Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pamphiel Pareyn en Marie-Claire Willems winnen triatlon over 3 dagen in LCW Nieuwpoort
Pamphiel Pareyn wint het Long Course Weekend in Nieuwpoort (foto: Jef Lievens)
Nieuws

Pamphiel Pareyn en Marie-Claire Willems winnen triatlon over 3 dagen in LCW Nieuwpoort

Pamphiel Pareyn en Marie-Claire Willems zijn de winnaars van het tweede Long Course Weekend Belgium, een triatlon verspreid over 3 dagen. Op vrijdag werd er aan de Vismijn in Nieuwpoort te water gegaan om 1.900 of 3.800 meter te zwemmen. Zaterdag wachtte een toertocht van 180, 90 of 45 kilometer door de Flanders Fields met passages over onder andere de Kemmelberg. Ook de plugstreets zoals we die kennen uit Gent-Wevelgem werden getrotseerd door triatleten en wielertoeristen. Op zondag volgde als afsluiter van het weekend de Nieuwpoort Marathon met loopwedstrijden over verschillende afstanden.

Het concept van LCW, overgewaaid uit Wales, draait rond het familiegevoel. Voor elk wat wils met de verschillende proeven en afstanden over het hele weekend. De deelnemers kunnen er ook voor kiezen om voor een combiklassement te gaan, zoals Seppe Odeyn dit weekend in de marathon van Berlijn. De atleten die een halve of volledige triatlon doen, verspreid over de drie dagen, worden op de laatste dag gehuldigd op de lange rode loper in een medailleceremonie.

In het Full Long Course Weekend, kregen we na de eerste dag al meteen één eenzame leider. Aan een ondergeregende vismijn kwam titelverdediger Pamphiel Pareyn als derde, na Thomas Thijs en Jesse De Smedt van de nationale selectie van Zwemfed, overall uit het water na 48’19”. Op dan al bijna negen minuten volgde de Nederlander Willem Jan Habing in 57 minuten. EFC-ITC’er Matthias Simoen, Kim Colpaert en Brecht Gravensteyn vervolledigden de top 5 met een tijd net boven het uur.

180 km fietsen in Flandrien-weer

Dag twee startte enigszins droog voor de 38 overgebleven Full Long Course-atleten. Na een woelige nacht in de Westhoek lagen de smalle wegen en klimmetjes er echter heel nat bij. In de loop van de dag kwam de wind stevig opzetten en zorgden enkele buien voor een echt Flandrien-weertje. Omdat het een toertocht was en dus geen volledig verkeersvrij parcours bedroeg, werd er ook geen tijd geklokt voor onze triatleten. Om een tijd voor het klassement te hebben werd op het einde van het parcours over een stukje van een dikke drie kilometer langs de IJzer de tijd opgenomen. Deze korte tijdrit zorgde voor een kleine verschuiving in de top 5. Voor de Oudenaardse Ratjes sprong Kim Colpaert over Matthias Simoen. 3MD’er Pareyn verstevigde met de beste tijd van de dag zijn voorsprong nog wat meer.

Door de kleine verschillen die op zaterdag bijeen gefietst waren, zou de marathon op zondag alles bepalend worden. Net als vorig jaar was er één man alleen die de rest in de vernieling liep. Met een tijd van 2u41’06” kwam Pamphiel Pareyn als eerste over de finish. Hij pakte voor het tweede jaar op rij de zege op zowel de Marathon van Nieuwpoort als op het Full Long Course Weekend. Lander Francken kon tot halverwege nog enigszins volgen bij Pareyn en finishte op een drietal minuten op de tweede plaats. Hij deed echter niet mee in het volledige triatlonweekend en dus ook niet voor het combiklassement.

Een sterk lopende Steven Van Den Bogaert volgde op vier minuten van de leider en mocht mee het podium op. Door zijn sterkte marathon maakte hij ook een gigantische sprong in het klassement van de negende naar de derde plaats. Kim Colpaert finishte vijfde in de marathon en steeg zo ook nog een plaatsje in het klassement. De atleet van het RTTO-team uit Oudenaarde werd zo knap tweede over het hele weekend achter Pareyn. Loïc Lemaite werd algemeen vierde voor Jari De Jaegere.

Voor het eerst 6 vrouwen die finish halen

Het volledige podium van LCW Belgium (foto: Vincent Van Houtte)
Het volledige podium van LCW Belgium (foto: Vincent Van Houtte)

Bij de vrouwen was er vorig jaar geen enkele van de deelneemsters die de finish bereikte. Dit jaar stonden er op vrijdagavond zes straffe kandidaten in wetsuit klaar om hier verandering in te brengen. Na de zonnige editie in 2021 stond er met het Flandrien-weer nog een extra uitdaging klaar. In het zwemmen bleven de dames mooi samen en kwam er amper afscheiding. Petra Marcoen kwam na 1u27’32” als eerste uit het water. Twintig seconden later volgde Marie-Claire Willems op een tweede plaats net voor Vanessa Holme. Het zwemmen werd gewonnen door Lana Ravelingien voor Lotte Vanhauwaert en Niene Dewaelheyns. Net als bij de mannen maken ook zij deel uit van de selectie van de Zwemfed.

In het fietsen was het net als bij de heren kwestie om de dag heelhuids door te komen. Enkel de tijd van het kleine stukje langs de IJzer telde mee in het klassement. Zo kregen we kleine verschillen. Petra Marcoen kende een lastige dag en verloor twee plaatsen in het klassement.
Ook voor de dames zou de marathon cruciaal blijken. Marie-Claire Willems kwam met meer dan een half uur voorsprong op haar eerste achtervolgster in het klassement over de finish in een tijd van 4u02’25”. Zo stelde ze de zege in het combiklassement veilig. Nynke Paepen werd tweede en Petra Marcoen derde. De zes dames deden wat de deelneemsters vorige editie niet konden en finishten dit jaar allemaal. De marathon bij de vrouwen werd gewonnen door Chloé De Windt in 3u27’34”. Zij hield aan de finish drie minuten voorsprong over op Jozefien Lenaers en Stefanie Vanbrabant.

Het Half Long Course Weekend werd bij de dames gewonnen door Lieselotte Feys voor Delphine Vandevenne en Sofie Martens. Bij de heren pronkte Dries Schouppe op het hoogste schavotje tussen Frederik Feys en Lars De Donder.