Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Liesbeth Verbiest klopt topfavoriete in 111 triatlon Jabbeke
Liesbeth Verbiest pakt knappe zege in 111 triatlon Jabbeke (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Liesbeth Verbiest klopt topfavoriete in 111 triatlon Jabbeke

De 111 formule in het triatlon, met 1.000 meter zwemmen, 100 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen, is populair bij de Belgische én Nederlandse triatleten en deze keer ook bij de dames triatletes. We kregen een sterk deelnemersveld, met als topfavoriete tweevoudig olympier Katrien Verstuyft. Maar het was Liesbeth Verbiest die in een sterk loopnummer voor de verrassing zorgde. Bij de mannen won Sven Vandenbroucke, daar leest u elders op 3athlon.be verder meer over.

In het zwemmen leken de Nederlandse dames de bovenhand te nemen. Maaike Vooren kwam als eerste uit het water met een minuut voorsprong op de uit blessure terugkerende Katrien Verstuyft. Niet veel later volgde de tweede Nederlandse en beloftevolle atlete Joyce Caro. Zij viel in het fietsen jammer genoeg uit de wedstrijd. In vierde positie kwam Lore Vanclooster uit het water. Ook zij zou in het fietsen na twee rondes uit de wedstrijd verdwijnen. Op een minuut van Vanclooster volgde het Nederlands-Belgische duo Maaike Telkamp en Liesbeth Verbiest.

Door de strakke noorderwind en het open vlakke parcours in de polders en langs het kanaal kregen we een zwaar fietsnummer dat zijn tol zou eisen. Zoals eerder al gezegd zouden enkele sterke dames uit de wedstrijd verdwijnen. Na de eerste fietsronde werden de rollen vooraan al helemaal omgedraaid. Katrien Verstuyft wist dat er in de achtergrond enkele sterke dames volgden en koos resoluut voor de aanval. Al snel ging ze op en over Maaike Vooren. Ook de andere dames zaten niet stil. Zoals altijd op de middellange afstand zag iedereen stoomtrein Julie Sap uit de achterhoede naar voor rijden. Geen enkele dame kon het wagonnetje op de toegelaten tien meter aanpikken. Ook Liesbeth Verbiest kende een sterke dag op de fiets en wist enkele plaatsjes goed te maken.

In de tweede wisselzone hield Verstuyft nog een luttele 35 seconden over van haar gesprokkelde voorsprong. Julie Sap had dus zeker haar reputatie eer aangedaan met een mooie fietstijd op het biljartvlakke parcours. Liesbeth Verbiest volgde op nog eens anderhalve minuut van Sap.

Mondjesmaat bleef Verbiest in de afsluitende loopproef van tien kilometer dichter en dichter bij komen op Verstuyft. Enkele steken rond de buikstreek hielpen de 3MD-atlete niet in het vinden van een goed loopritme. Liesbeth Verbiest, die vorig jaar ook al tweede werd, was echter zo gebrand om een overwinning in de brand te slepen in deze prachtige triatlon. In de laatste ronde diende ze de genadeslag toe en ze liep als eerste de ‘blue carpet’ op.

Katrien Verstuyft kwam twee minuten later teleurgesteld en lichtjes de pijn verbijtend als tweede over de finish. Zij doet echter een goede zaak in de BRO.GO Triatlon Cup en verstevigt haar leidersplaats. Een hele sterke Julie Sap hield nog 13 seconden voorsprong over op snelste zwemster Maaike Vooren en mocht mee het podium op. Een indrukwekkend lopende Valerie Van Hauwaert werd knap vijfde en doet ook een goede zaak in het klassement.

Uitslag 111 Triatlon Jabbeke vrouwen 2022