Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zorgt RaceRanger voor revolutie in non-drafting triatlons? “Overzicht van wie te vaak te dicht gereden heeft”
De RaceRanger tracker wordt aan de zadelpen bevestigd en licht rood op als iemand binnen de drafting zone komt (foto: 3athlon.nl)
Extra

Zorgt RaceRanger voor revolutie in non-drafting triatlons? “Overzicht van wie te vaak te dicht gereden heeft”

In de triatlonsport zijn de non-drafting triatlons, waarbij triatleten niet in elkaars wiel mogen rijden, veel populairder dan de stayer-triatlons, maar een groot deel van de triatleten houdt zich niet altijd aan de regels van 12 of 15 meter afstand houden. Met de nieuwe RaceRanger technologie wordt het mogelijk om de drafters er uit te halen. De app biedt complete overzichten waarbij officials kunnen zien hoe vaak een atleet te dicht op zijn voorligger heeft gereden, hoeveel minuten er in totaal is gestayerd en hoe vaak een atleet juist netjes en op tijd heeft ingehaald. RaceRanger Co-Founder & CEO James Elvery kwam langs op het kantoor van onze collega’s van 3athlon.nl voor een demonstratie.

In 2019 werd er een eerste ‘basic version’ getest tijdens de WTCS-finals in Lausanne, sindsdien is er keihard gewerkt aan alle feedback en ondertussen worden er nog steeds updates doorgevoerd aan RaceRanger, dat in de basis kan helpen met het voorkomen van stayeren, maar eigenlijk veel meer mogelijkheden biedt.

Ultra Wide Band, accurater dan GPS

RaceRanger UWB-tracker op de voorvork. (Foto: 3athlon.nl)

RaceRanger is een systeem waarbij atleten twee UWB-trackers (Ultra Wide Band, accurater dan GPS – redactie) op hun fiets monteren – één op de voorvork en één op of onder de zadelpen – om daarmee precies te zien of je binnen de draftingzone rijdt. De tracker onder de zadelpen is voorzien van een lampje dat begint te knipperen wanneer de achterliggende atleet te dicht nadert – bijvoorbeeld binnen de door een organisatie gestelde 20 of 12 meter – zodat diegene meteen weet dat hij óf moet inhalen, óf zijn benen stil moet houden om de afstand weer wat groter te laten worden.

Het drafting verklikkerlicht op de fiets in actie

In bovenstaande video zie je eerst de UWB-trackers op een fiets en vervolgens het veranderende licht wanneer een UWB-tracker (in dit geval vastgehouden door Elvery) binnen de twaalf meter draftingzone komt.

Overzicht wie te vaak te dicht gereden heeft

Penalty’s kunnen via de RaceRanger app worden doorgegeven. (Foto: 3athlon.nl)

Mooiste detail: de jury kijkt via een app mee en krijgt meldingen wanneer atleten tóch aan het stayeren zijn. Sterker nog, er zijn complete overzichten waarbij officials kunnen zien hoe vaak een atleet te dicht op zijn voorligger heeft gereden, hoeveel minuten er in totaal is gestayerd en hoe vaak een atleet juist netjes en op tijd heeft ingehaald. Langs het parcours worden verschillende ‘base stations’ gezet om de verbindingen tussen alle trackers en de app te garanderen. Officials kunnen in de app direct noteren welke atleten een penalty moeten uitzitten en dat komt automatisch bij de officials in de penaltybox terecht.

“Wij maken geen regels, dat doen bonden”

UWB-trackers worden op de fiets gemonteerd. (Foto: 3athlon.nl)

“We willen de regels binnen de triatlonsport niet veranderen”, legt Elvery uit. “Dat betekent dat ons systeem slechts extra informatie aan officials geeft. Wat zij met die informatie doen, moeten ze zelf weten. Wij maken natuurlijk ook geen regels; dat doen bonden. Wij geven slechts inzicht in wat er tijdens een wedstrijd gebeurt.”

De mogelijkheden zijn overigens nog veel uitgebreider. Zo kunnen officials via de RaceRanger app met elkaar communiceren, foto’s toevoegen bij eventuele overtredingen van atleten en is het zelfs mogelijk om publiek dankzij UWB-tracking precies te laten zien waar ‘hun’ atleet zich op dat moment op het parcours bevindt. “Uiteindelijk hopen we dus ook samen te gaan werken met timingbedrijven”, aldus Elvery, die nu vooral hoopt triatlonbonden en wedstrijdorganisaties enthousiast te krijgen. “Het gaat allemaal om de informatie. Wij kunnen die heel eenvoudig geven.”