Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Halve Belg wint Ironman Nice, Belgische triatlete tweede in zware Franse race
Alexandra Tondeur 2de in de Ironman Nice 2022, op het podium met winnares Svenja Thoes (foto: Ironman France RR)
Nieuws

Halve Belg wint Ironman Nice, Belgische triatlete tweede in zware Franse race

De Belgische Amerikaan Rudy Von Berg heeft zondag de Ironman Nice gewonnen, één van de meest iconische volledige triatlons van het seizoen. De zoon van de vroegere Belgische pro-triatleet en meervoudig wereldkampioen bij de age groupers Rodolphe Von Berg haalde het van William Mennesson en Arthur Horseau. Rudy koos een aantal jaar geleden voor de Amerikaanse nationaliteit en dus moeten we na Frederik Van Lierde, die de Ironman Nice maar liefst vijf keer won, nog even wachten op een nieuwe Belgische zege. Bij de vrouwen pakte Alexandra Tondeur het zilver achter de Duitse Svenja Thoes.

Rudy Von Berg heeft, dankzij papa Rodolphe, een sterke band met Nice en hij had dit jaar duidelijk zijn zinnen gezet op de overwinning. Na 3,8 km zwemmen kwam Rudy als eerste uit het water met meer dan 2 minuten voorsprong op Petsuk, Charre en Mennesson. Joe Skipper, die andere favoriet, verloor 2’23. Onze landgenoot Timothy Van Houtem moest meer dan 10 minuten toegeven, Seppe Odeyn kwam pas 18 minuten na Von Berg uit het water.

Van Houtem en Odeyn op ruime achterstand in top-12

Von Berg zette door in het fietsen, maar kon niet vermijden dat klimmer Mennesson hem voorbij kwam na 60 km. Rudy beperkte het verschil tot een minuut. Al na 10 km lopen had hij de thuisatleet te pakken en dan werd het een mooie solo naar een verdiende overwinning. Rudy Von Berg won de Ironman Nice in 8u24’26 met 3’16 voorsprong op Mennesson en 10’39 op Horseau. Joe Skipper viel uit en uiteindelijk haalden slechts 14 pro’s de finish, met Timothy Van Houtem op 10 (op 46′ van Von Berg) en Seppe Odeyn op 12 (op meer dan een uur van de winnaar).

Alexandra Tondeur loopt naar 2de plaats

Bij de vrouwen was Svenja Thoes een maat te sterk. De Duitse maakte in het fietsen 2’30 goed op Manon Genet en ging in de tweede helft van de 180 km stevig aan de leiding. Ze wisselde met bijna 9 minuten voorsprong op Genet. Alexandra Tondeur volgde daar als vierde op meer dan een kwartier. In de marathon zakten Genet en de Italiaanse Nicola steeds verder weg terwijl Alexandra The Great bleef oprukken. Iets voorbij halfweg ging Tondeur op en over Genet. Dat was op ruim 20 minuten van Thoes, die onbedreigd naar de zege liep. De Duitse won de Ironman Nice in 9u18’48. Alexandra Tondeur werd op 23 minuten knap tweede in 9u42’17. De Hongaarse Gabriella Zelinka werd derde in 9u45’15.

Antwerpse age grouper finisht 4de en pakt goud in M40

Bij de age groupers pakte Jeroen De Meester van het Antwerpse FM team een knappe vierde plaats overall. Met zijn finishtijd van 9u24’56 pakte hij ook nog eens de overwinning in de M40 categorie! Simon Folens, één van de toppers in het Belgisch olympisch triatloncircuit, maakte zijn debuut op de Ironman-afstand en veroverde meteen de tweede plaats bij de M18. Opvallend: Simon had de beste zwemtijd van alle triatleten, inclusief de pro’s. In het fietsen vergallopeerde hij zich nog wat en ook in de marathon ging hij wat voortvarend van start, maar met een marathontijd van 3u23’54 en een totaaltijd van 9u48’18 pakte hij alsnog zilver bij de M18. Pierre Balty werd derde bij de M25.

Bij de vrouwen was er algemene age group winst voor België. Mathilde Hanuise schreef de Ironman Nice op haar naam in 11u01’52 en pakte daarmee ook het goud bij de F30.