Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Niels Vandenbroele 4de in Ironman Maastricht, 9 Belgen pakken Kona-slot
De zwemstart van de Ironman Maastricht 2022 (foto: Ironman Maastricht/Wout)
Nieuws

Niels Vandenbroele 4de in Ironman Maastricht, 9 Belgen pakken Kona-slot

Meer dan 200 Belgische triatleten gaven zondag het beste van zichzelf in een broeierig warme Ironman Maastricht. Niels Vandenbroele speelde lang mee voor een podiumplaats in deze age group only Ironman, al was het door de rolling start vooral veel rekenen. Uiteindelijk bleek de sterk lopende Nederlander Olaf Van Den Berg nog net iets sneller. De Nederlander Jardy Van Den Heuvel bij de mannen en de Duitse Marit Bergmann pakten de overwinning. De Belgische triatleten deden het erg goed in hun age groups en dat leverde naast 10 medailles ook nog eens Kona-slots op.

Niels Vandenbroele zat na de 3,8 km zwemmen al goed voorin en bleef ook in de 180 km fietsen sterk presteren. Met een marathontijd van 3u07’36 en een eindtijd van 9u00’47 pakte Niels een knappe vierde plaats op slechts 6 minuten van Jardy Van Den Heuvel, ex-elite atleet en een paar jaar geleden nog vice-Nederlands kampioen triatlon bij de U23. Met een straffe Noury Vanmanshoven op de achtste plaats hadden we nog een extra Belg in de top-10.

Bij de vrouwen kwam de Duitse Lisanne Naumann als eerste over de streep maar na de rolling start bleek haar landgenote Marit Bergmann nog net een minuut sneller. Bergmann won de Ironman Maastricht in 9u44’18. Leentje Hellemans was de beste Belgische met een knappe zevende plaats overall in 10u39’15. Estelle De Groote werd 12de en Birgit Massagé pakte in haar debuut op de Ironman meteen een mooie 13de plaats.

Acht medailles voor de Belgische triatleten

Leentje Hellemans en Niels Vandenbroele, de snelste Belgische triatleten bij de prijsuitreiking van de Ironman Maastricht (foto: 3athlon.be)
Leentje Hellemans en Niels Vandenbroele, de snelste Belgische triatleten bij de prijsuitreiking van de Ironman Maastricht (foto: 3athlon.be)

De Belgische triatleten deden het ook goed in de verschillende age group categorieën. In de F25 categorie ging het brons naar Estelle De Groote. Bij de mannen pakte Noury Vanmanshoven in dezelfde categorie ook brons. Voor Leentje Hellemans was er ook brons in de F35 categorie. Niels Vandenbroele behaalde in die categorie bij de mannen zilver. Bij de M40 waren er twee Belgische medailles: goud voor Yves Simonet en zilver voor Innerme-atleet Eric Dollez. Francois Clement behaalde brons bij de M45. Bij de M60 categorie was het zilver voor Erik Van Meel.

Bij de 8 bovenstaande medailles mogen we er eigenlijk nog twee bijtellen. In de Ironman Triclub competitie pakte 3MD Veldeman-Wcup het brons. En in de relay, de estafette-triatlon, pakte het iLumen Triatlon Team Limburg het goud.

9 Belgen mogen naar WK Ironman in Hawaii

Erik Van Meel pakte zijn slot voor Kona en in dezelfde reeks mag ook Guido Van de Velde zijn koffers voor Kona pakken. Ook Francois Clement pakte bij de M45 zijn slot, net zoals Gunther De Smedt. In de M35 leeftijdscategorie pakte Dieter Maes het laatste van 5 slots. Bram Debruyckere zien we in oktober ook terug in Kona. Uit dezelfde M30 categorie pakte ook Nick Van der Haegen zijn slot. Van de M25 leeftijdsgroep kwalificeerde Stef Van Meel zich voor Hawaii. Arne Flothmann pakte zijn slot in de M18 age group.