Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens net naast podium, Marten Van Riel top-10 op WK sprinttriatlon in Montreal, Alex Yee pakt goud
Jelle Geens en Marten Van Riel vrijdag bij de start van de qualifier voor dit WK sprinttriatlon in Montreal (foto: World Triathlon/Ben Lumley)
Nieuws

Jelle Geens net naast podium, Marten Van Riel top-10 op WK sprinttriatlon in Montreal, Alex Yee pakt goud

Ook de mannen kregen in het Canadese Montreal een WK sprinttriatlon in het eliminator-format, waar van 30 triatleten eerst 20 en dan 10 atleten overblijven voor de medaille-race. Twee Belgen wisten zich bij die laatste 10 te plaatsen. Jelle Geens en Marten Van Riel deden het uitstekend. Geens greep net naast de medailles nadat hij een gat van 18 seconden had moeten dichten na het zwemmen. Voor Van Riel was het de wedstrijd te veel dit weekend, na 5 races. Alex Yee klopte Hayden Wilde in de strijd om de wereldtitel.

Jelle Geens plaatste zich vrijdag vlot voor de finales door achter de Marokkaan Jawad Abdelmoula als tweede over de streep te lopen. Marten Van Riel maakte een paar kleine foutjes en viel verrassend buiten de top-10. Later op de dag kon hij, net zoals Erwin Vanderplancke, zich alsnog plaatsen via de herkansingen. Noah Servais sneuvelde op een 8ste plaats op slechts 6 seconden van de kwalificatie.

Net niet voor Erwin Vanderplancke

Met drie Belgen hadden we alvast heel wat om naar uit te kijken zaterdagavond. In de eerste finale, met 30 triatleten, moesten onze landgenoten er voor zorgen dat ze bij de eerste 20 finishten. Dat lukte vrij vlot voor Jelle Geens en Marten Van Riel die als 1ste en 6de over de streep kwamen. Erwin Vanderplancke finishte als 23ste en werd uitgeschakeld. In de eerste reeks sneuvelden al een aantal favorieten. Jacob Birthwistle kreeg een penalty, Tyler Mislawchuck miste de aansluiting met de kopgroep in het lopen en Dorian Coninx viel uit met een blessure. Ook Antonio Serrat miste de volgende ronde door een valpartij.

Marten Van Riel nipt bij de laatste 10

In de tweede race leek het alsof Alex Yee en Richard Murray de boot zouden missen, maar halverwege het fietsen kwamen ze opnieuw aansluiten en zo gingen we met 19 triatleten het lopen in. Jelle Geens nestelde zich meteen vooraan en liep vlot naar de top-7. Marten Van Riel en Vincent Luis moesten er nog voor spurten. Luis werd 9de, Van Riel 10de en dus kregen we een absolute finale met twee Belgische triatleten die dan al zeker waren van een top-10 plaats.

Knappe vierde plaats voor Jelle Geens

Jelle Geens en Marten Van Riel begonnen aan de derde en laatste finale race met 3 Fransen: Leo Bergere, Pierre Le Corre en Vincent Luis, de Brit Alex Yee, de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde, de Portugees Joao Silva en de verrassende Braziliaan Manoel Messias en al even verrassende Marokkaan Jawad Abdelmoela. Na het zwemmen leek het even de foute kant op te gaan voor Jelle Geens, die als 10de uit het water kwam op 18 seconden van de drie Fransen, maar hij kon alsnog aansluiten.

In het fietsen kwamen ze met 9 vooraan, alleen Silva kon niet mee aansluiten. Even waren ze met 8 nadat de ketting van Hayden Wilde vastliep, maar de Kiwi sloot in de slotfase terug aan en zo begonnen we met 9 aan het lopen. In de slotronde streden Wilde, Yee, Bergere en Geens met zijn 4 voor de 3 medailles. Alex Yee haalde het in een finaal duel met Wilde en kroonde zich tot wereldkampioen. Het zilver was voor Wilde en in een spannende spurt pakte Bergere het brons vlak voor Jelle Geens. Voor Marten Van Riel was de vijfde race van het weekend er te veel aan. Hij werd negende.

Bij de vrouwen pakte Georgia Taylor-Brown eerder op de dag al de wereldtitel.