Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Laatste Zwintriatlon is prooi voor Simon De Cuyper en Jolien Vermeylen
Simon De Cuyper wint de laatste Zwintriatlon in Knokke-Heist (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Laatste Zwintriatlon is prooi voor Simon De Cuyper en Jolien Vermeylen

Triatleten Simon De Cuyper en Jolien Vermeylen hebben zich zaterdag tot winnaars gekroond van de Zwintriatlon in Knokke-Heist en zijn zo de voorlopig laatste triatleten die aan het rijke palmares van deze prestigieuze kwarttriatlon worden toegevoegd. Vanaf 2023 krijgt Knokke-Heist een 70.3 Ironman, daags voorafgegaan door een 5I50 kwarttriatlon. Maar de laatste echte Zwintriatlon werd een heroische editie, met de bijna 5 Beaufort sterke zeewind als spelbreker voor het zwemonderdeel, en lopen en fietsen in genadeloos harde regen- en onweersbuien.

Jolien Vermeylen van start tot finish

Zaterdagochtend werd besloten om de 1.500 meter zwemmen te vervangen door 5 km lopen, uit veiligheid voor de triatleten. Zelfs zonder zwemmen werden ze niet gespaard van water. De regen kwam met bakken uit de hemel en op de fiets moesten veel triatleten zich een weg banen door stortregens en onweersbuien. Het maakte er een onvergetelijke kwarttriatlon van, die door Jolien Vermeylen absoluut gedomineerd werd bij de vrouwen. De Belgische kampioene kwarttriatlon ging van start tot finish aan de leiding en liep minuten uit op Shelsea Weyn, de enige die mee in de pro-wave startte. Jolien liep naar een verdiende overwinning, haar eerste in de Zwintriatlon. Door de rolling start pakte uiteindelijk Miek Vyncke de tweede plaats voor een superblije Joke Vandebuerie.

Spannende strijd tussen De Cuyper en De Keyser

Het podium van de zwintriatlon in Knokke-Heist (foto: 3athlon.be)
Het podium van de zwintriatlon in Knokke-Heist (foto: 3athlon.be)

Bij de mannen kregen we een enorm spannende strijd tussen Christophe De Keyser en Simon De Cuyper. De tienvoudige Belgische kampioen moest na de eerste run in de achtervolging, maar kwam terecht in een SMO-Scott treintje met Alexis Krug en Jasper Sabbe. Christophe De Keyser ging er op en erover en liep in de 40 km fietsen 1’20 uit op een grote achtervolgende groep waar ook Nick Thijs, Kjel De Hertog, Sander Heemeryck en Tom Mets waren komen aansluiten. Jasper Sabbe volgde bij de wissel alleen als achtste.

Emotionele finishes in Knokke-Heist

In de 10 km lopen kwam Simon De Cuyper halfweg bij Christophe De Keyser en ze liepen zelfs samen een tijdje schouder aan schouder, maar in de tweede ronde nam Simon De Cuyper het voortouw. De tienvoudige Belgische recordkampioen gaf de leiding niet meer uit handen en vulde de lege plek in zijn palmares op met zijn eerste overwinning van 2022. Simon De Cuyper haalde het in 1u49’23 met 1’06 voorsprong op De Keyser. Sander Heemeryck liep naar de derde plaats op 2’03 voor Tom Mets en Nick Thijs. Eén van de mooiste momenten was de finish van David De Grooff die zich naar de top-10 knokte en zijn triatlon opdroeg aan zijn zieke mama.

Anything is possible

Het was niet de enige emotionele finish. Zo zagen we twee karakterkoppen zaterdag afscheid nemen van de triatlonsport. Zowel Marc Vanassche als Yvon Verkoyen deden in Knokke-Heist hun allerlaatste wedstrijd in hun beide rijkelijk gevulde carriere, allebei genoodzaakt door het lichaam dat niet meer mee wil. Verder was het ook genieten van de Transplantoux triatleten en de karaktervolle groep triatleten van Tria+, die als kanker-overlevers alvast bewezen waar het motto van de toekomstige 70.3 Ironman Knokke-Heist voor staat: Anything Is Possible.

Uitslag Zwintriatlon Knokke-Heist 2022