Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kat Matthews verpulvert 8 uur-grens op volledige triatlon en Kristian Blummenfelt duikt ruim onder 7 uur
Kristian Blummenfelt duikt onder de 7 uur op de volledige triatlon (foto: Sub7 PHo3nix RR)
Nieuws

Kat Matthews verpulvert 8 uur-grens op volledige triatlon en Kristian Blummenfelt duikt ruim onder 7 uur

Kat Matthews, Nicola Spirig, Kristian Blummenfelt en Joe Skipper hebben zondag geschiedenis geschreven. De twee vrouwen doken als eerste triatletes ooit onder de magische grens van 8 uur, waarbij Kat Matthews voor een echte verpulvering zorgde met een finish in een indrukwekkende 7u31’54. Ook Kristian Blummenfelt zette zijn al geweldig gevulde palmares extra glans bij met een volledige triatlon in 6u44’25. Joe Skipper dook ook stevig onder de 7 uur grens. En hoewel heel wat die-hard triatlonfans het geen ‘echte triatlon’ vonden, bracht de recordpoging op de Lausitzring nabij Dresden toch veel spektakel.

De vier triatleten kregen de beschikking over 10 pacers elk, waarbij ze vooral in het fietsen het grootste deel van die pacers inzetten. In het zwemmen bleven zoals te verwachten de verschillen klein. Blummenfelt zwom 48 minuten, Joe Skipper deed er 53 minuten over, in de voeten van Alistair Brownlee, die normaal de tegenstander zou worden van Blummenfelt maar geblesseerd moest afhaken. Bij de vrouwen doken zowel Nicola Spirig als Kat Matthews net onder de 55 minuten, wat toch een vijftal minuten trager was dan verwacht.

De 180 km fietsen werd het spectaculairste onderdeel. In echte ploegentijdrit-stijl lag het tempo zowel bij de vrouwen als bij de mannen superhoog. Even was er consternatie toen Kristian Blummenfelt het achterwiel van één van zijn pacers aantikte, maar hij had een goeie save in huis en bleef overeind. De 180 km vlogen voorbij en het moet gezegd, als je het live mee volgde, had het wel wat deze ultra-ploegentijdrit. Matthews klokte 3u50’06, goed voor een gemiddelde van 46,9 km per uur over de 180 km fietsen. Spirig en haar team hielden een tempo aan van 46,3 km per uur. De Zwitserse wisselde op drie minuten van Matthews.

Bij de mannen ging het nog sneller. Team Skipper stormde over het autocircuit in de hoop het verschil met Big Blu zo groot mogelijk te maken. Op voorhand had Joe Skipper ingeschat dat hij zeker vijf minuten voorsprong nodig had op de Noor om een kans te maken in de marathon. Skipper kwam als eerste de wissel binnen na 180 km fietsen in een onvoorstelbare 3u16’42 ofwel een gemiddelde van 54,9 km per uur. Met of zonder pacers, je moet het toch maar doen om er aan dat tempo te blijven aanhangen. Kristian Blummenfelt deed niet al te hard onder. Hij realiseerde 52,8 km per uur, goed voor een fietstijd van 3u24’22.

Matthews opnieuw over Spirig

Kat Matthews verpulvert de 8 uur grens op de volledige triatlon (foto: Sub8 Pho3nix RR)
Kat Matthews verpulvert de 8 uur grens op de volledige triatlon (foto: Sub8 Pho3nix RR)

In de marathon begon Nicola Spirig tijd goed te maken op Kat Matthews. Nog voor halfweg kon ze het gat helemaal dichten, maar Matthews had nog een versnelling over en ging 3 kilometer later opnieuw op en over Spirig. De Zwitserse kreeg het gat op de Britse niet meer gedicht. En zo dook Kat Matthews als eerste vrouw ooit onder de magische grens van 8 uur. In een eindtijd van 7u31’54 verpulverde ze die grens en zo kwam ze nog aardig in de buurt van de vooropgestelde 7u30. Nicola Spirig had met 2u45’07 de beste marathontijd van de dag, maar de drie minuten achterstand in het fietsen deden haar de das om. Spirig kwam na 7u34’19 over de finish.

Joe Skipper begon wat moeizaam aan het lopen, terwijl Kristian Blummenfelt meteen zijn ritme vond. Eens op tempo duurde het nog een hele tijd voor de Noor de Brit kon bijhalen. En ook het moment van de aflossing aan kop was mooi om te zien. Beide triatleten passeerden elkaar met de glimlach. Blummenfelt stormde door naar een onwaarschijnlijke 6u44’25. Joe Skipper had net iets meer dan 3 minuten langer nodig voor de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen.

Herbekijk hier het geslaagde Sub7 en Sub8 project: