Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lotte Claes snelste klimmer in duatlon Alpe d’Huez, Emmanuel Lejeune tweede
De start van de duatlon van Alpe d'Huez met uiterst rechts met nr 6 Emmanuel Lejeune (foto: Alpe d'Huez Triathlon RR)
Duathlon

Lotte Claes snelste klimmer in duatlon Alpe d’Huez, Emmanuel Lejeune tweede

De Belgische duatlete Lotte Claes heeft dinsdag de duatlon van Alpe d’Huez gewonnen, dankzij vooral een indrukwekkend snelle beklimming van de 21 bochten van Alpe d’Huez zelf. Ze haalde het van nog een Belgische atlete: Alexandra Tondeur, die de duatlon combineert met de long distance triatlon op donderdag. Bij de mannen ging de winst naar thuisfavoriet Emile Blondel-Hermant met Emmanuel Lejeune als beste Belg op een knappe tweede plaats.

Lotte Claes voor Alexandra Tondeur

Lotte Claes wint de duatlon van Alpe d'Huez (foto: 3athlon.be)
Lotte Claes wint de duatlon van Alpe d’Huez (foto: 3athlon.be)

Lotte Claes is nog niet zo lang terug van de World Games in het Amerikaanse Birmingham waar ze vierde werd in de Mixed Team Relay aan de zijde van Vincent Bierinckx. Lotte kwam overigens pas in tweede positie in de eerste wisselzone na 5,5 km lopen, want het was topatlete/filosofe Hanna Vandenbussche die de snelste looptijd neerzette in 23’26. De marathonloopster zou in het fietsen nog flink wat plaatsen verliezen, maar mooi om haar in duatlon te zien. Lotte kwam op 12 seconden achterstand binnen in T1, maar ze ging op de fiets meteen hard door tijdens de klim van Alpe d’Huez. Met een klimtijd van 55’52 liet ze heel wat mannen achter zich. Ze realiseerde over de 21 bochten de 18de tijd overall.

Het loopparcours van de duatlon werd dit jaar aangepast naar hetzelfde niveau als de triatlons en dat betekent nog wat extra hoogtemeters over de skipiste. Ook in die 6 km lopen stond er geen maat meer op Lotte Claes. Ze pakte een overweldigende overwinning en werd overall 32ste in 1u47’29. Alexandra Tondeur, die vooral focust op de long distance triatlon donderdag, werd knap tweede op 6’35 voor de Francaise Emma Wasser.

Emmanuel Lejeune 2de na sterk loopnummer

Emmanuel Lejeune 2de in duatlon Alpe d'Huez (foto: 3athlon.be)
Emmanuel Lejeune 2de in duatlon Alpe d’Huez (foto: 3athlon.be)

Bij de mannen legde topfavoriet Emile Blondel-Hermant de basis voor zijn overwinning in de klim op Alpe d’Huez. Hij ging in 47’41 door de 21 bochten en had na het fietsonderdeel een ruime voorsprong op zijn landgenoot Baptiste Romanico en de verrassende Nederlander Wout Driever, die de tweede klimtijd op de Alp realiseerde. Emmanuel Lejeune wisselde als vierde, voor Robin Moussel, vorige week nog winnaar van de Triathlon International de Haute Meuse in Anhee.

Emile Blondel-Hermant won overtuigend in 1u32’10. Emmanuel Lejeune liep nog bijzonder sterk in de laatste 6 km lopen en pakte op 1’53 de tweede plaats. Baptiste Domenico werd 31 seconden later derde voor Robin Moussel. Joren Jans was de tweede Belg met een knappe achtste plaats, en dat als eerste age grouper achter 7 elite duatleten. Jan Vervaet werd 18de, Loewis Kinget 20ste, Thibault Nelis 26ste, Xabier Carrere 29ste en Laurent Bierinckx, die in het eerste lopen nog aan de leiding ging, finishte als 30ste.

Uitslag Alpe d’Huez duatlon 2022