Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wouter Monchy pakt 20 jaar na eerste deelname derde zege in Donkmeer-triatlon in Berlare
Wouter Monchy kan na de finish nauwelijks geloven dat hij zijn 3de zege pakte in de Donkmeertriatlon (foto: Donkmeer Triatlon RR)
Nieuws

Wouter Monchy pakt 20 jaar na eerste deelname derde zege in Donkmeer-triatlon in Berlare

Triatleet Wouter Monchy heeft zaterdag na een spectaculair loopnummer met een dubbele valpartij voor de derde keer de Donkmeer-triatlon in Berlare gewonnen, 20 jaar na zijn eerste deelname en 13 jaar na zijn eerste overwinning. Voor Monchy is de Donkmeer-triatlon een echte thuiswedstrijd en deze keer kon hij er extra van genieten. Vorig jaar zette hij een punt achter zijn carriere als pro-triatleet. Dat hij de sport nu nog louter voor het plezier doet, gaat hem goed af. Ook bij Eline De Smedt staat triatlon op een lager pitje dan vroeger maar dat was er zaterdag nauwelijks aan te zien. Ze domineerde de Donkmeer-triatlon bij de vrouwen.

Eline De Smedt wint overtuigend

Eline De Smedt als winnares op het podium van de Donkmeer-triatlon (foto:  Wim Arbijn RR)
Eline De Smedt als winnares op het podium van de Donkmeer-triatlon (foto: Wim Arbijn RR)

Eline De Smedt kwam in Berlare als eerste uit het water en sloeg meteen een stevige kloof met de concurrentie. Na de 40 km fietsen was die kloof alleen maar groter geworden. Eline wisselde met ruim drie minuten voorsprong op Myrthe de Ruysscher en bijna vier minuten op Lies Maes, die in 2009 nog samen met Wouter Monchy op het hoogste schavotje stond. Lies liep nog wel naar de tweede plaats maar kon Eline De Smedt niet meer bedreigen. De LTTD-Oilservice triatlete won overtuigend in Berlare in 2u22’24. Lies Maes werd op 1’45 tweede en haar WTT-ploeggenote Nathalie Verschelden kwam nog over Myrthe de Ruysscher naar de derde plaats.

Bij de mannen hing de deelname van Wouter Monchy aan zijn thuiswedstrijd nog aan een zijden draadje. Hoewel hij de trainingen van Stefaan de Vliegere goed gevolgd had, werd hij in de loop van de week ziek. “Ik heb toch besloten om te starten en in het zwemmen wel even op mijn adem getrapt in een poging om Sietse Burm te volgen,” vertelt Wouter. “Met de hulp van Niels Van Vooren konden we het gat beperken tot een 100 meter. Bram Van Der Plas zat niet heel ver achter ons, maar kon het gat niet dichten en zo waren we op de fiets weg met zijn drie. We draaiden goed rond en wisselden aan kop van de wedstrijd.”

“Ik dacht vooral dat het podium er misschien inzat en dat die twee jonge wolven het maar moesten uitvechten in het lopen,” lacht Wouter. “Ik slaagde er echter in om in te lopen op Niels Van Vooren, die na de wissel meteen voorsprong had genomen. Dan heb ik besloten alles op alles te zetten en na 8 km lopen kreeg ik hem te pakken.”

Leiders vallen over elkaar heen

Wat volgt is een spectaculaire ontknoping. Beide triatleten zitten diep na de inspanningen. “Ik ben even achter hem blijven lopen om te bekomen van de inspanning. Zowel bij Niels als bij mij was het zo goed als zwart voor de ogen. Ik stak Niels voorbij, maar sloeg daarbij mijn voet om op een betonnen boordje. Ik struikelde, kwam ten val en Niels viel over me heen. Ik heb uitgebreid mijn excuses aangeboden en was even uit mijn lood geslagen. Ik ben ook nog even blijven staan om te checken of hij OK was, maar uiteindelijk besloot ik toch door te lopen. Ik denk niet dat de val uiteindelijk verschil in winst en verlies gemaakt had.”

“Door de val en het oponthoud kwam de eerste achtervolger dichterbij. Ik heb niet meer omgekeken en gespurt voor wat ik waard was. Uiteindelijk hield ik 6 seconden over op Jelle De Wispelaere. Ik ben nog echt ‘flabbergasted’ na een onverwachte thriller van een race met de nodige plotwendingen. Nogmaals mijn excuses aan Niels, ik weet hoe het voelt om de klassieker van de Donk te verliezen in de laatste loopronde. Ik deed dat in de afgelopen 20 jaar meermaals,” aldus Wouter.

Niels Van Vooren zou uiteindelijk nog vierde worden. Wouter Monchy won zijn derde Donkmeer-triatlon in 1u56’37. De verrassende Jelle De Wispealere werd knap tweede. Ben Vyvey pakte de derde plaats.

Uitslagen Donkmeer kwarttriatlon Berlare 2022