Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Daniela Ryf niet bestraft voor dragen van verboden wetsuit in 3 triatlons
Daniela Ryf in haar wetsuit tijdens de Collins Cup (foto: PTO)
Extra

Daniela Ryf niet bestraft voor dragen van verboden wetsuit in 3 triatlons

De vijfvoudige wereldkampioene Ironman Daniela Ryf hoort donderdag 6 oktober opnieuw tot de absolute favorietes bij de pro-vrouwen in de Ironman Hawaii, maar ze stond de afgelopen week wel in het oog van de storm. Dat had alles te maken met een verboden Speedo wetsuit die ze bij 3 wedstrijden heeft gedragen: vorig jaar en dit jaar in de Collins Cup en dit jaar in de Ironman Switzerland in juli. De Zwitserse triatlete bekent schuld, beweert dat ze van niks wist en dat ze de Speedo nooit meer in wedstrijd zal dragen. Zowel Ironman als de PTO besloten haar niet te straffen.

Het was Jimmy Riccitello, bij Ironman global director of rules and officiating, die de vaststelling maakte en Daniela Ryf op de vingers tikte. Het gaat om de Speedo Tri Elite wetsuit, die verhoogde panelen heeft op de armen waardoor de triatleten bij de zogenaamde ‘catch’ meer water kunnen pakken. In 2012 werd de Speedo Tri Elite wetsuit op de verboden lijst gezet. Omdat het zo’n oud model betreft, werd er al even niet meer gerefereerd naar deze lijst. En dus werd Daniela Ryf bij drie wedstrijden niks in de weg gelegd.

Daniela Ryf: “Ik zal dit model nooit meer dragen in wedstrijd”

“Ik wist niet dat het model verboden was, aangezien het niet op een officiële verboden lijst staat en ik het anders nooit zou hebben gedragen”, vertelde Ryf. “Ik aanvaard deze beslissing volledig en ik garandeer je nu dat ik dit model nooit meer voor een wedstrijd zal dragen. Het was nooit mijn bedoeling om een product te gebruiken dat niet is toegestaan. Ik heb altijd van de Speedo wetsuits gehouden vanwege hun flexibiliteit, en de panelen waren niet de reden dat ik ze droeg.”

De Speedo Tri Elite is in 2013 uit productie genomen. Wat wel opvallend is: Dianela Ryf lag tot en met 2021 onder contract bij De Boer wetsuits. Dat was ook de reden waarom ze in de Collins Cup in 2021 de Speedo-logo’s had afgeplakt. Vanaf 2023 zou ze opnieuw met Speedo in zee gaan. Dat ze in plaats van de De Boer wetsuits koos voor een ruim tien jaar oude wetsuit doet ook wat vraagtekens oproepen.

Ze komt er wel mee weg. Zowel Ironman als PTO, organisator van de Collins Cup, hebben bevestigd dat Ryf niet gestraft zal worden. De officials stelden tijdens de wedstrijd de overtreding niet vast en er zijn ook geen klachten van andere triatleten binnengekomen.