Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tim Van Hemel 13de in Challenge St-Polten, jonge Belgen pakken 2 age group medailles
Nicolas Mann wint de Challenge St-Polten 2022 (foto: Challenge Family RR)
Nieuws

Tim Van Hemel 13de in Challenge St-Polten, jonge Belgen pakken 2 age group medailles

Tim Van Hemel, de triatleet uit Balen, is zondag 13de geworden in de Challenge St-Polten in Oostenrijk, een halve triatlon met een heuvelachtig parcours. Van Hemel kon na het zwemmen net niet mee met de kopgroep en kwam zo wat in niemandsland terecht. De winst ging naar Nicolas Mann. De Duitse triatleet verraste de topfavorieten en pakte zijn allereerste long distance overwinning ooit. Bij de vrouwen won Lucy Buckingham na een indrukwekkend fietsnummer. En in de M25 age group pakten twee Belgische triatleten goud en zilver.

We spraken zondagavond een licht ontgoochelde Tim Van Hemel. Een 13de plaats is niet slecht, maar de XOD-triatleet had er veel meer van verwacht. “Het gevoel was beter dan afgelopen week, maar het was nog niet top,” vertelt Tim. “De frisheid ontbreekt nog wat. Ik heb een zieke dochter gehad en dat leidde tot wat slechtere nachten. Het zijn excuses, ik weet het, maar op dit niveau speelt dat wel mee.”

“Gevoel al beter dan vorige week”

Tim Van Hemel aan het meer van St-Polten (foto: Nick Van Hemel RR)
Tim Van Hemel aan het meer van St-Polten (foto: Nick Van Hemel RR)

In Kraichgau verraste de Duitser Hannes Butter in de 1900 meter zwemmen met een zwemtijd onder 22 minuten. De meeste favorieten volgden op enige achterstand en ook Tim Van Hemel verloor meer dan anderhalve minuut. “Met het zwemmen heb ik mezelf in de voet geschoten door de eerste groep te laten gaan. Dat is me zuur opgebroken in de rest van de race waardoor ik op achtervolgen aangewezen was. En met de eerste 20 km over een autostrade bollen tegen de wind in, was dit onbegonnen werk.”

In dat fietsonderdeel stormde de verrassende Duitser Nicolas Mann naar voor. Hij zou de leidersplaats niet meer afstaan en won de Challenge St-Polten in 3u45’17. Op net geen minuut werd de AustraliĆ«r Caleb Noble tweede. Lukas Hollaus pakte 44 seconden later de derde plaats. Tim Van Hemel werd uiteindelijk 13de in 3u59’15. “Na het fietsen was het lopen ook niet meer fris, maar dat is het eigenlijk nooit echt geweest sinds mijn ongeval en knieblessure. Daar zit nog wel wat marge. Kortom er had meer ingezeten maar dan moet ik iets meer men best doen om mee te zijn. Gelukkig was het gevoel al wel beter dan vorige week,” aldus Tim Van Hemel.

Joery Wouters en Klaas Eecloo 1 en 2 in M25 AG

Zijn streekgenoot Joery Wouters werd knap 24ste overall en kwam in 4u14’06 als vierde age grouper overall over de streep. Het leverde de triatleet uit Lommel de overwinning op in de M25 leeftijdscategorie. In dezelfde age group pakte Klaas Eecloo iets later in 4u17’49 de tweede plaats.

Bij de vrouwen legde de Britse Lucy Buckingham in de 90 km fietsen de basis van een verdiende overwinning. De Australische Grace Thek kwam nog sterk terug in de afsluitende halve marathon maar Buckingham pakte de overwinning in 4u15’48. Thek werd tweede op 41 seconden. De Poolse Aleksandra Jedrzejewska pakte de derde plaats.

Uitslagen Challenge St-Polten 2022