Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sven Vandenbroucke wint pittige strijd tegen Brecht Van Vooren in 111 triatlon Jabbeke
Sven Vandenbroucke wint de 111 triatlon van Jabbeke (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Sven Vandenbroucke wint pittige strijd tegen Brecht Van Vooren in 111 triatlon Jabbeke

In de 111 triatlon van Jabbeke, met 1.000 meter zwemmen, 100 km fietsen en 10 lm lopen, kregen we een stevige strijd tussen grote kanonnen Sven Vandenbroucke en Brecht Van Vooren, met uiteindelijk Vandenbroucke die de snelste loopbenen had na de 100 km fietsen. Net zoals bij de vrouwen, waar Liesbeth Verbiest won voor Katrien Verstuyft, stond er een sterk deelnemersveld aan de start van deze toch nog altijd aparte triatlonformule.

In het zwemmen ontstond een mooie kopgroep met vier atleten. Sven Vandenbroucke nam het voortouw, gevolgd door Brecht Van Vooren, Louis Naeyaert en Vince Van de Poel, die in het fietsen uit de wedstrijd verdween. Simon Van Langenhove volgde op een twintigtal seconden met beloften Quinten Caems en Merten Breye. Deze laatste kreeg in de wisselzone te maken met een losgekomen zadel en kon niet verder.

Net als bij de vrouwen bleek de eerste ronde direct bepalend. De twee hongerige wolven Vandenbroucke en Van Vooren zetten hun medevluchter te kijken. Het werd direct duidelijk dat de twee het elkaar niet gemakkelijk gingen maken en elkaar geen meter, of liever tien plus één meter, gunden. Vincent Van de Walle dichtte het gaatje op ex-ploegmaat Simon Van Langenhove en zij vormden samen het achtervolgende duo. Zij volgden op een dikke minuut van de leiders. Verderop ontstond een viertal met Pieter ‘AeroPieter’ Luyckx, Milan Verschaeve, een lichtjes doserende Louis Naeyaert en Niels Van Vooren.

Bij de tweede passage werd de strijd vooraan nog maar eens duidelijk. Terwijl Sven Vandenbroucke van de voorziene bevoorrading gebruik maakte, plaatste Brecht Van Vooren een kleine demarrage. Deze werd echter snel beantwoord en de twee zouden ook de laatste fietsronde in elkaars buurt blijven. Het duo Van de Walle-Van Langenhove bleef hangen op anderhalve minuut van de leiders. Op een dikke vier minuten volgde het eerder genoemde viertal. Na ook hier een demarrage, van Louis Naeyaert, moest Niels Van Vooren de rol lossen. Hij zou later in het lopen uitstappen. De leider in de BRO.GO Triatlon Cup, Tom Steenackers kwam ondertussen wat op toerental en volgde net achter het achtervolgend viertal.

Eenmaal in de tweede wisselzone zag Sven Vandenbroucke zijn kans. Hij vloog als eerste de wisselzone binnen met Van Vooren op zijn hielen. Na een goede wissel had de LTTD-atleet Vandenbroucke direct een gaatje van een tiental meter. Brecht Van Vooren toonde meteen een verbeten gezicht en wist op dat moment al hoe laat het was. Vincent Van de Walle kwam op 1’50” samen met Simon Van Langenhove de wisselzone in en wist dat hij kon rekenen op een sterk stel loopbenen. Louis Naeyaert en Milan Verschaeve mochten samen met AeroPieter nog eens bijna drie minuten later de carbon tijdritfiets inruilen voor een carbon paar loopschoenen. De drie vertrokken enorm snel in de hoop nog iets te kunnen goed maken in het afsluitende looponderdeel.

Winnaar trakteert op frieten

Ronde per ronde liep Sven Vandenbroucke verder weg. De Moorselenaar was naar eigen zeggen enorm gefocust en echt gebrand op een goed resultaat. Hij kende geen gevaar meer in het lopen en pakte na zijn derde plaats vorig jaar eindelijk die langverwachte zege. Fotograaf Stijn Vandecapelle en boezemvriend Devlin Derudder waren zowaar nog contenter met de zege van Vandenbroucke. Naar oude gewoonte in de vriendengroep trakteert de winnaar van de dag blijkbaar op een lekker pak Belgische frietjes.

Voor de tweede plaats werd het nog enorm spannend in de laatste ronde. Vincent Van de Walle kwam nog tot op twintig seconden van een zwoegende Brecht Van Vooren. Van Vooren hield stand en doet hiermee een enorm goede zaak in het klassement. Hij mag in de afsluitende manche in Hengstdijk met de kenmerkende gouden badmuts als leider starten. Van de Walle pakte na een tweede plaats vorig jaar een verdiende derde plaats in de editie van 2022. Een sterk oprukkende Louis Naeyaert viel ondanks de snelste looptijd net naast het podium, maar gaf een goede indruk en is terug van nooit weg geweest.

Simon Van Langenhove werd knap vijfde en een sterke Milan Verschaeve zesde. Pieter Luyckx kwam na zijn sterke prestatie in de triatlon van Alpe d’Huez tien dagen geleden gelukkig over de streep in zevende positie. Hij werd voor deze wedstrijd geprepareerd door onze 3athlon.be man ter plaatse Arno Meeusen in een stage in de Vogezen. Het was meteen ook het einde van deel één in het leven van AeroPieter. Hij zat met zijn hoofd al volledig bij zijn nieuwe job als kersvers kinesist in het team van Move to Cure in Antwerpen. Uittredend leider Tom Steenackers werd knap achtste.

Uitslag 111 Triatlon Jabbeke 2022