Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Georgia Taylor-Brown wereldkampioene sprinttriatlon in vreemd eliminator-format, Valerie Barthelemy 25ste
Valerie Barthelemy achteraan in de groep in 2de finale op WK sprinttriatlon in Montreal (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Georgia Taylor-Brown wereldkampioene sprinttriatlon in vreemd eliminator-format, Valerie Barthelemy 25ste

Valerie Barthelemy is er op het WK sprinttriatlon in Montreal niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de derde en laatste finale van het eliminator-format. In de eerste race op zaterdag werd ze 25ste en alleen de 20 eerste triatletes mochten van start in de tweede race. Voor Claire Michel zat het WK er na het zwemonderdeel van de eerste finale al op. Ze gaf op omdat ze nog te veel last had van haar gebroken duim. De wereldtitel ging naar Georgia Taylor-Brown.

Na de kwalificaties van vrijdag, die door de aanhoudende regen in de vorm van een duatlon werden gehouden, slaagden Claire Michel en Valerie Barthelemy er in om zich rechtstreeks te kwalificeren en bij de 30 triatletes te zijn voor de finale van zaterdag. In het eliminator-format, ook bekend van de Super League Triathlon wedstrijden, gingen de 20 snelste triatletes door naar de tweede finale. Dan werden ze herleid tot nog 10 triatletes die om de medailles zouden strijden.

Voor Claire Michel zat het er helaas al erg vroeg op. Ze brak onlangs haar duim, leek voldoende hersteld, maar had toch nog te veel last. En dus zat haar WK er na de eerste keer zwemmen al op. Valerie Barthelemy lag in 5de positie na het zwemmen en ging mee met de grote groep in het fietsen, maar ze haalde in het lopen niet de kopgroep van exact 20 atletes. Samen met onder andere Rachel Klamer behoorde Valerie bij de eerste afvallers. Ze eindigde 25ste in dit WK, dat ook meetelde als manche voor de World Triathlon Championship Series en scoorde zo toch nog veel punten voor de olympic ranking voor Parijs 2024.

In de tweede finale kregen we in het fietsen een kopgroep van 11 triatletes. Omdat er slechts 10 door mochten gaan naar de absolute finale, kregen we een spannend loopnummer. Favorietes Taylor-Brown, Rappaport, Potter, Beaugrand en de anderen liepen onstpannen in een groepje van 7, met Spivey en Coldwell iets verderop op 8 en 9. De strijd om de 10de plaats werd spannend tussen Van Coevorden en Arnold, die in de laatste km over de Australische ging.

En zo bleven er 10 triatletes over die in de 3de finale zouden strijden om de medailles, met de 3 Britse dames Taylor-Brown, Potter en Coldwell, de Amerikaanse Rappaport en Spivey, de Franse Beaugrand en Lehair (die bezig is met naturarlisatie tot Luxemburgse), de Italiaanse Steinhauser, de Deense Kjaer Pedersen en de Braziliaanse Arnold. In de derde en laatste race werd al snel duidelijk dat de medailles zouden gaan naar Groot-Brittanië en Frankrijk. Cassandre Beaugrand, Georgia Taylor-Brown en Beth Potter wisselden na het fietsen met 18 seconden voorsprong op de rest. Taylor-Brown was de snelste loopster en pakte de wereldtitel voor Beaugrand en Potter.

Het eliminator-format haalde wat ons betreft de spankracht wat uit de wedstrijd. Het zal ongetwijfeld spannend geweest zijn voor de Britten en de Fransen, maar met 1 gewone sprinttriatlon met 30 triatletes hadden we een best mooie wedstrijd kunnen krijgen. Hopen op meer spankracht en strijd bij de mannen. Vanaf 22u30 kan je weer afstemmen op Triathlonlive.tv om Jelle Geens, Marten Van Riel en Erwin Vanderplancke in actie te zien.