Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck zesde in Canadian Open triatlon, Gustav Iden wint zonder krampen
Pieter Heemeryck werd onlangs zesde in de Canadian Open triatlon (foto: PTO)
Nieuws

Pieter Heemeryck zesde in Canadian Open triatlon, Gustav Iden wint zonder krampen

De Belgische triatleet Pieter Heemeryck heeft een knappe zesde plaats behaald in de sterkbezette Canadian Open triatlon, de eerste race in de nieuwe PTO Tour. De Canadian Open, een triatlon in het 100 km format van de Professional Triathletes Organisation met 2.000 meter zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen, kreeg een enorm spannende finale in het lopen, met drie hoofdrolspelers die op bijna hetzelfde moment stilstonden met krampen. De Noor Gustav Iden bleef krampenvrij en liep naar een mooie overwinning.

Olympische triatleten Henri Schoeman en Aaron Royle gaven het tempo aan tijdens de 2.000 meter zwemmen. Ze kregen het gezelschap van Alistair Brownlee, Kyle Smith, Sam Laidlow en Ben Kanute. De kopgroep van zes triatleten pakte anderhalve minuut voorsprong op de groep met onder andere Blummenfelt, Iden en Funk. Pieter Heemeryck kwam als 21ste uit het water op 1’45. Op de fiets trokken Laidlow en Brownlee stevig door. Ze wisselden elkaar een paar keer af aan kop van de wedstrijd. Heemeryck volgde in een achtervolgende groep en rukte op naar een zesde plaats.

Brownlee, Blummenfelt en Laidlow staan stil met krampen

Laidlow en Brownlee begonnen nagenoeg samen aan de 18 km lopen. De Franse triatleet hield een hoog tempo aan, waarvan Brownlee al snel het slachtoffer werd. De Brit stond stil langs de kant met steken en een door pijn vertrokken gezicht. Niet veel later stond Kristian Blummenfelt, achter de oprukkende Gustav Iden, geparkeerd met krampen in het bovenbeen. En bijna op hetzelfde moment moest ook Sam Laidlow halt houden met krampen in de hamstrings.

Op die manier kon Gustav Iden vlot de leidersplaats in handen nemen. Terwijl Pieter Heemeryck in de top-5 opdook en een tijd in 4de positie lag, vond Kristian Blummenfelt zijn tweede adem. Het gat van 1’15 op zijn landgenoot Iden kreeg hij niet meer gedicht. Ook Laidlow ging weer lopen en speelde nog haasje over met Frederic Funk en Pieter Heemeryck, terwijl Aaron Royle in derde positie lag.

Iden voor Blummenfelt en Royle

Gustav Iden viert de zege in de Canadian Open op het podium met links Kristian Blummenfelt en rechts Aaron Royle (foto: PTO)
Gustav Iden viert de zege in de Canadian Open op het podium met links Kristian Blummenfelt en rechts Aaron Royle (foto: PTO)

Gustav Iden, de regerende wereldkampioen 70.3 Ironman, won de allereerste Canadian Open in 3u10’48. Olympisch kampioen Blummenfelt pakte 27 seconden later de tweede plaats. Aaron Royle, goeie vriend van onze landgenoot Marten Van Riel en pas met een wildcard als laatste aan het deelnemersveld toegevoegd, veroverde het brons in 3u14’25. Achter Royle won Sam Laidlow de strijd om de vierde plaats voor Frederic Funk en een sterke Pieter Heemeryck. Pieter finishte knap zesde op 5’35 van Iden.

Uitslag PTO Canadian Open Men 2022