Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck en Alexandra Tondeur pakken zilver in Challenge Geraardsbergen, Costes en Diederiks winnen
Pieter Heemeryck pakt de 2de plaats in Geraardsbergen (foto: Challenge Family RR)
Nieuws

Pieter Heemeryck en Alexandra Tondeur pakken zilver in Challenge Geraardsbergen, Costes en Diederiks winnen

De 2022 Skoda Challenge Geraardsbergen triatlon heeft alle verwachtingen ingelost, met toppers Antony Costes en Diede Diederiks als winnaars en de Belgen Pieter Heemeryck en Alexandre Tondeur met een knappe tweede plaats na een pittige race met twee beklimmingen van De Muur. Met meer dan 1.000 triatleten werd één van de de grootste en zeker één van de mooiste triatlons in België, met veel sfeer en veel topprestaties.

Pieter Heemeryck ging voor eigen volk voluit voor de zege. De Duitser Lennart Sievers, die later nog wat zou terugzakken omdat zijn zadel naar beneden zakte en niet meer te herstellen was, kwam als eerste uit het water voor Pamphiel Pareyn en Pieter Heemeryck. In de aanloop naar de eerste beklimming van De Muur nam Pieter 2’30 voorsprong op een groep van negen achtervolgers met onder andere Pamphiel Pareyn, Milan Brons en Antony Costes.

Duel tussen Costes en Heemeryck

Het podium in Geraardsbergen met Heemeryck, Costes en Brons (foto: 3athlon.be)
Het podium in Geraardsbergen met Heemeryck, Costes en Brons (foto: 3athlon.be)

In de tweede fietsronde leek Pieter alleen op weg naar de wisselzone maar vier achtervolgers wisten het gat na de laatste klim van De Muur nog te dichten: de Deen Kristoffer Visty, de Belg Pamphiel Pareyn, de Nederlander Milan Brons en de Franse triatleet Antony Costes. Vervolgens kregen we in de 21 km lopen een spannende strijd met drie tussen Costes, Heemeryck en Brons. Na 1 ronde zaten ze op nauwelijks 9 seconden van elkaar. Na twee ronden moest Brons afhaken en kregen we een Frans-Belgisch duel. In de laatste 7 km bleek Antony Costes net iets sneller.

De Franse topper, in 2017 nog winnaar van de Ironman Barcelona en in 2020 nog 2de in de 70.3 Ironman Sables d’Olonne, pakte de overwinning in 3u54’45. Pieter Heemeryck pakte het zilver op 1’18 van Costes. Milan Brons bleef nog net uit de greep van een oprukkende Pamphiel Pareyn. De Nederlander die eigenlijk zou starten in het in laatste instantie geannuleerde NK in Nieuwkoop schreef zich zaterdagavond nog in voor Geraardsbergen en zette een sterke race neer en werd op die manier officieus Nederlands kampioen. Pamphiel Pareyn pakte op slechts 6 seconden van de Nederlander de chocolade medaille.

De Brit Andrew Horsfallturner werd vierde, voor de Duitser Marcl Bolbat en onze landgenoot Sander Heemeryck, de jongere broer van nummer 2 Pieter, werd heel knap 7de in 4u02’10. Met Timothy Van Houtem op 10, een geweldige Siebe De Winter op 12 in zijn eerste pro-race en Matthias Allegaert op 15 hadden we in totaal vijf Belgen in de top-15.

Diederiks klasse te sterk voor Tondeur

Het podium bij de vrouwen in Geraardsbergen met Tondeur, Diederiks en Jendyschrik (foto: 3athlon.be
Het podium bij de vrouwen in Geraardsbergen met Tondeur, Diederiks en Jendyschrik (foto: 3athlon.be

Bij de vrouwen domineerde Diede Diederiks vanaf de tweede helft van het fietsen de wedstrijd. De Italiaanse Margie Santimaria ging na de 1.900 meter zwemmen aan de leiding, samen met Els Visser. Ook die Nederlandse triatleet wisselde van Nieuwkoop nog last minute naar Geraardsbergen. Ze had echter geen topdag, voelde nog de Ironman Lanzarote en de Sub8 triatlon als pacer in de benen en stapte vroegtijdig uit de wedstrijd. Santimaria passeerde vlak voor de eerste klim op De Muur samen met de Duitse Jenny Jendryschik met nog 40 seconden op Diederiks. Alexandra Tondeur volgde dan als vijfde op 2’10.

In de tweede fietsronde nam Diede Diederiks het commando over. De Nederlandse stond de leidersplaats niet meer af en na een sterke fietsproef rondde ze nog mooi af met een snel loopnummer. Ze won de Skoda Challenge Geraardsbergen in 4u27’53. Alexandra Tondeur knokte zich in de halve marathon nog naar een heel mooie tweede plaats in 4u32’33 op 4’40 van Diederiks. De Duitse Jendryschik pakte een verrassende derde plaats op 7’08.

Dieter Comhair en Valerie Van Hauwaert winne age group race

Bij de age groupers pakte Dieter Comhair de overall overwinning in 4u03’55 voor de Franse triatleet Maxime Rivron. Hans Van den Buverie werd derde, voor Hannes Cool en Dennis Laerte. Bij de vrouwen was de age group winst voor Marmotta-triatlete Valerie Van Hauwaert die het haalde voor de Nederlandse Franciska Schutter en onze landgenote Sophie Delguste. Later brengen we nog verdere updates over de diverse age group categorieën.