Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Inschrijvingen 70.3 Ironman Knokke-Heist open op 4 oktober: “Fietsronde van 90 km en uitgebreide rolling start”
De spectaculaire zwemstart in de Noordzee bij de halve triatlon van Knokke-Heist in 2022 (foto: Sport Knokke-Heist RR)
Nieuws

Inschrijvingen 70.3 Ironman Knokke-Heist open op 4 oktober: “Fietsronde van 90 km en uitgebreide rolling start”

Ironman keert na elf jaar weer terug naar België met de 70.3 Ironman Knokke-Heist, een halve triatlon op zondag 17 september 2023. Op 4 oktober gaan om 15 u. de inschrijvingen open. Wij gingen in gesprek met Thibault Vellard, directeur van Ironman Southwest-EMEA, en Sylvain Risso, de Ironman race director. Ook zij kijken uit naar de terugkeer van Ironman in België. En ze zijn blijkbaar niet alleen. “We kregen al ruim duizend voorinschrijvingen binnen van triatleten die interesse hebben in de wedstrijd,” aldus Sylvain.

Vellard en Risso hebben een pak ervaring met de Ironman races in Frankrijk en daardoor zijn ze ook allebei fan van de Belgische triatleten die jaarlijks in grote aantallen deelnemen aan onder andere de Ironman Nice en Vichy. “We waren zelf verwonderd waarom België eigenlijk al zo lang geen Ironman race meer had,” vertelt Thibault Vellard. “Terwijl er toch zo veel sterke Belgische triatleten zijn. We zijn dan ook blij om met Knokke-Heist opnieuw een 70.3 Ironman in België te hebben.”

“Sterke triatlon-community in Knokke-Heist”

De Ironman logo's van de 70.3 Ironman Knokke-Heist en de 5150 Ironman Knokke-Heist (foto: 3athlon.be)
De Ironman logo’s van de 70.3 Ironman Knokke-Heist en de 5150 Ironman Knokke-Heist (foto: 3athlon.be)

Voor de twee Fransen is de 70.3 Ironman veel meer dan zomaar een triatlon. Het gaat ook om de community er omheen. “In Knokke-Heist leeft de triatlonsport enorm. Alleen al hun Ironman club met bijna 100 leden die minstens 1 Ironman triatlon hebben gedaan, is al erg indrukwekkend. We hebben eerder al gezien dat er rond de wedstrijden een echte community wordt gevormd.”

“In Vichy zijn er de laatste jaren drie nieuwe triatlonclubs bijgekomen. Knokke-Heist heeft de traditie van de Zwintriatlon en telt ook heel wat triatlonclubs en actieve triatleten. Dat is overigens ook de reden dat we op zaterdag 16 september de 5150 triatlon organiseren, om de Zwintriatlon in ere te houden.”

“Venster van twee weken, rekening houden met getijden”

De focus ligt vooral op de 70.3 Ironman Knokke-Heist, in 2023 op zondag 17 september, al zal die datum de komende jaren nog een paar keer wijzigen. “We hebben met Knokke-Heist een venster van twee weken afgesproken waarbinnen de halve triatlon jaarlijks gehouden wordt. We zijn namelijk afhankelijk van de getijden en de stroming door het zwemmen in de Noordzee. In 2023 zitten we in het derde weekend van september, maar het kan dus zo maar zijn dat we de komende jaren in het eerste of tweede weekend zitten,” legt Thibault Vellard uit.

Thibault nam zelf tijdens de halve triatlon van Knokke-Heist deel aan de 1.900 meter zwemmen in zee. “Dat is me inderdaad goed bevallen. Het is even wat lastiger om door de branding te geraken, maar eens je dan richting het evenementenstrand zwemt, hadden we de stroming mee en dat zorgt dan weer voor snelle zwemtijden. Altijd een goed gevoel,” lacht de Fransman.

“Zeezwemmen geeft wedstrijd iconisch karakter”

De triatleten zwemmen 1.900 meter in de Noordzee in de halve triatlon van Knokke-Heist (foto: Sport Knokke-Heist RR)
De triatleten zwemmen 1.900 meter in de Noordzee in de halve triatlon van Knokke-Heist (foto: Sport Knokke-Heist RR)

Daarbij komen we op het unieke concept van de 70.3 Ironman Belgium. Het is de enige triatlon in ons land waar er in zee gezwommen kan worden. In de halve triatlon van dit jaar bleek dat bijzonder goed mee te vallen voor de triatleten. “Het geeft de 70.3 Ironman Knokke-Heist een iconisch karakter,” vertelt Sylvain Risso. “We merken ook bij de Ironman van Nice dat het voor de triatleten toch altijd heel speciaal is om in zee te kunnen zwemmen.”

“Wij waren zelf overigens verwonderd hoe groot en breed het strand in Knokke-Heist is. Dat is ideaal om voor een spectaculaire zwemstart te zorgen. We gaan overigens zorgen voor een uitgebreide rolling start voor de triatleten, wat het zwemmen wat aangenamer maakt en achteraf de kans op stayeren kleiner maakt.”

1 grote fietsronde van 90 km

Om het stayeren tegen te gaan, kiest de organisatie vol voor 1 grote fietsronde van 90 km. “We wilden absoluut gaan voor 1 grote fietsronde door de mooie streek rond Knokke-Heist, waarbij we ook een stukje Nederland in trekken, maar ook in de regio Damme-Brugge passeren. Het wordt een grotendeels vlak parcours. We hebben binnen Ironman al meer dan voldoende opties voor triatleten die liever een wat heuvelachtiger parcours fietsen. En we merken steeds meer dat veel triatleten graag een wedstrijd met een vlak parcours uitkiezen. Na het fietsen volgt dan een mooie halve marathon langs de zeedijk,” aldus Thibault.

Ruimte voor 2.000 triatleten

De inschrijvingen openen dinsdag 4 oktober om 15 u. Thibault en Sylvain hopen zoveel mogelijk Belgische triatleten aan de start te krijgen, maar rekenen ook op heel wat buitenlandse interesse. “We kregen al ruim duizend voorinschrijvingen binnen van triatleten die interesse hebben in de wedstrijd,” legt Sylvain uit. “De ligging van Knokke-Heist is dan ook perfect. Voor de Franse triatleten uit het Noorden is het een prima optie. Parijs ligt op een goeie twee uur rijden.”

“Voor de Britten is het kwestie van het Kanaal over te steken en vanaf Calais geraak je vlot aan de Belgische kust. De Nederlandse grens ligt op een boogscheut en ook vanuit Luxemburg en Duitsland is het een paar uurtjes rijden. We hebben voorlopig nog geen maximum aantal atleten in gedachten, maar in principe hebben we op het strand meer dan voldoende ruimte voor zo’n 2.000 triatleten,” aldus Sylvain.

Schrijf je hier in voor de 70.3 Ironman Belgium