Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Brecht Van Vooren wint voor eigen volk in sprinttriatlon Aalst
Brecht Van Vooren wint de sprinttriatlon van Aalst (foto: 3athlon.be/Ella Meeusen)
Nieuws

Brecht Van Vooren wint voor eigen volk in sprinttriatlon Aalst

Brecht Van Vooren, topfavoriet voor eigen volk, en Britt Heirman hebben de derde Short Distance Triatlon in Aalst gewonnen bij de elites, tijdens een drukke triatlondag met een goedgevuld programma. Na een jaartje uit te wijken naar de Wiezebrug in Gijzegem waren we dit jaar terug te gast op het vertrouwde Schottedomein, met het technische fietsparcours in Erembodegem en de pittoreske loopronde door het stadspark. Na enkele jeugdwedstrijden in de voor- en vroeger namiddag kregen we als kers op de taart de sprinttriatlon met twee mooie winnaars.

Met z’n zessen kwamen ze uit de Dender onder de oude spoorwegbrug die binnenkort gerenoveerd zal worden. Voor de thuisploeg waren Nick Thijs en Brecht Van Vooren goed mee in deze eerste groep. Ook winnaar van de vorige editie Jasper Sabbe had de boot niet gemist. Verde volgden Stef Corthouts, pechvogel van het BK in Kinrooi vorige week, Antonio Hernaert en een goed zwemmende Lars Sonnaert. Deze laatste moest op de fiets al snel zijn eigen tempo zoeken en moest zijn medevluchters laten gaan.

Brecht Van Vooren was het parcours in zijn thuisstad meerdere malen gaan verkennen en kent het centrum van Erembodegem ondertussen als zijn broekzak. Van Vooren koos het ruime sop en deed wat zijn naam doet vermoeden. Met een potje tactisch ploegenspel van Nick Thijs en een zoveelste sterk fietsnummer, kwam hij met een kleine minuut de tweede wisselzone binnen. Hardloper Jasper Sabbe rook nog een kans en vloog als het ware in de eerste loopronde. Antonio Hernaert en Nick Thijs keken de kat uit de boom en mochten met z’n tweeën gaan uitvechten wie het derde stekje ging pakken.

Na een loopronde tikte onze chrono de helft minder lang. Het verschil tussen leider Brecht Van Vooren en eerste achtervolger Jasper Sabbe bedroeg namelijk nog 30 seconden. De harten van de supporters begonnen sneller te slaan. Een kleine tien minuten later konden ze echter ademhalen toen ze voor de laatste keer de 3PT’er uit het hekje van het stadspark zagen komen. En zo kon Brecht Van Vooren na een fantastische solo, gedragen door zijn thuispubliek, na twee verwoede pogingen voor de eerste keer de sprinttriatlon in Aalst bij op zijn palmares schrijven.

Jasper Sabbe moest uiteindelijk wat gas terug nemen in de tweede loopronde. Hij kwam na 32 seconden als tweede over de finishlijn met de snelste looptijd. Het werd 3PT boven bij de heren want Nick Thijs pakte voor zijn nieuwe club een mooie derde plaats. Antonio Hernaert werd vierde. Broer Emilio Hernaert was de sterkste loper van de achtervolgers en kwam als vijfde binnen. Stef Corthouts kon nog net 3MD-ploegmaat Yander Fabri afhouden die met een verassende tweede looptijd nog sterk kwam oprukken uit de achterhoede.

Britt Heirman maakt verschil in fietsen

Britt Heirman op het hoogste trapje van het podium in Aalst (foto: 3athlon.be/Ella Meeusen)
Britt Heirman op het hoogste trapje van het podium in Aalst (foto: 3athlon.be/Ella Meeusen)

Bij de dames zou ook het fietsen het belangrijkste onderdeel blijken. Net zoals bij de heren en ook het BK kwarttriatlon vorige week zien we zo een nieuwe tendens die we met open armen ontvangen. De topatleten blijken meer en meer te beseffen dat de triatlon uit drie disciplines bestaat en niet beslecht moet worden met een simpele stratenloop.

Britt Heirman kwam als eerste uit het water met thuisatlete Shelsea Weyn. Achter hen viel direct een gat van een 40-tal seconden op de Nederlandse Els Van Den Eede. Nog eens een halve minuut verder volgde een duo met Elke Naets en handelsingenieur in spe Paulien Poisquet.

Vooraan kregen we zoals gezegd hetzelfde scenario als bij de heren. Britt Heirman voelde zich de sterkste op de fiets en waagde haar kans op het technische fietsparcours. Shelsea Weyn werd teruggeblazen en kon haar wagonnetje aanpikken bij een hele sterke Elke Naets. De ontsnappingspoging van Heirman ging onverbiddelijk door en zo kwam de TDL’er met meer den een minuut voorsprong in de tweede wisselzone. Achter haar volgde het duo Naets-Weyn. Nog eens drie minuten later kregen we nog zo’n duo Poisquet-Van Den Eede.

Alsof het in de sterren was geschreven kwam Britt Heirman het loopparcours opgelopen net op het moment dat vriend Emilio Hernaert zijn eerste loopronde had afgewerkt. Na een klein schouderklopje of liever ‘billenkletske’ was Britt Heirman helemaal klaar voor haar afsluitende loopproef.

Met de snelste zwem-, fiets- en looptijd was de vrouw uit ’s Gravenwezel een maatje te sterk voor de tegenstand. De tweede plaats ging naar de thuisclub met Shelsea Weyn die haar medevluchtster Elke Naets kon afhouden. Uit de achtergrond kwam Carolien Crabbe, ook voor de thuisclub, terug en mocht naar huis met de chocolade medaille. Els Van Den Eede werd vijfde voor Paulien Poisquet.

Mooie races bij de jeugd

Bij de jongens jeugd C pakte Dean Peeters (KTT) de overwinning voor Arcan Vanoverschelden (NLT) en Eztëbe Befayt (TTB). Manon Sagaert (NLT) liep samen met broer Louis over de finishlijn. Ze pakte de overwinning voor Julie-Elise D’Haese en Sina Cuenen. De jeugd B herentriatlon was een heruitgave van het BK eerder dit jaar. Thibaut Debecker die in het zwemmen net niet mee is met een beresterke Anton Befayt. De Waalse trialeet die vervolgens niet achterom kijkt en het fietsonderdeel solo aanvat. Thibaut Debecker kreeg in de achtervolging het gezelschap van Jules Vos. Befayt (TTB) was ook in het lopen een maatje te sterk en pakte de overwinning. Na vertrouwen te hebben gedaan vorige week in Kinrooi pakte Jules Vos (ZLTC) de tweede plaats voor Thibaut Debecker (TBT).

Ook bij de Jeugd A en Junioren is het verhaal samen te vatten in drie namen. Thuisatleet Hartwig De Smedt belandde op de fiets in een Leuvense sandwich tussen Pep Delvaux en Hugo Philippe. In het fietsen gebeurde er niet veel spannends en zo gingen ze met z’n drieën aan het lopen beginnen. Hier werden de plaatsen al snel vast gelegd. Hugo Philippe liep een minuut sneller dan de tegenstand en pakte als Jeugd A-atleet de overwinning. Junioren Pep Delvaux en Hartwig De Smedt werden respectievelijk tweede en derde. Louis Uyttenhove pakte de vierde plaats maar mocht als derde junior mee het podium op. Yaël Befayt en Ibe Baelde flankeerden Hugo Philippe op het Jeugd A podium.

De dames vormden twee duo’s op de fiets. Koplopers Rhune Vansteenkiste en Mit Wittemans gingen er na het zwemmen met z’n tweeën van door. Zij zijn beide ook Belgisch kampioen bij respectievelijk de junioren en de jeugd A. Anderhalve minuut later volgde het duo Cottenie-Baron. Rhune Vansteenkiste liet Wittemans alle hoekjes van het fietsparcours zien en matte haar medevluchtster helemaal af. In het lopen dus geen spannende strijd zoals op het BK maar een sterke Rhune Vansteenkiste die niet helemaal tot het gaatje moest gaan. Vansteenkiste liep meer dan anderhalve minuut weg van de tegenstand en pakte de overwinning. Mit Wittemans kon een oprukkende Emma Cottenie afhouden en werd tweede. Kaat Baron pakte de vierde plaats als derde Jeugd A’er.

Uitslagen triatlons Aalst 2022