Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jong Waals triatlontalent soleert naar winst in 111 Cave Triatlon in Kanne, Ilona Eversdijk domineert bij de vrouwen
Tom Vaelen wint de Cave Triatlon in Kanne na een indrukwekkende solo (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Jong Waals triatlontalent soleert naar winst in 111 Cave Triatlon in Kanne, Ilona Eversdijk domineert bij de vrouwen

De 111 Cave Triatlon in het Limburgse Kanne, vlak aan de grens met Nederland, met 1.000 meter zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen, draaide zowel bij de mannen als bij de vrouwen uit op een lange solo. De 21-jarige Luikse triatleet Tom Vaelen ging van start tot finish aan de leiding. Ilona Eversdijk volgde na het zwemmen in een eerste achtervolgende groepje tussen de mannen en met een 14de plaats overall rondde ook zij haar solo succesvol af.

Tom Vaelen, de 21-jarige triatleet uit Beaufays, die in Luik zijn studies Kine doet, is nog maar goed twee jaar bezig met triatlon. Hij komt uit de zwemsport en dat was er zondag aan te zien. Met een watertemperatuur van meer dan 23 graden werd het een non-wetsuit swim. Vaelen pakte een mooie voorsprong van meer dan 2 minuten op een groepje met Niels Vanhove, Wouter Simons, Alexander Wouters, Edwin Dasselaar, Job Teblick én eerste dame Ilona Eversdijk.

Tom Vaelen maakt indruk

Vanhove, Vaelen en Dasselaar op het podium van de Cave triatlon in Kanne (foto: 3athlon.be)
Vanhove, Vaelen en Dasselaar op het podium van de Cave triatlon in Kanne (foto: 3athlon.be)

In de 100 km fietsen trok Niels Vanhove alleen in de tegenaanval. Achter hem vormde zich een groepje met Simons, Teblick, Wouters en Dasselaar. De vier zouden later nog uit elkaar vallen. Ondertussen diepte Vaelen een serieuze kloof van bijna negen minuten uit op Vanhove. Dasselaar, Wouters en Teblick volgden op meer dan elf minuten. Tom Vaelen bleef sterk lopen, Vanhove kwam nauwelijks dichterbij. En zo pakte Tom Vaelen zijn grootste zege uit zijn nog prille carriere. Eerder dit jaar werd hij ook al vierde in de long distance triatlon van Belfort en eind vorig jaar ging hij lang aan de leiding en werd hij uiteindelijk 4de in de 70.3 Ironman van Sardinië.

“Dit jaar wil ik me graag nog wat toeleggen op een paar 70.3 Ironman wedstrijden, vanaf volgend jaar wil ik het eventueel wel eens proberen als pro op de langere afstand,” liet hij na zijn indrukwekkende zege weten. De triatleet uit Beaufays legde de 111 km af in 3u26’57. Niels Vanhove hield zijn tweede plaats vast en pakte het zilver op 8’26. Op 11’12 van de winnaar kwam de Nederlander Edwin Dasselaar als derde over de streep, vlak voor Wouter Simons. Job Teblick pakte de vijfde plaats.

Ilona Eversdijk 14de overall

Ilona Eversdijk wordt 14de overall en wint duidelijk de Cave triatlon in Kanne (foto: 3athlon.be)
Ilona Eversdijk wordt 14de overall en wint duidelijk de Cave triatlon in Kanne (foto: 3athlon.be)

Bij de vrouwen had Ilona Eversdijk er duidelijk zin in. Op de livestream van het NK triatlon in Rotterdam op zaterdag zagen we een op de fiets erg actieve Ilona in de achtervolging op de drie koploopsters. Maar na 27 km zat het NK er voor haar op door een lekke band. In Kanne nam ze op klinkende manier revanche. “Ik had deze wedstrijd overigens al gepland,” vertelde Ilona, “En ja, het was balen zaterdag, want ik voelde me erg goed op het NK. Een medaille had er niet ingezeten, daarvoor waren die 3 meiden vooraan te sterk. Maar kijk, dit is ook een mooie overwinning,” aldus Ilona Eversdijk.

Ze bouwde een mooie voorsprong uit van bijna een kwartier op thuisfavoriete Laurien Billen. Eversdijk pakte dan ook een overtuigende zege in 3u59’20 en maakte indruk met een 14de plaats overall, waardoor ze heel veel mannen ‘gechickt’ heeft. In de laatste 500 meter kregen we nog een spannende strijd voor de tweede plaats. Emelie Butseraen ging op en over Laurien Billen, maar die beet zich nog even in het spoor vast van de West-Vlaamse zodat we een langgerekte spurt kregen. Butseraen pakte uiteindelijk de tweede plaats en Laurien Billen werd voor eigen volk derde.

Uitslag 111 Cave Triatlon Kanne 2022

Maarten Christis wint sprinttriatlon

In de sprinttriatlon leken we een tweestrijd te krijgen tussen Maarten Appermans, die de snelste zwemmer was voor eigen volk, en runner-up Maarten Christis. Maar Appermans reed langs het kanaal lek op het einde van de eerste ronde en zo kwam Christis alleen te zitten. In de achtervolging had Joris Aerden ook al te maken met een lekke band. Hij fietste tubeless en kon doorgaan, maar niet op volle kracht. In het lopen kwam Aerden nog dichterbij maar Maarten Christis pakte een mooie overwinning en toonde klaar te zijn voor het BK kwarttriatlon volgende week in het Bastion voor eigen volk. Maarten Christis won in 1u04’54 met 20 seconden voorsprong op Aerden. 16 seconden later werd Julian Nicolaes voor eigen volk derde.

Bij de vrouwen duurde de wedstrijd 500 meter te lang voor leidster Hanne Hoskens. In de absolute slotfase spurtte de Sloveens-Limburgse Aleksandra Kuhelj naar de overwinning met kleine voorsprong op Hanne Hoskens. Carlijn Remie pakte de derde plaats.

Uitslag 1/8 Cave Triatlon Kanne 2022