Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleten net naast zege in 70.3 Ironman Luxemburg, Astrid Van Cauwelaert wint age group race
Jonas De Wachter loopt richting podium in de 70.3 Ironman Luxembourg (foto: Instagram Jonas De Wachter RR)
Nieuws

Belgische triatleten net naast zege in 70.3 Ironman Luxemburg, Astrid Van Cauwelaert wint age group race

In de 70.3 Ironman Luxemburg ging onze aandacht zondagochtend vooral uit naar de age group triatleten, met heel wat sterke Belgen voorin. De internationale halve triatlon kreeg alleen vrouwelijke pro’s aan de start. De mannen pro’s hadden namelijk hun 70.3 Ironman in Rapperswill waar Sybren Baelde 6de werd. Bij de vrouwen pro’s geen Belgische triatletes aan de start, wel Geraardsbergen-winnares Diede Diederiks en een overtuigende Emma Pallant. In de age group race bij de mannen grepen twee Belgische triatleten net naast de zege. Astrid Van Cauwelaert pakte dan weer de overall zege bij de vrouwen age groupers.

In het pittoreske stadje Remich, in het Zuiden van Luxemburg waar de Moesel de natuurlijke grens vormt tussen het Groothertogdom en Duitsland, mochten de triatleten de wetsuits achterwege laten. De watertemperatuur bedroeg meer dan 24 graden en dus werd het een non-wetsuit swim. De Belgische triatleet nam tijdens de 1.900 meter zwemmen meteen de leiding met meer dan een minuut voorsprong op de rest van het veld. Laurens Verluyten volgde als vijfde en Joachim Libois als achtste.

Libois en De Wachter op podium

In de 90 km fietsen op het glooiende parcours deels door Luxemburg en deels door Frankrijk kregen we vooraan een mooie groep met twee Fransen en drie Belgen: Jonas De Wachter, Laurens Verluyten en Toon Veldeman. Halfweg werd het veld wat uiteen gerokken. De Fransman Damien Bethencourt wisselde als eerste met twee minuten voorsprong op De Wachter. Toon Veldeman volgde nog eens twee minuten verderop in 5de positie, met Joachim Libois op 6 en Laurens Verluyten op 8.

In de halve marathon zakte Bethencourt in het tweede gedeelte helemaal weg. Zijn landgenoot Pierre nam het commando over met De Wachter op 1’43 en Libois op 1’59. De Belgen slaagden er niet meer in om de kloof met de Fransman te dichten. Lilian Pierre won de 70.3 Ironman Luxembourg in 4u11’48. In de slotfase ging Libois nog voorbij De Wachter. Joachim Libois pakte overall zilver en goud in zijn age group in 4u14’47 op net geen 3 minuten van winnaar Pierre. Jonas De Wachter werd 53 seconden later derde. Toon Veldeman pakte een knappe vierde plaats overall en won daarmee ruim de M40 categorie. Wim De Buyser pakte de negende plaats in 4u27’04 en haalde goud in de M30 categorie.

Pallant bij de pro’s, Van Cauwelaert bij de age groupers

Bij de pro-vrouwen stond er geen maat op Emma Pallant. In het zwemmen volgde de Britse op 5 seconden van leidster Justine Mathieux. Eens op de fiets nam ze de wedstrijd helemaal in handen en zette ze de tegenstand op meer dan vijf minuten. Alleen haar landgenote Lydia Dant kon nog mee aansluiten bij Pallant, maar in de 21 km lopen was zij een vogel voor de kat. Pallant won vlot in 4u17’43 met 7’24 voorsprong op Dant en meer dan 10 minuten op Marta Bernardi. Diede Diederiks kreeg in de slotfase, een week na haar zege in Challenge Geraardsbergen, nog een stevige tik en zakte terug.

Onze landgenote Astrid Van Cauwelaert won na een sterke prestatie de age group race in 4u41’48 met meer dan 8 minuten voorsprong op de rest van het veld. Ze won eerder dit seizoen ook al de 111 van Bilzen en de City Triathlon van Leuven.

In de verschillende age groups liggen nog heel wat Belgen op medaillekoers, daar brengen we later een update over…