pep Delvaux voor het goud op het BK Juniores in Izegem (foto: 3athlon.be)
Emiel Torfs klopte Pep Delvaux voor het goud op het BK Juniores in Izegem (foto: 3athlon.be)

Met junioren Balte Thijs, Raf De Dobbelaere en Wout Ghielens al in Polen voor het EK triatlon in Olsztyn dit weekend en een door ziekte afhakende Cis Huyghe, kregen we in Izegem een heel open strijd met nog meer favorieten die aanspraak wilden maken op een unieke titel. Lommelse triatleet Jef Dieltiens zorgde voor de eerste verrassing van de dag door nog een stuk voor Jasper Devos als eerste uit het water te komen. Ook in het fietsen ging de vroegere zwemmer goed mee, maar in het lopen kwam in de slotfase Hugo Philippe nog naar het brons en werd het een chocolade medaille voor Dieltiens.

Voor de rest werden de medailles verdeeld onder de triatleten uit de kopgroep met 9 atleten: zes junioren en drie Jeugd A-atleten. Jasper Devos was duidelijk de sterkste bij de Jeugd A. Bij de junioren kregen we een intense en langgerekte eindspurt tussen Emiel Torfs en Pep Delvaux, met Brecht Roelans als de verrassende derde.

BK Triatlon Jeugd A jongens:

Het podium bij de jongens jeugd A in Izegem met kampioen Jasper Devos (foto: 3athlon.be)
Het podium bij de jongens jeugd A in Izegem met kampioen Jasper Devos (foto: 3athlon.be)
 1. Jasper Devos (3MD)
 2. Thibaut Cannaerts (KTT)
 3. Hugo Philippe (TDL)

BK Triatlon Junioren jongens:

 1. Emiel Torfs (SP&O)
 2. Pep Delvaux (TDL)
 3. Brecht Roelans (KTT)

Spannende eindspurt tussen Rhune en Mit

Rhune Vansteenkiste is de nieuwe kampioene bij de juniores (foto: 3athlon.be)
Rhune Vansteenkiste kampioene bij de meisjes juniores in Izegem (foto: 3athlon.be)

Het ging om de eer en de overall overwinning en dus gaven Jeugd A-triatlete Mit Wittemans en juniore Rhune Vansteenkiste alles in een lange spurt naar de finish. Rhune haalde het in deze millimeterspurt voor Mit, die eerstejaars Lotte Minnebo en Eline Debecker te snel af was. Voor Mit Wittemans was het haar allereerste titel nadat ze vorig jaar nog brons pakte bij de jeugd A en eerder ook al zilver bij de Jeugd B. Rhune Vansteenkiste maakte komaf met een lange periode van blessures en genoot van haar derde titel. Eerder werd ze al kampioene bij de Jeugd C en de Jeugd B. Geen Nele Dequae en Hasse Fleerackers aan de start, ook zij nemen deel aan het EK.

BK Triatlon Jeugd A meisjes:

Mit Wittemans pakt de nationale titel bij de Jeugd A in Izegem (foto; 3athlon.be)
Mit Wittemans pakt de nationale titel bij de Jeugd A in Izegem (foto; 3athlon.be)
 1. Mit Wittemans (TDL)
 2. Lotte Minnebo (TBT)
 3. Eline Debecker (TBT)

BK Triatlon Junioren meisjes:

 1. Rhune Vansteenkiste (3MD)
 2. Odil Wittemans (TDL)
 3. Pauline De Groof (SP&O)

Uitslagen BK Jeugd Triatlon 2022

Jeugd C

Jeugd B

Jeugd A & Juniores