Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pamphiel Pareyn 12de op EK triatlon in Challenge Almere, goud voor Lindars en Wolff
De Britse triatleet Kieran Lindars pakt de Europese titel long distance triatlon in de Challenge Almere-Amsterdam (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Pamphiel Pareyn 12de op EK triatlon in Challenge Almere, goud voor Lindars en Wolff

Hij was sterk begonnen aan het Europees kampioenschap long distance triatlon in de Challenge Almere-Amsterdam maar in de tweede helft van het fietsen en in het lopen, werd het een 12de plaats voor de Belgische triatleet Pamphiel Pareyn. De Europese titels gingen niet naar de topfavorieten, wel naar de verrassende Britse triatleet Kieran Lindars en de Duitse triatlete Katharina Wolff.

Kieran Lindars heeft voor dé verrassing gezorgd in de Challenge Almere door na een zware maar toch snelle volledige triatlon de winst te pakken. Na de 3,8 km zwemmen kwam Pamphiel Pareyn in het spoor van Lukas Wojt mee vooraan uit het water. In het begin van de 180 km fietsen ging onze landgenoot goed mee in een compacte kopgroep, maar uiteindelijk viel hij wel wat plaatsen terug toen de regen met bakken uit de hemel kwam. De overvloedige regen zorgde voor wat miserie tijdens het fietsonderdeel, met pech voor Evert Scheltinga en vroege leider Lukas Wojt viel zelfs weg uit de wedstrijd.

Nederlander Milan Brons en Amerikaan Andrew Starykowicz gingen er stevig vandoor op de fiets. Starky zou uiteindelijk nog naar de derde plaats lopen en Milan Brons zou pas achtste worden. Want in de marathon kwam het gevaar uit de achtergrond met de Britse triatleet Kieran Lindars en de Nederlander Niek Heldoorn. Zij waren duidelijk de snelste lopers. Kieran Lindars pakte tegen alle favorieten een verrassende overwinning, de grootste uit zijn carriere, in een snelle 7u55’44. Niek Heldoorn bleef net boven de acht uur en pakte voor eigen volk het zilver in 8u00’38. starykowicz werd derde, maar kwam als Amerikaan niet in aanmerking voor een Europese medaille. Het brons ging zo naar de Noor Kristian Grue Klofta. Pamphiel Pareyn liep naar de twaalfde plaats in 8u21’30 op 25 minuten van de Europese kampioen.

Bij de vrouwen moest een zieke Els Visser in laatste instantie forfait geven wegens ziekte. Zonder de topfavoriete uit Nederland kregen we een heel open wedstrijd met uiteindelijk de Duitse triatlete Katrina Wolff als Europees kampioene in 9u10’10. Ook het zilver ging naar Duitsland. Lina-Kristin Schink pakte de tweede plaats op 5’47. De Zweedse Jenny Almqvist pakte het brons in 9u21’04. Er stonden geen Belgische triatletes aan de start.

Bruno Slegers pakt Europese titel bij M20

Naast de 12de plaats van Pamphiel Pareyn zorgde de Belgische triatleet Bruno Slegers voor de enige medaille voor ons land bij de age groupers. Bruno Slegers kwam overall als over de streep in 9u10’15 en pakte daarmee de overwinning in de M20 categorie, de kers op de taart van een sterk seizoen van de Waalse triatleet. Gregory Schelfhout stond in de uitslag als 4de in de M40 categorie, maar hij was eigenlijk 2de in de M40 leeftijdsgroep. “Ze hebben me in de open categorie gezet maar ik was ingeschreven en gestart met de EC categorie. Waar ik met een tijd van 9u14 uiteindelijk ook 3e zou geweest zijn,” aldus Greg.

Uitslag EK Challenge Almere-Amsterdam 2022