Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Portugese triatleet gebeten door zeeleeuw tijdens zwemtraining Super League triatlon Malibu
Triatleet Vasco Vilaca wordt op training voor de Super League triatlon in Malibu gebeten door een zeeleeuw (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Portugese triatleet gebeten door zeeleeuw tijdens zwemtraining Super League triatlon Malibu

De Portugese toptriatleet Vasco Vilaca, vice-wereldkampioen olympische triatlon in 2020 en Europees kampioen bij de juniores in 2017, is tijdens een zwemtraining voor de Super League triatlon van Malibu aangevallen door een agressieve zeeleeuw. In het verleden durfden er al wel eens haaien opduiken in het zwemwater van triatleten, maar een bijtende zeeleeuw is nog wat anders. “Hij kwam heel dicht bij mij zwemmen, als een hond die me wou besnuffelen. Ik duwde hem zachtjes weg, maar toen een golf hem op mij gooide, heb ik hem harder van me afgeduwd. Op dat moment schrok hij en beet hij in mijn arm,” aldus Vilaca, die zich kon losworstelen en naar het strand kon zwemmen.

Na nazicht werd hij ontslagen uit het ziekenhuis en fit verklaard om zondag te starten in de Super League triatlon van Malibu. Een mediaploeg van SLT was toevallig de trainingen aan het filmen en legde het bizarre voorval vast, wat je kan zien in onderstaande video:

“Eén van de tanden sneed door mijn wetsuit”

“Ik was net aan het zwemmen in de oceaan en had de pech dat ik naar de zeeleeuw toe zwom,” vertelt Vilaca. “Het dier begon naar me toe te zwemmen en kwam heel dichtbij. Het voelde alsof een hond aan me snuffelde. Ik probeerde de zeeleeuw gewoon zachtjes, zonder iets agressiefs te doen, weg te duwen. Op een gegeven moment was er een sterke golf die het dier tegen me aandrukte en toen duwde ik het agressiever weg omdat het op me zat en toen werd de zeeleeuw bang en beet hij in mijn arm en liet niet meer los.”

“Ik probeerde de tanden van onderen te pakken en de bek te openen en hem weg te krijgen en wilde wegzwemmen maar ik wist niet wat ik met de zeeleeuw moest doen omdat ik dacht dat als ik losliet hij me weer zou bijten.” Vilaca kon naar de kust zwemmen nadat een grote golf de zeeleeuw had losgemaakt en werd behandeld door strandwachten op het strand voordat hij naar een ziekenhuis werd gebracht om te worden gecontroleerd. Hij werd behandeld voor de wond en ontslagen uit het ziekenhuis, met groen licht om dit weekend mee te doen aan de triatlon.

Gelukkig had de Portugees een wetsuit aan tijdens de training, anders had het veel erger kunnen zijn. “Toen hij me beet had ik een wetsuit aan, maar één van de tanden sneed door mijn pak en mijn huid. Toen ik de tanden van onderen pakte en de mond vastgreep, kreeg ik een paar snijwonden op mijn handen. Ik ben blij dat ik in orde ben,” aldus Vilaca, die alvast kan uitpakken met het strafste verhaal van het jaar.