Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman keert terug naar België met 70.3 Ironman Knokke-Heist op 17 september 2023
De Ironman logo's van de 70.3 Ironman Knokke-Heist en de 5150 Ironman Knokke-Heist (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Ironman keert terug naar België met 70.3 Ironman Knokke-Heist op 17 september 2023

Vanaf 2023 krijgt België na meer dan 10 jaar weer een triatlon onder het bekende Ironman-label. Op 17 september wordt de eerste 70.3 Ironman Knokke-Heist gehouden, een halve triatlon met 1.900 meter zwemmen in de Noordzee, 90 km fietsen over 1 grote ronde doorheen het kustgebied en 21 km lopen over de Zeedijk. Daags voor de 70.3 Ironman triatlon wordt er in opvolging van de altijd bijzonder populaire Zwinttriatlon ook een kwarttriatlon gehouden onder de noemer 5150.

In 2012 vond in Antwerpen de laatste 70.3 Ironman Antwerp plaats, toen nog met later olympisch kampioene Nicola Spirig en thuisatleet Bart Aernouts als winnaars. Elf jaar later doet het Ironman circuit eindelijk opnieuw België aan. Wie weet zien we op 17 september Bart Aernouts nog eens opduiken voor eigen volk, want de 70.3 Ironman Knokke-Heist wordt ook een pro-race, waarin een aantal internationale toppers verwacht worden.

“België heeft een solide triatloncultuur”

“We zijn heel blij dat de wedstrijden van Ironman 70.3 na een paar jaar afwezigheid terugkeren naar België”, zegt Thomas Veje Olsen, directeur van de IRONMAN Group in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “We hadden Knokke-Heist al een tijdje op het oog wegens zijn groeiende triatloncultuur, mooie kust en internationale verbindingen in de buurt. België heeft een solide triatloncultuur en mag met trots zeggen dat ze al meerdere Ironman-kampioenen voortgebracht heeft. De bekendste zijn voormalige Ironman-wereldkampioenen Frederik Van Lierde en Luc Van Lierde, en Marino Vanhoenacker, Bart Aernouts en Tine Deckers die ook titels op Europees en wereldniveau behaald hebben.”

Kwalificatieslots voor WK 70.3 Ironman in Taupo

“De triatloncultuur is nauw verweven met het DNA van onze gemeente”, zegt Piet De Groote, burgemeester van Knokke-Heist en zelf ook ex-finisher van de Zwintriatlon. “Knokke-Heist heeft de afgelopen jaren tal van korte en middellange triatlons, alsook leuke triatlonevenementen voor de jongere generatie georganiseerd. Het leek ons dus een logische stap om het evenement van Ironman 70.3 aan onze kalender toe te voegen. We kijken er erg naar uit om een bijzonder en memorabel evenement op poten te zetten, en kunnen niet wachten om in september volgend jaar de atleten in onze gemeente te verwelkomen.”

Ironman 70.3 Knokke-Heist 2023 biedt kwalificatieplaatsen voor het VinFast Ironman 70.3 wereldkampioenschap van 2024, dat op 14 en 15 december 2024 zal plaatsvinden in Taupo, Nieuw-Zeeland. De inschrijvingen gaan open op 4 oktober. Alle informatie vind je op de website van 70.3 Ironman Knokke-Heist.

Zaterdag en zondag triatlonweekend in Knokke-Heist

Dit betekent dat op zaterdag 10 september de laatste Zwintriatlon in zijn huidige vorm doorgaat. Zondag 11 september kunnen al een aantal toppers zoals Stenn Goetstouwers en Katrien Verstuyft een voorsmaakje krijgen van de 70.3 Ironman van 2023 in de halve triatlon. 3athlon.be is bij beide wedstrijden aanwezig en zal ook uitgebreid verslag brengen.