Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alexandra Tondeur pakt Hawaii slot achter Daniela Ryf in Ironman Thun, Bert Jammaer 2de age grouper
Alexandra Tondeur links naast winnares Daniela Ryf op het podium van de Ironman Thun (foto: Alexandra Tondeur RR)
Nieuws

Alexandra Tondeur pakt Hawaii slot achter Daniela Ryf in Ironman Thun, Bert Jammaer 2de age grouper

De Belgische pro triatlete Alexandra Tondeur heeft zich zondag in de Ironman Switzerland in Thun gekwalificeerd voor het WK Ironman in Hawaii. Alexandra The Great werd knap tweede achter alleenheerseres Daniela Ryf die bijna een halfuur op de concurrentie uitliep. De wereldkampioene Ironman was al geplaatst voor Kona en dus gaat het slot door naar Alexandra. Bij de age groupers werd ex-prof Bert Jammaer tweede, goed voor winst in zijn M40 categorie.

Daniela Ryf voelde zich voor haar thuiswedstrijd niet echt supergoed, zo verklaarde ze vooraf. Maar na het zwemmen had ze al een mooie voorsprong te pakken en die bouwde ze alleen maar verder uit tijdens het fietsen en het lopen. Ryf won overtuigend en dook op het lastige parcours ook onder de 9 uur. Ze won de Ironman Thun in 8u59’05. Op 26’51 achterstand was het zilver voor Alexandra Tondeur, die een minuutje voor de Finse Heini Hartikainen binnenkwam. Tondeur kwam als 4de uit het water, op 6’41 van Ryf. Op de fiets reed ze lang in derde positie achter Nina Derron. Uiteindelijk wisselde ze als vierde op 34’45 van Ryf. Met een marathon in 3u09’42 rukte ze nog op naar de tweede plaats.

Bert Jammaer 2de, Bieke Trenson 4de en Arne Devliegher 5de

Bert Jammaer viert zijn zilveren medaille in Thun met zijn 2 grootste supporters (foto: Bert Jammaer RR)
Bert Jammaer viert zijn zilveren medaille in Thun met zijn 2 grootste supporters (foto: Bert Jammaer RR)

Bij de mannen stonden er geen pro’s aan de start. Wij keken vooral uit naar Bert Jammaer en hij maakte de verwachtingen meer dan waar, al had hij ons op voorhand verteld dat hij vooral ging om zich te amuseren. Uiteindelijk moest hij alleen de Duitser Leif Schroder-Groeneveld voor zich dulden. De Duitser won de age group race in 8u42’48. Bert Jammaer pakte 7’25 later de tweede plaats in 8u50’14. Samen met twee andere mannen én Daniela Ryf, was hij één van de vijf triatleten die onder de 9 uur bleven.

Arne Devliegher ging net boven de 9 uur maar zijn finishtijd van 9u00’03 was voldoende voor een heel mooie vijfde plaats overall en pakte daarmee de tweede plaats in de M30 age group. Bruno Slegers werd in 9u36’55 tweede in de M18 leeftijdscategorie. Dennis Laerte kwam na 9u07’31 als winnaar van de M35 categorie binnen. En er was ook nog brons voor Luc Smet in de M55 leeftijdsgroep in 10u50’16.

Bij de age group vrouwen was Bieke Trenson de snelste Belgische. De West-Vlaamse triatlete knalde in 10u13’02 naar de vierde plaats en werd daarmee tweede in de F30 categorie.