Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Verrassende Magnus Ditlev blijft maar net boven parcoursrecord in Challenge Roth triatlon
Magnus Ditlev wint Challenge Triatlon in Roth (foto: Ingo Kutsche)
Nieuws

Verrassende Magnus Ditlev blijft maar net boven parcoursrecord in Challenge Roth triatlon

Niet Jan Frodeno, niet Patrick Lange maar wel de Deen Magnus Ditlev is de verrassende winnaar van de Challenge Roth. Terwijl iedereen in één van de oudste triatlons ter wereld de tweestrijd tussen de Duitse tenoren verwachtte, was het Magnus Ditlev die naar de finish stormde in bijna een nieuwe recordtijd. Slechts negen seconden kwam hij te kort voor het parcoursrecord. Maar hét beeld van de dag was GOAT Jan Frodeno die in tranen het parcours verliet door een blessure tijdens het lopen.

Jan Frodeno kwam met Maurice Clavel mee als eerste uit het water na minder dan 49 minuten over de 3,8 km zwemmen. Op anderhalve minuut volgde een groepje favorieten met onder andere Lange. Ditlev volgde daar al op 2 minuten. Frodeno kreeg in het fietsen het gezelschap van Magnus Ditlev en drie anderen die het hoge tempo van de Duitser en de Deen niet konden blijven volgen. Ditlev wisselde na 180 km als eerste en brak met 4u01’56 het parcoursrecord van Cam Wurf.

Frodeno stapt uit de wedstrijd

Jan Frodeno in tranen na opgave Challenge Roth (foto: 3athlon.nl)
Jan Frodeno in tranen na opgave Challenge Roth (foto: 3athlon.nl)

Consternatie na een paar kilometer in de marathon! Jan Frodeno, de Greatest Of All Times, stapte in tranen van het parcours. Een loopblessure maakte een einde aan zijn wedstrijd. “Ik weet dat ik een fout heb gemaakt een paar weken geleden, toen ik het litteken weer een beetje heb gescheurd. Het ging constant op en neer. De afgelopen weken waren lastig. Ik heb straks een paar minuten langs het parcours nagedacht over wat het allemaal nog voor zin heeft. Het voelde tot 3 kilometer lopen allemaal goed, maar het was onontkoombaar dat mijn achillespees me uiteindelijk wat klachten zou geven. Ik probeer positief te blijven. Al doet mijn geest op het moment meer pijn dan mijn achillespees,” aldus Frodo.

Ditlev op 9 seconden van record

En zo lag de weg open voor Magnus Ditlev die nog een sterke marathon liep en op weg leek naar een nieuw absoluut record in Roth. De Deen finishte in 7u45’48 en bleef daarmee exact 9 seconden verwijderd van het wedstrijdrecord van Jan Frodeno. Patrick Lange werd tweede op 9 minuten. Reinaldo Colucci werd knap derde op 16’48 van Ditlev. Ook Bradley Weiss (4de) en Robert Kalin (5de) bleven onder de 8 uur. Sam Long werd zesde.

Ruben Geys beste Belg

Ruben Geys was de beste Belg in Roth. De Balense triatleet werd 23ste bij de pro’s in een tijd van 8uen een sik. Jeroen Van Overmeire kwam als tweede Belg over de streep en werd 6de bij de M40 in 8u54’31. Stijn Roelens viel net naast het podium bij de M45, hij werd vierde in 9u12’47. Ook voor Mark Knaeps werd het een chocolade medaille. Hij werd vierde in de M60 categorie in knappe tijd van 10u40’36.

Anne Haug wint overtuigend

De Duitse favoriete Anne Haug moest flink aan de bak na de 3,8 km zwemmen, waarin ze een achterstand had van 7 minuten op Fenella Langridge. Na 70 km fietsen posteerde Haug zich na een inhaalrace op de tweede plaats en vanaf dan kregen we een tweestrijd tussen Langridge en Haug. Het verschil na 180 km bedroeg nog 5 minuten. In de marathon kon Fenella haar voorsprong op de Duitse niet lang vasthouden. Iets voorbij halfweg kwam Haug op en over Langridge. Met een marathon van 2u46 pakte de wereldkampioene Ironman van 2019 de overwinning in een scherpe 8u22’42. Fenelle Langridge werd tweede op net geen tien minuten. Ook Judith Corachan, die verrassend derde werd voor Laura Sidall, en Sidall zelf bleven onder de 9 uur.

Uitslagen Challenge Roth 2022