Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Keerpunt ligt wat verder in Hawi dan anders, Ironman Hawaii past parcours en wisselzone aan
Alistair Brownlee op Palani Road in de Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/Peter Croes)
Hawaii

Keerpunt ligt wat verder in Hawi dan anders, Ironman Hawaii past parcours en wisselzone aan

Nu het wereldkampioenschap Ironman triatlon in Hawaii over twee dagen wordt gehouden, moest de Ironman-organisatie noodgedwongen een paar aanpassingen doen aan het parcours. Zo zal vanaf Palani Road tot en met Kaiminani Parkway, altijd een drukke verbindingsweg tussen de twee snelwegen in, de weg langs één zijde open zijn voor het doorgaand verkeer, de andere helft is voor de triatleten. De meest opvallende wijziging is de nieuwe wisselzone voor de pro’s, die dichter bij Alii Drive komt zodat de toeschouwers meer zicht hebben op de wissels. De mountline ligt daardoor zo’n 150 meter verder en dus wordt het keerpunt in Hawi ook met zo’n 150 meter opgeschoven.

Met de vrouwen en een paar age group categorieen mannen op donderdag 6 oktober en de rest van het deelnemersveld op zaterdag 8 oktober, zorgt Ironman dit jaar voor een ongeziene drukte in Kailua-Kona. Dat de Queen K snelweg voor een groot deel afgesloten is, zorgt al jaren voor irritaties bij de plaatselijke inwoners. Maar dat nu ook twee dagen een paar belangrijke verkeersassen bijna inbereikbaar zouden zijn en dat gedurende twee dagen, zette dan toch weer kwaad bloed bij de locals. Ironman lost het nu op door het parcours licht aan te passen. Ook de aanlooproute na de wissel verloopt nu anders. De triatleten nemen nu een korte omweg achter het Target winkelcentrum.

Om het onder andere voor de supporters wat makkelijker te maken, komt de wisselzone van de pro’s bij Alii Drive te liggen, waardoor het traject dat de atleten in de wissel moeten afleggen zo’n 130 meter langer is. En daardoor schuift ook het keerpunt in Hawi met zo’n 130 meter op. De maatregelen zouden moeten helpen om de verkeerscirculatie vlotter te laten verlopen in Kailua-Kona. De organisatie voorziet ook shuttle bussen vanaf de grote parkings naar de pier in Kailua-Kona en door de maatregelen zou het ook voor het publiek gemakkelijker moeten worden om zich te verplaatsen naar een paar hotspots op het parcours.

Je kan het nieuwe parcours checken op de website van het WK Ironman.