Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ook BBB triatlon in Balen moet zwemmen schrappen door blauwalg in kanaal
In 2019 werd de triatlon van Balen ook al een duatlon door blauwalg, toen won Ruben Geys voor eigen volk (foto: Ann Denayer)
Nieuws

Ook BBB triatlon in Balen moet zwemmen schrappen door blauwalg in kanaal

Na vorig weekend Viersel en Zolder moet dit weekend ook de BBB triatlon van Balen het zonder zwemonderdeel stellen wegens een te hoge concentratie aan blauwalg in het water. Er is een verbod op recreatie uitgevaardigd voor het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en dus kan het zwemmen in Balen niet doorgaan. Ook in Viersel én in Zolder ging het om een kanaal, het gevolg van twee erg hete zomermaanden. Bij de Bleukens Balen Ben triatlon worden alle wedstrijdreeksen omgezet naar een duatlon, meer informatie over precieze afstanden volgt nog deze week.

Het blijft droog en warm in de Kempen, ondanks de voorspelde regenbuien, en dat resulteerde bij de laatste metingen van het zwemwater in het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in een nog altijd te hoge concentratie blauwalg, wat giftig is voor mensen en dier. Voor Triamo, de triatlonclub uit Mol die de BBB triatlon in Balen organiseert, zit er niks anders op dan er een duatlon van te maken. Zowel voor de sprint- als voor de kwarttriatlon én de Tri For Fun wedstrijden wordt het zwemmen vervangen door een looponderdeel. Het is vooral jammer voor de debutanten die de afgelopen weken hard getraind hadden voor de gloednieuwe Tri For Fun Met Twee formule, waarbij de sprinttriatlon met zijn twee moest afgeleged worden.

Op de website van Triamo komt de volgende dagen meer info over de aangepaste wedstrijden en het parcours. Balen is overigens niet de enige triatlon waar men met blauwalg kampt. Ook in Ieper is dat momenteel het geval. Die wedstrijd gaat op 11 september door en er wordt momenteel gekeken of er in binnenbad kan gezwommen worden, mocht het probleem met de blauwalgen tegen dan niet opgelost worden.