Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duitse triatlete Laura Philipp op 7 seconden van wereldrecord in Ironman Hamburg, zonder pacers…
Laura Philipp wint de Ironman Hamburg (foto: Ironman RR)
Nieuws

Duitse triatlete Laura Philipp op 7 seconden van wereldrecord in Ironman Hamburg, zonder pacers…

Het wereldrecord van 8u18’13 dat Chrissie Wellington in 2011 in de Challenge Roth vestigde, leek lange tijd onklopbaar, maar precies op de dag van het enorm gemediatiseerde Sub8 project, kwam de Duitse toptriatlete Laura Philipp in de Ironman Hamburg wel heel erg dichtbij de tijd van Chrissie. Ze finishte na een dominante wedstrijd in 8u18’20 op exact zeven seconden van het wereldrecord. Ze vestigde wel een nieuw wereldrecord bij Ironman.

Terwijl zondag alle aandacht ging naar de geslaagde Sub8 poging van Kat Matthews en Nicola Spirig, kwam de strafste prestatie uiteindelijk van Laura Philipp. Wij zijn al langer fan van de jonge Duitse, die zich voorlopig nog niet op het allerhoogste niveau kon meten met bijvoorbeeld Daniela Ryf, Anne Haug, Kat Matthews of Lucy Charles. In 2019 miste ze het WK Ironman in Kona door een blessure en een paar weken geleden moest ze door een Covid-19 besmetting ook het WK Ironman in St-George missen. Ze was dan ook duidelijk uit op revanche in de Ironman Hamburg, tevens het Europees kampioenschap Ironman bij de vrouwen.

Alleen bij de vrouwen kwamen er pro-triatletes aan de start. Ze waren met slechts 11, waarvan er 10 zowat de hele dag achter Laura Philipp mochten jagen. De Duitse kwam na de 3,8 km zwemmen in een kopgroepje van vier uit het water, samen met de Amerikaanse Chelsea Sodaro, de Franse Manon Genet en de verrassende Britse Chantal Sainter. In de 180 km fietsen was Sodaro de enige die de schade nog enigszins kon beperken achter een losgeslagen Laura Philipp. Ze wisselde uiteindelijk met 4 minuten voorsprong op Sodaro en 17 minuten op Genet.

In de marathon bleven Laura Philipp en Chelsea Sodaro lange tijd aan hetzelfde tempo lopen zodat het verschil rond 4 minuten bleef draaien. Halfweg was de voorsprong opgelopen tot meer dan 6 minuten en vanaf dan was het duidelijk dat de overwinning in zicht was. Het is ons niet duidelijk of ze wist dat ze zo dichtbij het wereldrecord van Chrissie Smiles zou komen. Met een finish in een supersnelle 8u18’20 kwam ze uiteindelijk slechts 7 seconden te kort. Chelsea Sodaro was de beste van de rest. De Amerikaanse werd tweede op 18’21. Manon Genet pakte de derde plaats in 8u52’02.

Drie Belgische age group zeges

De Ironman Hamburg is populair in België. Maar liefst 100 Belgische age group triatleten stonden zondag in Duitsland aan de start. En de Ironman Hamburg leverde drie Belgische age group zeges op en nog vier aantal medailles, met als mooiste duel de strijd tussen Patrick De Meyer en Nicolas Auverdin bij de M40. Aan de finish bleek Patrick welgeteld 7 seconden sneller dan Nicolas. Goud voor De Meyer dus en zilver voor Auverdin.

Ook bij de M55 was het prijs. Limburger Erik Thijs liep na 9u46’25 naar de overwinning met meer dan 2 minuten voorsprong op zijn Zweedse concurrent Peter Jonsson. De derde Belgische overwinning kwam op naam van Sigi Schelkens die in 10u51’30 met bijna een halfuur voorsprong de F55 categorie won.

Loic Lemaitre pakte zilver in de M35 categorie in een tijd van 8u51’09. Er was ook nog drie keer brons bij de dames. Elien Janssen werd derde in de F30 leeftijdsgroep, net zoals Maryanne Octave bij de F45 en An Ravestijn bij de F50. Rudy Hoskens viel bij de M60 net naast het podium. Hij werd vierde in 10u24’36. Ook Manfred Zimmerman werd vierde bij de M65.