Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nicolas De Smet en Margot Vanpachtenbeke winnen zomerse crossduatlon in Westrozebeke
Nicolas De Smet voor Alexander Chamon in de crossduatlon van Westrozebeke (foto: Christine Laplace RR)
Multisports

Nicolas De Smet en Margot Vanpachtenbeke winnen zomerse crossduatlon in Westrozebeke

Duatleten Nicolas De Smet en Margot Vanpachtenbeke hebben de Dejonghe Techniek Crossduatlon in Westrozebeke. Net als vorig jaar werden de winterse omstandigheden die ze gewoon zijn in januari ingeruild voor een heerlijke zomerdag. Dat het warm zou worden merkten de atleten al bij hun opwarming. Er werd gezucht, geblazen maar vooral gehydrateerd. Een plotwending bij de heren, een indrukwekkende solo bij de dames, een roedel brandweermannen en vooral een stralend zonnetje zorgden voor een mooie zesde editie op Westrozebeekse bodem.

Topfavoriet, wereldkampioen of gewoon een sympathieke West-Vlaming? Thibaut De Smet had veel goesting in deze wedstrijd. Voor het eerst mocht hij in eigen streek zijn gloednieuw wereldkampioentruitje aantrekken na zijn overall winst op het wereldkampioenschap eerder dit jaar in Targu Mures. Alles verliep perfect volgens plan in het eerste lopen. Thibaut kwam op het pittige loopparcours met een gemiddelde van 2’58” per kilometer binnen in de wisselzone. Broer Nicolas De Smet kwam 30 seconden later binnen met Alexander Chamon. Kort achter hen volgde nog een duo met Louis Misplon en Pieter Van Dyck.

Na een snelle wissel en een stevige start ging de voorsprong van Thibaut al snel boven de minuut. Nicolas De Smet toonde dat ook hij de goede genen heeft en reed al snel weg bij de tegenstand. Alexanxer Chamon bleef wel uit de greep van de achtervolgende groep. In deze grote groep zaten, op de jonge Louis Misplon na, alle sterke lopers uit het eerste deel. Machinisten Whytic Priem en Loorin Bastiaens reden uit de achtergrond naar voor en onderweg pikten de andere atleten een voor een hun wagonnetje aan. Onder andere Vic Vandendaele en, de jongste van het duatlongeslacht De Smet, Matteo mistten de trein niet.

Halverwege de tweede fietsronde was het tijd voor wat spanning in de voorhoede. Thibaut De Smet reed lek. Al snel zag hij broer Nicolas voorbij komen. Aan opgeven dacht Thibaut allerminst. Na een tocht van vijf kilometer op ‘ne platten tube’ en de snelste looptijd in het tweede lopen werd hij nog 17de.

De fakkel was dus overgedragen aan Nicolas De Smet. Hij twijfelde niet en wilde de overwinning koste wat kost in de familie houden. Dat lukte met verve en zo mocht Nicolas De Smet, na Seppe Odeyn vorig jaar, bij op het palmares van deze hele mooie crossduatlon. Alexander Chamon wist het aanstormende peloton af te houden en werd op 37 seconden van Nicolas tweede. Chamon die vorig jaar net naast het podium viel, was meer dan tevreden dat hij dit jaar wel naar de ceremonie protocollaire mocht. Vic Vandendaele toonde zich de sterkste van het kleine peloton en werd knap derde.

Belgisch kampioene wint met groot verschil

Margot Vanpachtenbeke met haar driekleur op het podium in Westrozebeke (foto: Crossduatlon Westrozebeke RR)
Margot Vanpachtenbeke met haar driekleur op het podium in Westrozebeke (foto: Crossduatlon Westrozebeke RR)

Bij de vrouwen was het minder spannend voor de overwinning, maar een solo is ook mooi om naar te kijken natuurlijk. Sandy Janssen vergezelde Margot Vanpachtenbeke richting eerste wisselzone. Na het kleine onderonsje vond kersvers Belgisch kampioene op deze discipline Vanpachtenbeke het welletjes geweest. Ze trok alleen op pad en liet Janssen achter. Na een heel sterk fietsnummer had ze een voorsprong van meer dan zes minuten. Rustig binnenlopen was het enige wat haar nog restte.

Achter het tweetal werd het wel spannend voor de derde podiumplaats. Een authentiek haasje-over spelletje zorgde voor verwarring en spanning. Kim Aerts was na het kopduo duidelijk de beste loopster. Annelien Van Gorp en Lotte Marien toonden zich dan weer de beste fietsters in de achterhoede.

Voor de overwinning lag er niets meer in de weg in het laatste lopen en zo mocht Margot Vanpachtenbeke in haar driekleur op het podium pronken. Sandy Janssen werd op bijna zes minuten tweede. Nog eens drie minuten hield Lotte Marien nog zeven luttele secondjes over op Kim Aerts. Annelien Van Gorp vervolledigde de top vijf.

Brandweerkampioenen

Op de planning stond ook het BK crossduatlon van de brandweer. Hervé Dion kwam als twaalfde algemeen en eerste van de rode brigade over de finish en mag voor een jaar lang met de driekleur naar de kazerne. Het zal echter een kort jaar worden, want op 28 januari 2023 staat de volgende editie van de crossduatlon in Westrozebeke en dus ook het BK brandweer op de kalender. Chantalle Heuvelmans pakte een dubbele zege. Ze werd eerste in het omgekeerde klassement van de dag én mag zich samen met Hervé voor een klein jaar Belgisch kampioen crossduatlon bij de brandweer noemen.

Uitslag crossduatlon Westrozebeke 2022